10 entry daha
  • boğaziçi üniversitesinin fen edebiyat fakültesine bağlı bölümü. güzel bir şekilde anlatmak istiyorum.

    türk dili ve edebiyatı bölümü boğaziçindeki diğer bölümlerin aksine %35 ingilizcedir. peki bu ne demek? yani bölümde zorunlu olarak aldığınız lıng 101, phıl 111, hıst 235, phıl 112 ve lıng 314 hariç bütün zorunlu dersler türkçe işlenir. okulun sizden almanızı istediği seçmeli dersler ise ingilizcedir. tarih bölümünden, batı dillerinden, psikolojiden ve diğer bölümlerden ders alabilirsiniz. ki ben o kadar sözelde birazcık sıkılıp math106 almıştım ilk sene. eğer yeterli bir ingilizceniz varsa, intermediate yani, hazırlık okumanıza gerek olmayan tek bölümdür.

    boğaziçi üniversitesi bebek'tedir, istanbul'un göbeğindedir yani. şehir dışından geliyorsanız ve hazırlık okuyacaksanız kilyos kampüsüne gidersiniz. kilyos'ta kütüphane, spor salonu, yurtlar ve derslikler vardır ve sadece hazırlık sınıfları bulunur. kilyos'un tek dezavantajı kışın inanılmaz derecede soğuk olmasıdır. hazırlık okumayacaksanız eğer, ilk dönem derslerinin yarısını kuzey kampüste, yarısını güney kampüste alırsınız. sizin ayarlamalarınıza göre haftada bir gününüz boş olabilir.

    bölümde sürekli tkl kodlu dersler alacaksınız. ilk dönem ling111-101; linguistic'e giriş dersidir. dilbilimi harika bir şekilde öğrenirsiniz ama dil ingilizce olduğu için biraz üst düzey dil bilgisi ister sizden. tkl101 benim şahsen en sevdiğim dersti; osmanlı türkçesi. ilk dönem (bkz: nicholas (niko) kontovas) verir bu dersi, kendisi dünyalar tatlısı bir hocadır ve inanılmaz tatlış anlatır. bir de (bkz: nezihe seyhan) hocam vardır, ben bu kadar güzel anlatan hoca görmedim hayatımda. ikinci dönem osmanlıcayı ondan aldım ve kadın bana arapçayı sevdirmişti... ilk dönem tkl103 ile devam eder; türk dili ve grameri. burada doğru bildiğiniz yanlışları gördüğünüzde şok olacaksınız... tkl107; metin analizi dersi. (bkz: erol köroğlu) dersi vermektedir. erol hoca aşkı memnu'yu öylesine güzel okur ki kendinizden geçersiniz. ve ilk dönem bir de seçmeli ders zorunluluğunuz vardır. hazırlığı a veya b ile geçmişseniz psikoloji, humanities gibi dersler almanız beklenir. c ile geçmişseniz ileri ing dersi verilir.

    en çok seçmeli ders aldıran bölümlerden biridir tde. düşünün ben math almıştım gidip... eğer sevdiğiniz ilgilendiğiniz bir bölüm varsa mutlaka alın. humanities dersini kesinlikle alın, kim ne derse desin. özellikle hum102 kadar zevkli birkaç ders vardır. okul size bir yandan eski ve yeni türk dili edebiyatını öğretirken bir yandan da kültürünüze kültür katar. boğaziçi üniversitesi gerçekten özgür bir üniversite olduğundan her yeni şey öğrendiğinizde bunu konuşabileceğiniz etrafınızda onlarca insan olacaktır.

    okuldaki yurt durumu; kuzeyde ve güneyde, uçaksavarda yurtlar bulunur. superdorm vardır; özel yurt. özel olduğu ve etilerde olduğu için biraz tuzludur... kuzey ve güneydeki yurtlar oldukça güzel yerdedir. okulun içinde zaten her şey mevcut; kütüphane yaz dönemi dahil her dönem kalabalıktır, ama yurttaysanız avantajınız var çünkü yakın oldukça. tde'nin derslikleri natuk birkan building'tedir, bu bina da güneyde yemekhanenin hemen yanındaki camlı binadır. inanılmaz bir dizaynı vardır ancak sınıfların çoğunda cam yoktur, bu da derste fenalaşmanıza neden olabilir.

    ders aralarında güney meydandan ve kuzey kampüsten shuttle (servis) kalkar. eskiden paralıymış öyle diyola. şimdi beleş tabii. ancak sınav döneminde shuttle beklerken sınavı kaçırabilirsiniz. hava güzelse güneye yürülerek inilip güneyden yürüyerek çıkılabilir.

    sınav sistemi biraz sıkıntı. boğaziçinde sınavlar derslerden sonra olur. dersler genellikle 5'te sona erer ve sınavlar ondan sonra başlar. yani sınavlarınızın olduğu hafta assignment yetiştiricem diye canınız çıkar. kütüphanede, study'lerde, lounge'da yer kalmaz. okul birden öyle öğrenci dolar ki çalışacak yer bulamazsınız. nezihe hocamın osmanlıca sınavları zordur ama kalitelidir. diğer okullardaki tde okuyan insanlar osmanlıcayı aa ile geçerken siz cc gelse sevinirsiniz, ama bunun size güzel bir geri dönüşü olur, gerçekten bir şeyler öğrenirsiniz.

    çift anadal için bölüm size 2 seçenek sunuyor; batı dilleri ve edebiyatı ya da tarih. ortalamanız güzelse bunlardan biriyle çap yapabilirsiniz.

    dersler çok zevkli geçer. sürekli yazar ve okursunuz, edebiyatı seven bir insan bunları zevk alarak yapar. mayıs geldiğinde o güzel güney kampüste çiçekler açtığında çimlere oturup ödev yapmak bile zevklidir. taşoda gelir, festivaller olur, sporlar ve kulüpler... boğaziçi üniversitesi yeni yuvanız olacaktır, yazın bile özleyeceksiniz. türkiye'deki en kaliteli türk dili ve edebiyatı eğitimini verir bu bölüm, keyfini çıkarın.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap