6 entry daha
  • türk loydu, 1962 yılında tmmob gemi mühendisleri odası, türkiye sigorta ve reasürans şirketleri birliği ve diğer ilgili kuruluşların temsilcilerinin de katılımı ile kurulmuş olup genel kurulunda geniş bir katılım vardır (tmmob gemi mühendisleri odası, türkiye sigorta ve reasürans şirketleri birliği, itü, tobb, armatörler birliği, gemi inşa sanayicileri birliği, dto, türkiye gemi sanayi, sanayi odaları, hazine, dış ticaret müsteşarlıkları, tdçi, tdi, deniz nakliyatı t. a. ş., ereğli demir çelik t. a. ş., türk uzakyol kaptanları derneği vb. gibi kurumlar). bağımsız ve kar amacı olmayan bir üçüncü taraf kontrol, sınıflandırma ve sertifikalandırma kuruluşudur.

    türk loydu hizmetlerinden elde ettiği gelir fazlasıyla seri konferanslar düzenlemekte ve kitaplarını yayınlamakta, üniversitelerimizde okuyan başarılı ve muhtaç öğrencilere her yıl karşılıksız burs vermekte, lisans üstü ve akademik seviyede araştırma yapacaklar için burs temin etmekte, kaynakçılık, gemi inşaa ve/veya onarım işlerinde çalışacak nitelikli elemanlar için ihtiyaç duyulan eğitim programları düzenlemektedir.

    ab yeni yaklaşım direktifleri kapsamında yer alan ve faaliyet alanına giren basınçlı ekipmanlar, makine emniyeti, asansörler, sıcak su kazanları, gezi amaçlı tekneler vb. ürünlerindeki ce işareti uygulamalarında onaylanmış kuruluş olarak hizmet vermek üzere çalışmalarını sürdürmektedir.

    kobi’lerin değişim sürecine entegrasyonunun ve bilgiye dayalı üretim / yönetim sistemine geçişinin sağlanması amacıyla, dünya bankası fonlarından sağlanacak finansmanla teknoloji ve bilgi sistemlerinin tasarımı ve uygulanması konusunda çalışmalara başlanmıştır.

    31. 05. 2001 tarihinde yayınlanan “sigorta eksperleri yönetmeliği” nde değişiklik yapan yeni yönetmelikle türk loydu sörveyörleri sigorta eksperliği yapabilmektedir.

    türk loydu’nun hizmetleri

    deniz endüstrisi

    inşa edilecek gemilerin ulusal ve uluslararası kurallara ve tekniğin gereklerine göre hazırlanmış onaylı projelere göre denetlemek, bu suretle gemilerde can ve mal güvenliğinin sağlanmasını ve deniz kirliliğinin önlenmesini gerçekleştirmek ve bunu belgelemek;

    gemi servise girdikten veya başka bir klas kuruluşunun kontrolünde inşa edilip türk loydu klasına geçtikten sonra klas kuralları gereği yıllık, 2, 5 yıllık ve 5 yıllık kontroller ile inşaat safhasında sağlanmış olan koşulların devam edip etmediğini denetlemek ve belgelendirmek;

    oluşturduğu kurallar ve bu kurallara göre yaptığı denetimlerle gemi inşaatı ve yan sanayiinde kalitenin yükselmesine katkıda bulunmak;

    birleşmiş milletlere bağlı uluslararası denizcilik örgütü ımo'nun (ınternational maritime organization) oluşturduğu solas, marpol, vb. (denizde can güvenliği antlaşması, denizlerin gemiler tarafından kirlenmesinin önlenmesi antlaşması, vb. ) gibi denizcilik antlaşmalarına göre türk loydu klaslı gemilerin, bayrak devletlerinin (flag state) verdiği yetki ile inşaat safhasında ve servise girdikten sonra periyodik kontrollerini yapmak ve belgelendirmek;

    kamu ve özel sektör kuruluşlarına teknik danışmanlık yapmak.

    21. 12. 1999 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunan türk uluslararası gemi sicili (ikinci sicil) kanununa göre, gerek giriş ücreti ve gerekse net tonaj üzerinde alınacak yıllık aidatta %50 indirim kolaylığı sağlamak üzere gemileri doğrudan, dual veya ikinci klas olarak klaslamak.

    kara endüstrisi

    kazan ve basınçlı kapların, her çeşit çelik konstrüksiyonun, petrol ve doğal gaz platformları, kojenerasyon tesisleri ile boru hatlarının imalatlarını, otoyol ve viyadük inşaatlarını projesine ve projesinde öngörülen ulusal veya uluslararası standartlara göre mal sahibi adına kontrol etmek ve belgelendirmek;

    kazan, basınçlı kap, kaldırma makinaları, vb. nin işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğüne göre yıllık bakım kontrollerinin yapılmasını denetlemek;

    malzeme sertifikalandırmak, kaynakçı sertifikalandırmak, kaynak usullerini onaylamak, tahribatsız testleri değerlendirmek ve teknik danışmanlık yapmak;

    gözetim hizmeti yapmak,

    üçüncü taraf kontrollük hizmetleri vermek.

    yapı ve deprem departmanı tarafından mevcut yapılarda (binalar, endüstriyel tesisler, liman ve iskeleler, vb. )

    hasar ve durum tespitleri,

    depreme dayanıklılık analizi ve değerlendirmeleri,

    onarım ve güçlendirme prosedürleri hazırlanması

    hizmetlerini vermek.

    plan kontrol ve araştırma

    türk loydu kontrolünde yeni inşa edilen gemilerin klaslanması ile ilgili tekne, makina ve elektrik projelerini kontrol etmek ve onaylamak.

    deniz endüstrisi yan sanayi ürünlerinin sertifikalandırılması ile projelerini kontrol etmek ve onaylamak.

    kara endüstrisi ürünlerinin (kazan, basınçlı kap, kaldırma donanımları) sertifikalandırılması ile ilgili projelerini kontrol etmek ve onaylamak.

    gemilerin teorik hesaplarını (stabilite, yaralı stabilite, boyuna mukavemet, tank kalibrasyon, grain loading, friboard, vb. ) yapmak.

    türk loydu kurallarını oluşturmak.

    türk loydu bünyesinde kurulmuş bulunan ulusal deniz güvenlik dokümantasyon ve enformasyon merkezi aracılığıyla deniz güvenliği, deniz çevresinin korunması ve denizcilik ile ilgili konularda uluslararası konferans, kongre, seminer vb. çalışmalara katılmak, başta ımo (uluslararası denizcilik örgütü) ve ab tarafından çıkarılanlar olmak üzere ulusal ve uluslararası yayınları izlemek ve dokümante etmek, bu dokümanları gereken yorum ve açıklamalarıyla birlikte düzenli olarak sektörün kullanımına sunmak.

    denizciliğimizin gelişmesi ile ilgili olarak sektör temsilcileri ile sürekli iletişim içinde bulunmak ve yeni ihtiyaçlara cevap vermek (içsu gemileri, açık deniz balıkçılık projesi, vb. ).

    belgelendirme

    türk loydu ülke ihtiyaçlarının bilincinde bir kuruluş olarak, gerek gönüllü alan olarak adlandırılan sistem belgelendirme faaliyetlerinde, gerekse zorunlu alan olan ab mevzuatlarının uyumu ve yeni yaklaşım direktifleri kapsamında yer alan ce işareti uygulamalarında ulusal “onaylanmış kuruluşlar”a olan gereksinim dolayısı ile isveç ulusal akreditasyon kurumu swedac ‘tan akredite olmuştur.

    kadrosunda ve havuzunda mevcut 50’den fazla denetçi ve uzman personeli ile

    · gemi inşa

    · makina ve ekipmanları

    · metaller ve işlenmiş metal ürünleri

    · gıda ürünleri, içki ve tütün mamulleri

    · kimyasallar, kimyasal ürünler ve fiberler

    · kauçuk ve plastik ürünleri

    · elektronik ve optik ekipmanlar

    · diğer taşıma ekipmanları

    · inşaat

    · otel ve restoranlar

    · taşıma, depolama ve iletişim

    · eğitim

    · sağlık ve sosyal işler

    · diğer sosyal hizmetler

    konularında kalite sistem belgelendirme faaliyetleri yapmaktadır.

    ulusal akreditasyon kurumumuz türkak‘ın faaliyetlerine başlamasını takiben kalite yönetim sistemlerinin belgelendirilmesi konusunda akredite olmak üzere müracaat eden ilk kuruluş olmuştur.

    kaynak: http://www.denizce.com/tloyd.asp
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap