27 entry daha
  • bazı kimselerin kurumsallaştırarak akademik eğitimlerden geçmeden asla önermedikleri sözde korkunç aktivitedir. pratik bilgilerin akılda tutulması gerekse de daha başında doğaya kurumsal yaklaşmanın kendisi tehlikelidir; ezber ve not tutulmuş kuralların hepsi doğada patır patır çöker, insanın bu anda kendi öz mantığı, düşünme yeteneği önemlidir. akademilerin ya da kursların zor durumda nelere göğüs germek zorunda kalabileceğinizi ne tür acılar çekebileceğinizi göstermek dışında işlevi yoktur. doğaya özel bir takım eğitimlerden geçip belge aldıktan sonra yaklaşmanın rolü, sonunda insanın kendi öz becerisi ve ruhsal öz güçlerini kullanmak yerine spor endüstrisine de teslim olduğunu göstermektir. insan, inanılmaz zorluklara, acılara dayanabilecek özelliktedir; gerekli ekipmanların belirlenmesi, gıdanın yeterlilik hesaplaması; kurt- ayı bölgesinin saptanması gözün dört açılması hazır olduğunuzu belirtir; cesaretiniz, karakteriniz hızlı biçimde dökülecektir. siz söylediğiniz kimse misiniz, her şey yolunda değilse ne yaparsınız; karanlık bir ormanda taklit yapamazsınız, kendinizden başka duyacağınız kimse yoktur, atmosfer kendinizi duymaya zorlar bundan korkabilirsiniz; bütün iletişiminizi kopardınız, çalışmalarınızı, çekişmelerinizi kısaca sizi oyalayan ne varsa geride bıraktınız duyduğunuz şey artık salt sizsiniz; korktuğunuz şey kendiniz.

    yılların verdiği tecrübe ile tek başına bu etkinliği gerçekleştiren insanlar tanıyorum, korkularına hakim olamadıklarını; zaman zaman garip duygulara kapıldıklarını söylemişlerdir. 'böcek fobisi' olan kimseler ya da alışık olmadıkları hayvanların kendilerine saldırmasından korkanlar vardır, yalnız nesnel korkunun ortadan kalktığı atmosfer zindansı karanlıktır, dolayısıyla kesinlik yoktur. sessizlik kendinizi duymanız için üzerinize baskı kurar, bu an çok gizemli deneyimdir; korkunuzu akılcılaştırmak için sürekli dışarıdaki seslere dikkat kesilirsiniz, mantıklı düşünceye çabalarsanız ayı veya kurt bölgesinde değilseniz, duyduğunuz ses sizi parçalamaya gelen bir hayvan değildir. tek başına gerçekleştirilen kamplardaki korkunun asıl nedeni teknik yetersizlik değildir, tecrübe olduğu gerçekten de doğru ama survivor şartlarının gün gibi ortaya çıktığı anda ezber de yoktur. doğada önceden hesaplanması zor kurallar var, ustası nokta atışı yapamaz; savunma içgüdüleri önceden hesaplanamaz doğada tehlike şimşek gibi ansızın çakar; yazılı her kuralı uygulayamaz, zaten yazılı kuralların çoğu da çakışmaz. rotanızı kaybettiğinizde sakin olmanız önerilir; bir kural ama mizacınız uygun değilse kuralı kesin olarak çiğneyeceksiniz, karakteriniz kuralları tanımaz.

    serinkanlı mizacınız ise direktif almadan da aynı şeyi uygulayacaktır; verilen tavsiyelerin gerçek olarak özellikleri serinkanlı, rasyonel mizaçların kendiliğinden ortaya çıkardıklarıdır. bahsi geçen öneriler ne kadar iyi bilinse de doğanın sert kurallarında çok çabuk çiğnenir. gerekli ekipmanın, ateş yakmanın ve tehlike henüz ortaya çıkmadan önceki önlemlerin bilinmesinde yarar var ama unutmamanız gereken sahip olduğunuz mizacınız; mizacınız özgür doğanın ortasında serbesttir. denir ki 'teorik bilgilerle çıkmayın yola' oysa araştırmalarınızın neticesinde elde ettiğiniz bilgiler ile, sözde almanız gereken eğitim de aynı oranda teoriktir. gerçeklerin çarpıtılmasının biraz ileri aşamasına halüsinasyon denir; halüsinasyon mu görüyorlar; bu eylemin pratik eğitimi olamaz. bilgisiz gitmenizi önermiyorum ama özel hazırlıklar gerektirdiğini iddia edenlere kulak asmayın.

    edinmeniz gereken ayrıca ulaşması kolay birkaç bilgi, bir iki kural var; rota, ilk yardım, bölgenin hangi hayvanlara ev sahiplik yaptığının araştırılması, çadır kuracağınız noktanın yabancılardan saklanması, ihtimal koşullar için gıda takviyesi yapılması, mümkün mertebe şebekenin çekmesi ya da şebekenin çektiği noktaları tespit etmek gibi. önlemlerin eksiksiz yerine getirilmesi aksilik olmaz demekte değildir; önemli aksiliklerin meydana gelmemesi için ateş yakmanın kurallarını, hayvanları uzak tutmanın yollarını bilmelisiniz; bu ve benzer bilgileri kitaplardan da alabilirsiniz, çeşitli bloglar, sözlükler gibi kaynaklardan da ulaşabilirsiniz. örnekleme olarak elinizdeki lümeni yüksek fener doğada aynı anda silahtır, direkt gözlerine tutarsanız size hırlayanın görüşünü keser. ancak savunma güdülerinizin otomatik start verdiği an, aldığınız taktiklerin de unutulduğu andır. hayatta kalma güdüsü direncinizi yükseltmek için acı skalanızı da yükseltir, acının çoğunu tehlike geçtikten sonra duyarsınız, bunlar hesaplanamayan güdü ataklarıdır; operasyona çıkmıyorsanız.

    yazılı temel kurallarını kendi çabalarınızla edinebilirsiniz. öğrenmeniz gereken ilk kural kimsenin sizi cesaret sahibi yapamayacağını bilmenizdir, öğrendikleriniz cesaret sahibi olmanız için değil, vahşi tehlikelerin ortaya çıkmaması için alınan önlemlerdir. asıl hata, bu önlemlerin bilinmesiyle korkunun ortadan kalkacağı inancıdır; aklınız başınızda ise kendinizi vahşi acımasız pençelerde bulmamak için bir önlem listesi okumak isteyeceksiniz; ne var ki listenin harfiyen uygulanması gerekiyorsa da garanti alamayacaksınız, yani cesaret ile aptallık arasındaki çizgi kalın değil ince. son olarak rahatlıkla erişebileceğiniz bir dizi bilgi ve birkaç malzeme ile kolları sıvayabilirsiniz. öz becerilerinizi, düşüncelerinizi çalıştırmaya zorlandığınızda yeni bir şey yapmaya başlayacak o da olmaya başlayacaktır. doğayı yakından seviyorsanız endişelerinizin yerini zamanla keyif alacaktır. doğa yaklaşmadan önce çok ciddi eğitimlerden geçilmesi gereken yer değil, ait olduğunuz yerdir. gün geçtikçe keşfetmeye, ihtiyaç duydukça geliştirip yoğurmaya başlarsınız. bu eğitim size aittir, onu kimse size veremez; siz de bir başkasına veremez, ancak küçük uyarıcı taktikler verebilirsiniz.

    /*düzenleme - 06.07.2020*/
    /*okunabilirlik - paragraf*/
164 entry daha
hesabın var mı? giriş yap