• biz ve bizden önce doğmuş olan tüm insanların yaşadığı gerçek. ne demek istediğimi daha iyi açıklamak için şu sayılara bakmak gerek;

    evren 13 milyar yaşında,
    dünya 4,5 milyar yaşında,
    dinazorlar yaklaşık 170 milyon yıl yaşadı.

    insanlık tarihinde ise rakamlar yaklaşık olarak şöyle;
    homo sapiens 200.000 yıl
    medeniyetin başlangıcı olarak yazının keşfini alırsak 5.000 yıl
    sanayi devrimi 200 yıl

    ayrıca teknolojinin son 50-100 yıl içerisinde ne kadar hızlı ivmelendiğini görmek için şu aşağıdaki görsele bakabilirsiniz.

    http://asgard.vc/…owth-in-technology-asgard.vc_.png

    sanayi devrimi ile başlayan sürece, insanlığın teknolojiyi yeni yeni kullandığı dönemlere tanıklık ediyoruz. kısacası medeniyetin ilk dönemlerine, teknolojinin taş devrine doğduk ve benim fikrimce bu büyük şanssızlık, sebebini açıklayacağım.

    şu an yaşadığımız teknolojinin ne kadar geliştiği, muazzam hale geldiği hissi tamamen insanın egosundan kaynaklı. 4,5 milyar yaşında olan dünya 5,5 milyar yaşına da ulaşacak. mevcut teknoloji 1.000.000.000 yaşına vardığında biz teknolojinin miladı olarak bile anılmayabiliriz. teknolojinin miladının 100.000 yıl sonra gerçekleşecek "madde sentezleyicinin icadı" gibi bir olay ya da 1 milyon yıl sonra ulaşılacak bir dönüm noktası olarak belirlenmesi oldukça mümkün.

    bunun yanında gözümüzün nuru 2000'li yıllar "basit dijital teknolojik gelişmelerin yaşandığı ve insanların internet, sosyal medya gibi yöntemlerle iletişimi kolaylaştırdığı dönem" olarak anılabilir mi? sonuna da "bu dönemde savaş/hastalık/yoksulluk/kaynakların yönetilememesi gibi problemler gündemde. insanlık farklı gruplara bölünmüş durumda ve tüm insanlığın altında birleştiği bir yönetim sistemi henüz bulunmuyor" gibi bir not eklenebilir mi?

    üzgünüm, ancak hiç olası değil.

    bizim böyle anılacağımız fikri bile aslında büyük bir beklenti. 1.000.000.000 yıl sonra insanlık tarihine bakan birisi tarihi 100'lük parçalara bölerek incelediğinde 10 milyon parçadan ibaret bir tarihle karşı karşıya kalırdı. o halde buraları özel olarak kurcalamak, incelemek çok olası gözükmüyor.

    belki yazının icadına bir milat koyacaklardır. peki ilk uzaya giden insan? çok önemli gibi gözüküyor. 1.000.000.000 yıl sonranın teknolojisine sahip olan tarihçiler at arabasını, buharlı treni, benzinli arabayı, elektrikli arabayı ve apollo 11'i bir birinden ayırt eder mi? yoksa bunlar ilk insanların ulaşım araçları olarak hep beraber mi sınıflandırılır? belki hiç bir şekilde değinmez bile.

    şöyle bir örnek düşünelim; medeniyetin 50 milyonuncu yılında 16 ışık yılı uzaklıkta olan alpha centauri'ye ışık hızının %1'i ile bir koloni gemisi gönderildiğini varsayalım. 1600 yılda varacak bir gemi, 50 milyonluk insan tarihi için kısa bir operasyon, ancak başka bir güneş sistemine kalıcı olarak hayat kurmaya giden ilk koloni.

    soru: bu olaydan 950 milyon yıl sonra, medeniyetin 1 milyarıncı yaşında, 10'larca güneş sistemi ve belki galaxide yaşayan insanlık için aşağıdakilerden hangisi veya hangileri geçerli bir tarihi bilgidir;

    a)"insan yaşantısı afrikada başladı, sonra avrupa ve asya'ya yayıldı".

    b)"insan yaşantısı güneş sisteminde başladı, sonra alpha centauri sistemine ve diğer yıldız sistemlerine yayıldı."

    "a" şıkkı sanki ölmüş gibi gözüküyor.

    bir detay olarak dünyanın adı her zaman özel bir yere sahip olacaktır, ben böyle düşünüyorum.
    ancak bundan fazlası çok büyük beklenti olabilir.

    buna bir de bizim dönemimizden geçmişe bakışımızla ilgili bir örnek ekleyelim. roman savaş kılıcının 1300 yıllık teknolojik gelişme ile çift ağızlı kılıç (claymore) şeklini alması sizin için ne kadar ayırt edici? ikisi de sadece birer kılıç. orta çağda bir şövalye'ye roman savaş kılıcı verseniz "bu ne biçim kılıç birader, düzgün bir şey yok mu" diyecek olsa da sizin için çok derin bir detay ve sınıflandırma. bukadar önemsiz bir gelişme haline gelmesi 2000 yıl sürdü. 1 milyar yıl sonra bu gün olan her şey bundan daha detaysız olabilir. "insanlar iletişim için duman, güvercin, telefon ve internet kullanıyorlardı". çok mu farklı şeyleri aynı gruba koydum? ancak 1 milyar yıl sonra sınıflandıracak sayısız teknoloji, dönem ve gelişme olacağını unutmamak gerekir. bu sınıflandırma dahi yapılmayacaktır.

    varmak istediğim nokta teknolojinin ilk tohumlarını az biraz görmüş olsak dahi asıl keşifleri, insanlığın ulaşacağı çok ileri ve kestirilemez geleceği göremeyecek olmamız. elimizdeki bir avuç teknolojinin unutulacak ve sınıflandırılmayacak olması. çok ileri gelişmeleri göremeyeceğimiz gibi bir gün anılmayacak ve hatırlanmayacak olmamız da cabası. çok erken doğduk, elbette bunun bir sonu yok, her zaman doğulacak "daha ileri" bir gelecek olacak (muhtemelen), her dönemin insanları unutulacak. ancak bunun bir sonu olmasa da bir başı var ve biz tam olarak başında yaşıyoruz. talihsizlik burada.
hesabın var mı? giriş yap