4 entry daha
  • taraflar
    robb stark tüm kuzey(devamında nehir toprakları yani üç dişli mızrak)
    joffrey baratheon taç toprakları, batı toprakları yani lannisterlar(devamında menzil yani tyrelller)
    renly baratheon fırtına toprakları ve menzil sancaktarları
    stannis baratheon ejderhakayası ve birkaç fırtına diyarı lordu ile
    balon greyjoy demir adalar adına

    önemli komutanlar
    kuzey adına; robb stark, greatjon umber, ser brynden blackfish tully, lord roose bolton, ser edmure tully
    joffrey ve taç adına; lord tywin lannister, ser jaime lannister bilinen adı ile kralkatili,
    ser daven lannister, amory lorch ve gregor clegane nam-ı dier dağ.
    renly adına; mace tyrell ve çocukları(garlan ve loras, willas yüksek bahçede kalıyor), randyll tarly
    stannis adına; kendisi, ser davos seaworth ser axell florent
    balon greyjoy; victarion greyjoy, asha greyjoy, lord rodrik harlaw, ser harras harlaw

    kralların taç giymesi

    kral robert baratheon ve eddard stark’ın ölümleriyle doğan otorite boşluğunu doldurmak için kendini kral ilan eden kişiler şunlardır: renly baratheon, robb stark, stannis baratheon ve balon greyjoy’dur. robert’in kardeşleri stannis ve renly tahta üzerinde hak iddia ederek o sırada tahtta oturan joffrey ı ile birlikte baratheonların kuvvetini üçe bölerler. robb stark, özgür bir kuzey, balon greyjoy se bağımsız bir demir adalar istemektedir.

    kral renly baratheon, ağabeyi öldükten ve taht için eddard stark’ın desteğini kazanamadıktan sonra yüksekbahçe’ye kaçmıştır. loras tyrell’in yardımıyla menzil ile ittifak oluşturmuş ve margaery tyrell ile evlenerek kendini yedi krallığın kralı ilan etmiştir. arkasındaki 80.000 kişilik fırtına toprakları ve menzil güçleriyle kral toprakları’na yaşa yavaş ilerlerken, lannister ve starklar birbirlerini zayıflatıyordu ve aynı zamada yüksekbahçe’de kalan lord mace sancaktarlarından ayrı bir ordu oluşturuyordu.

    kral robb stark, lord babası eddard’ın ölümünden sonra kuzeyli ve kısa süre önce kesin lannister yenilgisinden kurtardığı nehirli lordlar tarafından kuzeydeki kral olarak tanınmıştır. nehir lordlarının birliklerinin de ona katılmasıyla birlikte kuzey ve nehir toprakları’nın birleşmiş ordusunu komuta etmeye başlamıştır. ayrıca tarafsız kalan arryn hanesi’nin destğini kazanmayı ve kral greyjoy ve/veya kral renly ile ittifak yapmayı planlar. bu nedenle yakın dostu theon’u babası ile görüşmesi için demir adalara, annesini de kral renly ile ittifak yapması için acı köprü’ye gönderir. kendisi lannisterları oyalarken, greyjoyların da casterly’i düşürmesini umar.

    kral stannis baratheon, robert’in çocuklarını gayri meşrulaştırdıktan sonra veraset yasası gereği demir taht’a oturması gerektiğini düşünür. lord jon’un ölümünden sonra ejderhakayası’na kaçmıştır ve o zamandan beri güçlerini birleştirmeye çalışmaktadır. ancak ne renly ne de lannisterlarla mücadele edebilecek güçlü değildir. daha önce gemilerin efendisi olması ve lyslı korsan salladhor saan ile yaptığı ittifak sayesinde donanması hatırı sayılır bir güçtedir. ancak stannis, ışığın efendis ’ne hizmet eden melisandre adında bir rahibenin tesiri altındadır ve rahibe ona alevlerde renly’nin öldüğü, menzil ve fırtına toprakları lordlarının ona bağlılık gösterdiğini gördüğünü söylemiştir. stannis, az sayıda sancaktar tarafından ejderhakayası’nda kral ilan edilmiştir ve 5.500 adamla fırtına burnu’na açılmıştır.

    kral balon greyjoy: balon, bir süre önce sancaktarlarını çağırtmıştır ve savaşa hazırlanıyordur. bu hazırlıklardan yeşil topraklardakilerin haberinin olmaması için demir adalara gelen veya yakınından geçen her gemi alıkonulmaya başlanır. oğlu theon, robb stark’ın ittifak teklifi ile gelince casterly’nin çok güçlü olduğunu, ele geçirilemeyeceğini ve theon’un yumuşayıp kökenini unuttuğunu söyler. pyke’ın orak lordu’na taht hediye edilemez o bir demirdoğumlu gibi demir ücretini ödeyerek kendi alır balon’un kendi planı vardır. kuzeyliler güneye savşa gittiği için kaleleri yeşil oğlanlar ve yaşlı adamlar tarafından savunulmaktadır. ayrıca demir donanma ile baş edebilevek bir donanma söz konusu bile değildir. oğlu artık stark’ların elinde tutsak değildir bu yüzden balon ilk fırsatta krallığını ilan eder.

    savaşılan cepheler

    altın diş savaşı: jamie lannister, nehir toprakları’nın başkenti ve tully hanesi’nin yerleşkesi olan nehirova’yı ele geçirmekle görevliydi. ilk olarak altın diş’in doğusuna doğru 15.000 kişilik ordusuyla hareket eder. ardından nehir toprakları’na girişi koruyan 4.000 kişilik orduyu mağlup edip direkt olarak nehirova’ya karşı saldırıya geçer. lannister ordusunun yaklaştığı haberini alan edmure ise acil bir şekilde sancaklarını çağırır.
    nehirova savaşı: jamie’nin birlikleri saldırıya geçtiğinde, edmure nehirova yakınlarında 16.000 kişilik bir orduyla kamp kurmuştu. jamie kolay bir zafer daha kazanır ve nehirli ordusundan kalanların tytos blackwood komutasında çekildiği nehirova’yı kuşatmaya başlar.
    şarlatan geçidi savaşı: eddard stark tarafından gönderilen ve gregor clegane’i durdurup onu adalete teslim etmekle görevli lord beric dondarrion komutasındaki birlik şarlatan geçidi’nde pusuya düşürülür. gregor clegane’in ve tywin lannister’ın adamlarından oluşmuş bir birlik tarafından saldırıya uğrarler ve neredeyse tamamen yok edilirler. birliğin çoğunun yok edildiğini gören lord tywin, kralyolu’na çıkar ve kuzey’e doğru harekete geçer. ancak myr’li thoros ve alyn, kurtulanları toparlarlar ve kaçmayı başarırlar. daha sonra thoros, beric’i bir tür ayin ile diriltir ve kalan adamlar ile birlikte gregor ve lannisterlara karşı mücadele etmeye başlarlar. eddard öldükten sonra da sancaksız kardeşlik adını alarak bir haydut çetesi olurlar.
    nehir toprakları’nın istilası: tywin lannister, 20.000 kişilik bir orduyu altın diş’in kuzeyinden nehir toprakalrı’na soktuktan sonra, üç dişli mızrak’ın etrafını dolaşarak birçok nehirli lordun kalesini fetheder. nehirova’da kapana kısılmış olan tytos blackwood’un kalesi kuzgunağaç’ı alır ve yeşil çatal kıyısında kamp kurar. lannister tehlikesini gören ve yeterli adamı olmayan leydi shella whent harrenhal’ı terkeder. gregor clegane ise piperları ve brackenleri yenilgiye uğratır. bu savaşaların birinde sör cedric payne ölür ve yaveri podric payne, çanlı lorimer’in yanında yaverliğe başlar.

    kuzey’in savaşa katılması
    robb stark ve ordusu moat cailin’e vardıktan sonra annesi catelyn tully ve beyaz liman’dan 1.750 kişi ona katılır. böylece ordusu 18.000 kişiye ulaşır. moat cailin geçmişte sayısız güneyli ordunun mağlup olduğu ele geçirilemez bir kaledir. robb burada küçük bir okçu birliği bırakır ve howland reed’e gelecek herhangi bir lannnister birliğini yok etmesi gerektiği haberini yollar. ancak robb biliyordur ki tywin lannister bu kadar kuzeye gelecek kadar aptal değildir. onun planı tüm nehir lordlarını teker teker mağlup edip nehirova’yı tek başına bıraktıktan sonra onun da teslim olmasını sağlamaktır. bu yüzden güneye gitmekten başka şansı yoktur. ancak robb’un üç dişli mızrak’tan geçiş seçenekleri kısıtlıdır. ilk geçit noktası tarafsız kalmayı seçen ve kuzeylilerle anlaşmayacakmış gibi gözüken freylerin kalesi ikizler, diğeri ise tywin’in kolayca ele geçirebileceği bir noktada bulunan yakut geçidi’dir.
    ancak catelyn freylerle anlaşmayı başarır ve geçiş hakkı elde eder. mallisterlar ve freylerle güçlenen robb, atlılarını ve yaya birliklerini ayırır. yayayları roose bolton yönetiminde kralyolu’ndan güneye yollarken kendisi de ikizler’in batısına geçer ve nehirova’daki kuşatmacıları şaşırtmak ve yok etmek umuduyla güneye gider.
    yeşil çatal savaşı: lord tywin ilk gerçek rakibi olabilecek ordu olan ve tullyler yerine savaşa giren starklar ile ilk kez bu savaşta karşılaşmıştır. roose bolton, çoğu yayalardan oluşan 16.000 kişilik ordusuyla kralyolu’nun güneyine ilerleyerek lannister ordusuna bir gece baskını yapmayı planlıyordur ancak addam marbrand’ın gözcüleri kuzeyli ordusunu görür ve lannister ordusunu uyarırlar. tywin ezici bir zafer kazanır ancak roose kurtulanlar ile birlikte ikizler’e çekilmeyi başarır. tywin daha sonra savaşın robb stark’ın nehirova’ya olan saldırısını gizlemek için yapılan bir şaşırtmaca olduğunu anlar ve freylerin artık kuzeylilerin tarafına geçtiğini öğrenir.
    fısıldayan orman savaşı: freylerin desteğini aldıktan sonra atlı birliğin komutasını üstlenen robb stark, ikizler’i geçer ve nehirova’ya doğru yola çıkar. yolda ordusuna mallister askerleri de eklenen robb stark’ın planı jamie lannister’ı babası yardıma gelmeden veya uyarmadan önce hazırlıksız yakalamak ve nehirova’daki kuşatmayı kaldırmaktır. tehlikeden habersiz olan jamie, marq piper’ın peşine birkaç yüz kişil bir birlikle düşer. jamie’nin tuzağa düştüğünü anlayan robb, 3 taraftan saldırı emrini verir ve fısıltılı orman’da jamie’yi esir alır.
    kamplar savaşı: fısıltılı orman’dan bir gece sonra brynden tully, nehirova’yı kuşatan bölünmüş lannister ordusuna bir saldırı gerçekleştirir. tehlikeden habersiz olarak uykularında ve nöbetçisiz yakalanan birlikler ağır kayıplar verirler. lord andros brax, saldırı altındaki kampa yardım için botlarla nehrin karşısına geçmeye çalışır ancak botların çoğu savunmacılar tarafından batırılır. botu isabet alıp batanlardan biri de lord andros’tur. brynden’ın saldırdığı kuzey kampındakiler kolayca imha edilir. robb ise kalan adamlarla batı kampına saldırır. bunu gören kuşatılmış birlikler, tytos blackwood’un komutasında kale dışına çıkar ve savaşmaya başlarlar. iki ateş arasında kalan batı kampı da imha edilir. doğu kampında bulunan sör forley prester ise, kalan birlikler ile birlikte altın diş’e çekilir.
    nehir lordlarının kalalerine dönmesi: kalabalık lannister ordusu yenildikten ve jamie lannister ele geçirildikten sonra kral robb, nehir lordlarına kalelerine dönmeleri iznini verir. tytos blackwood, kuzgunağaç’a, jonos bracken ise yeğeninin ve varisi henry’nin hayatına mal olan kalesi taş çit’e döner. darry şövalyeleri darry kalesini, küçük lordlar lyman için isterler. karyl vance ve marq piper ise dağılana ve başsız kalan ufak lannister birliklerinini peşine düşer.
    darry’nin yağmalanması: lord lyman, birlikleriyle birlikt kaleye döndükten bir gece sonra gregor clegane tarafından saldırıya uğrarlar. sör gregor, tüm kale halkını ve darry hanesi’nin yaşayan son üyesi olan lord lyman’ı öldürür. öylece darry soyu sona erer.

    krakenin yükselişi
    balon’un planı kuzeye üç ayrı koldan saldırmak şeklindeydi. ilk olarak kardeşi victarion’u filonun bütünüyle moat cailin’e gönderir.. bu sayede kuzeyliler kalelerine geri dönememesini planlar. daha sonra oğlu theon’u yağma yapmak ve kuzeylilerin dikkatini çekmek için taşlı kıyı’ya yollar. son olarak kızı ve kendisine varis olarak gördüğü asha’ya birkaç gemiyle derinorman kalesi’ni almasını emreder. eğer bu saldırıların tümü işe yararsa, kuzeyin batı kıyılarının tamamı demiradamların elinde olacaktır.

    moat cailin savaşı: victarion: demir donanma’da bulunan yüz gemiyle, tuzlumızrak koyuna girerek, moat cailin’i savunan 400 kişilik birliğe kuzeyden saldırır. savunması güneyden gelecek saldırılara karşı hazırlanmış olduğundan, moat cailin kolayca ele geçirilir. bu fetih sayesinde, daha sonrea yapılacak greyjoy saldırıları güneyden delebilecek saldırılara karşı korunmuş olur.
    derinorman kalesi savaşı: asha greyjoy, bir düzine gemiyi deniz ejderi burnu etrafından dolandırarak deniz kıyısında bulunan glover hanesi’nin yerleşkesi derinorman kalesi’ne saldırır. sybelle glover, küçük çocuğu ve galbart glover’ın vesayetinde ki lawrence kar’ı esir alır.
    taşlı kıyı savaşı: aeron greyjoy ve dagmer yarıkçene’nin gözetimi altındaki theon greyjoy, taşlı kıyı’yı yağmalar, tuz karıları alır ve köyleri yakar. yağma haberini alan benfred tallhart ve kendi kurduğu vahşi tavşanlar adındaki birlik demiradamları durdurmak için taşlı kıyı’ya gelir ancak. theon birliğe pusu kurar ve hepsini öldürür. saldırıda demiradamlardan sadece bir kişi ölmüştür. o da ganimet paylaşımı sırasında theon tarafından öldürülen todric’tir. theon sadece köyleri yağmalamarken kendini önemsiz hisseder ve babasının planı yerine kendi planını uygulamak ister. aeron’a 6 dar gemi verir ve kıyıyı yağmalamaya devam etmesi emrini verir. dagmer’e de savaşçıların büyük kısmını vererek, tallhart hanesi’nin yerleşkesi olan torrhen kalesi’ne yollar. planı, rodrik cassel yanında kışyarı’nın muhafızlarını ile torrhen kalesi’ne yardıma gittikten sonra savunmasız kaleyi ele geçirmektir.
    torrhen kalesi savaşı: dagmer yarıkçene, sör rodrik cassel’i kışyarı’ndan uzaklaştırmak amacıyla theon’un emriyle torrhen kalesi’ni kuşatır. rodrik, theon’un tahmin ettiği gibi yardıma gelir ve kuşatmayı, demir damları taşlı kıyı’ya geri çekilmeye zorlayacak şekilde kolayca kaldırır. ancak bu zaferden hemen sonra kışyarı’nın onun yokluğunda theon tarafından ele geçirildiğini öğrenir.
    kışyarı savaşı: theon kalede kalan birkaç muhafıza sadece 20 adamla saldırır ve kaleyi ele geçirir. theon kendini kışyarı prens’i ilan eder ve gerçek kimliğinden haberi olmadığı ramsay bolton’u ‘’kokuşmuş’’ adıyla hizmetine alır. bran stark,rickon stark, küçük walder frey, büyük walder frey, meera reed, jojen reed ve beth cassel’i ise rehine olarak tutar. ancak brandon, rickon, jojen ve meera hodor ile birlikte kaçar. theon, kaçakları arar ancak bulamaz ve utancını önlemek için ramsay’e iki çocuğu öldürtür ve diyara rickon ve bran’ın öldüğünü haberini yayar.
    savaş devam ediyor
    altın diş’te yeniden toplanma: nehirova’daki yenilgiden sonra jamie lannister’ın ordusundan kalanlar altın diş’te yeniden toplanır ve başlarına stafford lannister getirilir.
    öküzağzı savaşı: kral robb, ulukurdunun gösterdiği gizli bir dağ patikasından altın diş’i geçer ve batı toprakları’na girer. burada yeni toplanmakta olan lannister ordusuna büyük amcası brynden’ın nöbetçileri etkisiz hale getirmesi sayesinde baskın yapar. straklar için kolay olan bu zafer lannisterlara büyük zarar verir. saldırıdan kurtulabilenler lannis limanı’na çekilir. stafford lannister ve rupert brax öldürülür ve birçok soylu esir alınır. kuzeylilerde ise tek kayıp aldığı yara yüzünden birkaç gün sonra ölen stevron freydir.
    fırtına burnu kuşatması: stannis baratheon, ejderhakayası’ndan 5.000 adamıyla gelir ve kardeşi kral renly’nin yerleşkesi olan fırtına burnu’nu kuşatır. acı köprü’de ordusu kamp yapmış haldeyken haberi duyan renly, kuvvetini ikiye böler ve atlı olan 20.000 kişilik kuvveti kendisi alarak ağabeyiyle karşılaşmak için fırtına burnu’na gider. iki tarafında davasından vazgeçmeyeceğini söylediği görüşmeden sonra, şakafta savaşacaklarını kararlaştırırlar. ancak renly, kzıl ragibe melisandre’nin yarattığı bir gölge tarafından öldürülür. renly’nin sancaktarlarının çoğu stannis’in tarfına geçer. özellikle fırtına lordları ve menzil’den de florentler ve fossowaylerin ikisi stannis’in tarafına geçenlerin ilkidir. ancak çoğu menzil lordu acı köprü’ye geri döner. stannis’in katlanan gücüne rağmen kale muhafızı cortnay penrose, fırtına burnu’nu korumasına aldığı edric’in hayatından endişe duyduğu için teslim etmez. ancak davos seaworth, melisandre’yi kayık ile gizlice kale duvarlarının altından geçirir ve melisandre burada başka bir gölge suikastçısı doğurur. gölge cortnay penrose’u öldürdükten sonra kale stannis’e teslim olur.
    batı toprakları’na saldırı: öküzağzından sonra kral robb en aykındaki kale olan külizine saldırı ve kaleyi ele geçirerek kale muhafızını öldürür. daha sonra kral robb, nehir topraklılardan ve kuzeylilerden oluşturduğu ordusuyla batı toprakları’nı yağmalamaya başlar. galbart glover ve rickard karstark kıyı bölgesini yağmalarken, maege mormont’da binlerce başlık bir sürüyü ele geçirdikten sonra nehirova’ya götürür. irijon umber ise castemere ve pendric tepeleri’ndeki altın madenlerini ele geçirir.
    geçitler savaşı: kral robb’un batı toprakları’ndaki zaferlerini duyan lord tywin, topraklarının savunmak üzere harenhal’dan ayrılır. lannister ordusunun nehir toprakları’ndan hiç zarar almadan geçmesini istemeyen edmure tully, 13.000 kişilik ordusunu kızıl çatal’ın kilit noktalarına yerleştirir. birçok küçük birliği savunmayı test etmek için gönderdikten sonra tywin asıl kuvvetleriyle zayıf bulduğu noktalara saldırmaya başlar. bunların en set geçeni, taş değirmen’de yaşanandır. burada edmure, gregor clegane’in saldırısını püskürtür ve gregor birçok ok tarafından yaralanırken leo lefford boğularak ölür. diğer lannister saldırılarıda püskürtülür, robert brax öldürülür ve güçlüdomuz lyle crakehall esir alınır. kayıpları gören tywin, saldırıları durdurur.
    harrenhal’un yağmalanması: yakut geçidi’ni ve kesişen yolları alan roose bolton, daha sonra edmure tarafından harrenhal’u almakla görevlendirilir. tywin ayrıldıktan sonra kale amory lorch’un komutasındaki 200 adam tarafından korunmaktaydı. ikizler’den gelen helman tallhart’ında roose’a katılmasıyla, harrenhal’a doğru yola çıkarlar. ancak roose’un öncüleri, cesur dostlar tarafından yakut geçidi’nde saldırıya uğrar ve robett glover, sör aenys frey ve 100’den az kişi esir alınır. kuzeyliler harrenhal’a getirildikten sonra, arya stark jagen h’ghar, rorge ve ısırgan’ın yardımıyla tutsakları serbest bırakır. kuzeylilerin serbest kaldığını gören, cesur dostlar taraf değiştirir ve lorch’un adamlarını etkisiz hale getirerek lord roose’un kaleye girmesini sağlarlar. amory lorch daha sonra bir ayıya yem edilir ve vargo hoat ise harrenhal lordu ilan edilir.
    acı köprü'de: garlan tyrell acı köprü’de, renly’nin ordusunun diğer yarısı olan 60.000 kişiye, fırtına toprakları lordlarından stannis’e katılmayanlara ve babasının yüksekbahçe’de topladığı 10.000 kişilik birliğe komuta ediyordu. stannis, garlan’ı ve dolayısıyla bu orduyu kendi tarafına çekebilmek için parmen crane ve erren florent’i acı köprü’ye gönderir. renly’nin ölüm haberi acı köprü’ye ulaştıktan sonra, stannis’e katılmak isteyenler ve renly’ye ve/veya tyrelllere sadık olanlar arasında anlaşmazlıklar çıkar. çoğu evine geri dönerken, bir kısmı da kral toprakları’na doğru gitmekte olan stannis’e katılmak için acı köprü’den ayrılır. randyll tarly, stannis’in tarafına geçenlerin çoğunu yakalar ve öldürür. loras tyrell ise stannis için adam toplamak için gelen parman crane ve erren florent’i esir alır. kısa süre sonra demir taht’ın ittifak teklifi ile gelen petyr baelish, tyrellerin desteğini kazanır ve tywin lannister’a ulaklar gönderilerek başkentin tehlikede olduğu bildirilir. tywin lannister ve mace tyrell güçlerini başkent yakınlarında birleştirirler ve toplam kuvvetleri 70.000 kişiyi bulur.
    karasu savaşı: cersei lannister, şehrin savunması için büyük miktarda çılgınateş siparişi verir. ayrıca tyrion lannister karsu nehri’nin ağzını kapamak için büyük bir zincir yaptırır. stannis’in filosunun komuta eden sör ımryn florent, tüm gemileri kraliyet filisu ile çarpışmak için karasu koyu’na sokar. ancak, joffrey’in gemilerinde hiç mürettebat yoktur ve tamamen çılgınateş ile doludur. stannis’in gemileri kraliyet filosuna saldırdığı an çeılgınateş patlar ve isyancı filonun birçok gemsisi küle döner. ayrıca koyun ağzındaki zincir kaldırılır ve gemilerin çılgınateşten kaçması engellenir. filonun çoğu ateş nehrinde sıkışıp kalmış olsa da birkaç gemi stannis’in kalan 20.000 askerini surların önüne taşımayı başarır. stannis’in ordusu şehri savunan 5.000 altın pelerinli ile çarpışmaya başlar ve yaşanan tüm aksiliklere rağmen stannis, iki kapıyı ele geçirmeyi başarır. neredeyse şehre girecek iken artçıları 70.000 kişilik lannister-tyrell ordusu tarafından saldırıya uğrar. ordu, demir taht’ın zaferini garantiler ve artık joffrey ı, tüm batı ve güneyde kral olarak tanınmıştır. buna rağmen stannis, sadık adamlarıyla birlikte ejderhakayası’na çekilmeyi başarır.
    savaş rüzgârları diner
    karasu’daki lannister zaferi savaşın gidişatını değiştirir. stannis yenilmiştir, lannister-tyrell ittifakı güvendedir ve tyrion lannister’ın vekil el iken yaptığı myrcella baratheon-trystane martell nişanı sayesinde dorne’da demir taht’a bağlılık gösterir. tüm kuzey ve batı artık lannisterlar ve onların müttefikleri tarafından kontrol edilmektedir. kral robb ise anavatanının birçok bölgesini ve kendi yerleşkesi olan kışyarı’yı kaybetmiştir. rickard karstark’ı idam ettikten ve jeyne westerling ile evlenerek freylere olan sözünde durmamasından sonra müttefikleri onu yavaş yavaş terk etmeye başlar. robb gücünü tekrardan toplamak zorundadır ve kuzey’e geri dönmeye karar verir. ancak yolu moat cailin’de demiradamlar tarafından kesilir.

    darry kuşatması: sör helman, darry’i kısa bir kuşatmadan sonra teslim olan lannisterlardan alır. kısa bir süre sonra, roose bolton ona bir kuzgun gönderir ve kuzeydeki kral’ın tüm mahkumları öldürüp kaleyi ateşe vermesini emrettiğini söyler.
    kışyarı’nın yağmalanması: rodrik cassel, kışyarı’na 2.000 adam ile geri döner ve kaleyi kuşatır. theon, sör rodrik’i kzını öldürmekle tehdit eerek kuzeylilerin saldırısını ramsay kar’ ın dehşet kalesi’nden 400 adamla gelişine kadar ertelemeyi başarır. rodrik’in adamları gelenleri dost sanır ve ramsay bu sayede kuşatmacılara ağı kayıplar verdirir. rodrik ve komutanları öldüğünden, kuşatmacılar başsız kalır ve ramsay sadece 20 kayıpla tüm kuşatmacıları öldürür. theon, ramsay’in kaleye girmesine izin verir ancak ramsay demiradamlara da ihanet eder ve theon hariç hepsini öldürür. daha sonra kale yağmalanır, ateşe verilir ve üstat luwinn de dâhil birçok kale sakini öldürülür. . theon, küçük walder frey, büyük walder frey, kyra, yaşlı dadı ve beth cassel esir olarak dehşet kalesi’ne götürülür.
    torrhen kalesi’nin yağmalanması: dagmer yarıkçene, rodrik cassel ve leobald tallhart, kışyarı’yı kuşatmak için ayrıldıktan sonra, kaleye saldırır ve kolayca ele geçirir. dagmer, kale muhafızını öldürür ve kale ahalisini esir alır.
    sarpkaya savaşı: robb, batı toprakalrı’ndaki fetihlerine devam eder ve westerling hanesinin yarı harabe kalesi sarpkaya’ya saldırır ve kolayca ele geçirir. saldırı sırasında robb, küçük bir yara alır ve iyileşmek için zamana ihtiyaç duyar. kardeşlerinin theon tarafından öldürüldüğü haberi ona ulaşınca, teselliyi jeyne westerling’in kollarında bulur. robb, ertesi gün freylere vermiş olduğu sözü yok sayar ve jeyne ile evlenir. olay duyulunca, walder frey’in kuvvetleri robb’un ordusundan ayrılır. freylerin desteğini, kuzey’i, kışyarı’nı ve moat cailin’i kaybetmesinden dolayı robb, batı toprakları’ndaki fetihlerini durdurur ve nehir toprakları’na geri döner.
    gölgeli vadi savaşı: robb stark’ın doğuya doğru hareketini öğrenen roose bolton, harrenhal’da 3.000 sadık kuzeylinin başına robett glover’ı getirir ve ona gölgeli vadi kasabasını ve kasabada bulunan boz kale’yi almasını emreder. bu saldırı aslında çok yanlıştır ancak roose bolton, tywin lannister’ın karasu’daki zaferini duyduktan sonra taraf değiştirmeye karar vermiştir. robett, gölgeli vadi’ye vardığında randyll tarly’nin daha büyük bir kuvvetle kasabada beklemekte olduğunu görür. randyll, kolay bir zafer kazanır. ancak robett kurtulmayı başarır ve sağ kalanları harrenhal’a geri götürmeye başlar. kuzeyli ordusu kralyolu’nda gregor clegane tarafından tuzağa düşürülür ve robett glover ile harrion karstark esir alınır, sör helman ise öldürülür.
    rickard karstark’ın ihaneti: lord rickard, catelyn tully’nin jamie lannister’ı serbest bıraktığını duyduğunda intikamını willem lannister ve tion frey’i öldürerek alır. robb stark, rickard’ı ve birkaç adamını ölümlerden sorumlu tutar ve idama mahkûm eder. robb, rickard’ın cezasını kendisi infaz eder. lordlarının öldüğünü duyan karstark adamları, robb’un odusunu terk etmeye başlar.
    yanık sept savaşı: sancaksız kardeşlik, harrenhal yakınlarında cesur dostlar tarafından tutulan bir kasabaya saldırılar ve onları yıkık bir septte sıkıştırdıktan sonra paralı askerlerin dışarı çıkmasını umarak septi yakarlar. kardeşlik zafer kazanır ve septte tuttulan birkaç septonu serbest bırakırlar. ayrıca septte, çocukları taciz eden septon utt’u da bulurlar ve onu asarlar.
    yakut geçidi savaşı: roose bolton, harrenhal’dan ayrılır ve kuzeye yavaşça ilerler ve bu da gregor’un ona yakut geçidi’nde arkadan saldırmasına neden olur. bu hamle de lord roose tarafından robb stark’a olan ihanetini kolaylaştırmak için yapılmış olabilir. gregor, 2.000 kişilik kuzey birliğini kolayca yener ve wylis manderly’i esir alır. roose, geçidi savunmak için kyle condon ve ronnel stout komutasında 600 kişiyi geride burakır.
    harrenhal’ın geri alınması: yakut geçidi’ndeki zaferden sonra, lord tywin sör gregor’a harrenhal’a saldırmasınını emreder. kale roose bolton’un ayrılırken lord ilan ettiği vargo hoat’ın ve cesur dostlar’ın kontrolündedir. ancak gregor kaleye girdiğinde, cesur dostları’n kaçtığını ve lord vargo’nun da delirdiğini görür. daha sonra vargo’nun kollarını keser ve kendisine yedirir.
    kızıl düğün: kral robb, balon’un ölümünü ve yeni bir kral seçmek için demiradamların adalarına döndüğünü duyduktan sonra kuzey’i geri almayı planlar. ancak yolda, lord walder’in takrar kuzeylilere katılmak için bir teklif sunduğunu öğrenir. lord walder’in teklifi, sör edmure’un frey kızlarından biriyle ikizler’de evlenmesidir. robb, ikizler’e gitmeden önce nehirova’yı nehir lordlarına bırakır ve galbart glover ile maege mormont’u howland reed ile görüşmeleri için gönderir. robb’a ikizler’de roose bolton ve kalan adamları katılır. düğün aslında tamamen bir tuzaktır ve frey-bolton adamları düğün sırasında ona ihanet eder. kral robb, leydi cately ve birçok soylu düğünde öldürülür ve robb’a sadık olan askerler öldürülür. hiçbir erkek stark kalmaması ile (bran ve rickon’un hayatta oldukları bilinmiyor) roose bolton, olaydaki katkılarından dolayı kuzey’in muhafızı ilan edilir.
    devam eden çatışmalar
    5 kraldan üçünün ölümü, stannis’in bir tehdit oluşturamayacak kadar zayıf olması, bütün güney ile batının demir tahtın kontrolünde olması ve tullyler,mallisterlar, blackwoodlar hariç tüm nehir lordlarının teslim olması ile lannister zaferi güvende gibi gözükür. ancak bu durum uzun sürmez. kral joffrey’in kendi düğününde zehirlenerek ve el’i tywin lannister’ın da kendi oğlu tarafından öldürülmesi ile lannister hanesi ağır darbeler alır. daha sonra tahta tommen geçer ve vekil olarak annesi cersei lannister atanır. ancak savaş sondan uzaktadır. euron greyjoy, ağabeyinin yerine demir adaları tahtına oturur ve kuzey’in demiradamların kontrolüdeki bölgelerinin yönetimini ele alır. stannis ise kuzeye gider ve büyük yabanıl ordusunu yok ederek, fetih hareketine tekrardan başlar.

    leydi taşkalp’in saldırıları: kızıl düğün’den sonra beric dondarrion, catelyn stark’ın cesedini bulur ve onu diriltmek için kendini kurban eder. diriltilmiş olan catelyn, leydi taşkalp ismini alır ve sancaksız kardeşliği yönetmeye başlar. yönetimi freylere ve lannisterlara karşı bir kan davasına dönüşür ve grup kızıl düğün’den sorumlu olan birkaç lannister ve frey’i kaçırıp idam eder.
    kara kale savaşı: gece nöbetçileri’nden gelen bir yardım mektubundan sonra stannis, diyarı korumak için kral olmak yerine kral olmak için diyarı koruması gerektiğini anlar. yabanıllara kara kale’ye saldırıları sırasında baskın yapar ve ana kuvvetlerini yener. yabanılların büyük çoğunluğu yaklaşan ötekiler tehdidine karşı nöbet ile müttefik olurlar. stannis ise kuzey’i fethetmeye karar verir. jon stannis’e dağ klanları’nı yanına çekmesini tavsiye eder. çünkü dağ klanları, eddard’a hala sadıktır ve gerçek bir kral görmek karar vermelerini kolaylaştıracaktır. stannis, fetihlerine batı kıyılarındaki demiradamlardan başlar.
    tuzçukuru’nun yağmalanması: harrenhal’un düşesi ve vargo hoat’ın ölümünden sonra cesur dostlar küçük gruplara bölünür. tazı’nın miğferini giyen rorge tarafından komuta edilen bir grup tuzçukuru kasabasını yağmalar. biri 12 yaşında olan birkaç kadına tecavüz edilir. yağmanın, rorge’un tazı’nın miğferini giymesinden dolayı sandor celgane ve sancaksız kardeşlik tarafından yapıldığı sanılır. tüm bu olaylar olurken kasabanın yöneticisi sör quincy cox, kalesine sığınır.
    denizgözcüsü kuşatması: kara walder frey, jason mallister’ı kalesinde kuşatır. ancak onu oğlu ve varisi patrek’i asmakla tehdit edince, lord jason teslim olur. mallisterlar kendi kalelerinde esir olarak tutulur.
    kalkan adaları savaşı: yeni kral seçilen euron, yedi krallık’ı fethine kalkan adaları’ndan devam eder. saldırı 1.000 gemiyle yapılır ancak birkaç gemi adaları koruyan asıl filoyu mander nehri’ne çeker ve demir donanma az sayıdaki savunmacıları ezer. euron, meşekalkan adası’ndaki hewett kalesi’ni ele geçirir. harras harlaw ise grimm hanesi’nin yedi şövalyesini teke tek dövüşte yendikten sonra grikalkan adası’ndaki gaddartaş kalesini alır. diğer adalar yeşilkalkan ve güneykalkanı da ele geçirilir. sör talbart serry ve lord moribald chester öldürülür. garlan tyrell, yaklaşan tehlikeden dolayı parlaksu kalesi’ndeki kuşatmayı kaldırır ve yüksekbahçe’ye geri döner.
    moat cailin’in düşmesi: demiradamların kontrolündeki moat cailin kuzeyden ramsay bolton, güneyden ise roose bolton tarafından kuşatılır. ramsay, teslim olmaları halinde güvenle demir adalar’a dönebileceklerini theon’u göndererek savunmacılara iletir. ancak teslim olduklarında, ramsay hepsinin derilerini diri diri yüzdürür ve kaleye giden yola asar.
    inanç militanlarının tekrardan oluşturulması: beş kral’ın savaşı’nın sonlarına doğru, yedi krallık’ta dini hareketlerde bir artış gözükür. birçok hacı ve ‘’kırlangıçlar’’ olarak adlandırılan göçmen toplulukları yüce baelor septi’nde toplanmaya başlarlar. kraliyetin borçlarına karşılık cersei lannister, inanç’ın tekrardan silahlanmasına izin verir ve savaşçı oğulları ile fakir dostlar yeniden oluşturulur. daha sonra inanç, margaery tyrell ve cersei lannister’ı ihanet ve zinadan tutuklar. yeniden oluşturulan ordu inanç’ı yedi krallık’taki önemli güçlerden bir yapar.
    fırtına burnu kuşatması: mace tyrell kaleyi almakla görevlendirilir. kuşatmaya başladıktan kısa süre sonra kızı margaery’nin inanç tarafından tutuklandığı haberini alır ve kuvvetinin çoğunu alarak kral toprakları’na yola çıkarken, randyll tarly’e bakire havuzu’ndan güneye gelerek kendisine katılmasını emreder.
    ejderhakayası kuşatması: loras tyrell, kalkan adaları savaşı’nı duyduktan sonra devam etmekte olan kuşatmanın komutasını üstlenir. karşılığında cersei lannister kuşatma bittikten sonra redwyne filosunun batıya açılmasına ve menzil’i savunmasına izin verir. ejderhakayası’na ulaştıktan hemen sonra loras bir saldırı gerçekleştirir. birçok kayıp yaşadıktan sonra tyrell kuvvetleri, savunmacıları iç kaleye çekilmeye mecbur bırakır. loras tekrardan bir saldırı gerçekleştirir ve iç kaleyi de alır ancak kendisi kaynar yağ ile yanar ve ağır yaralanır.
    nehirova kuşatması: freyler, lannisterlar ve yenik nehir lordlarından oluşan bir ordu brynden tully yönetimindeki nehirova’yı kuşatır. kuşatmacılar hergün edmure’u öldürmekle tehdit ederler ancak brynden bu hareketi boş bir tehdit olarak algılar. kuşatmacılar zor durumdadır ve hiçbir ilerleme kaydedemezler. jamie ,lannister kalenin düşüşünü hızlandırmak için yardıma gelir. jamie, edmure’u serbest bırakır ve ona nehirova varisi olarak kaleyi teslim etmezse, kale düştüğünde yağmalanacağını ve edmure’un doğmamış çocuğunun öldürüleceğini söyler. edmure kaleyi teslim eder ancak öncesinde amcasının kaçmasına yardım eder. kale teslim olduktan sonra emmon frey ve 300 muhafızına bırakılır.
    ryamsport’un yağmalanması: kalkan adaları’nın işgalinden sonra demiradamlar, liman kasabasına saldırıp yağmalamışlardır.
    asma kasabası ve yıldızbalık limanı’nın istilası: kalkan adaları’nın işgalinden sonra demiradamlar asma kasabası ve yıldızbalık limanı’nı daha sonra yapacakları saldırılar için bir üs olarak kullanmaya başlarlar.
    tarçın rüzgarı’na saldırı: bir dargemi, tarçın rüzgarı fısıldayan ses koy’u civarında saldırmıştır. ancak kojja mo ve mürettebatı ok kullanarak gemiden kurtulmayı başarmışlardır.
    kuzgunağaç kuşatması: lord janos bracken, kadim düşmanının kalesini kuşatmakla görevlendirilmiştir. janos’un lannisterların tarafına geçmesinin tek sebebi tytos blackwood’un kral robb’a sadık kalmasıdır. mücadele kalede çok zorludur ve iki tarafta zafer kazanamamıştır. ancak jamie’nin gelmesi ile birlikte tytos kaleyi teslim eder. (bir blackwood brackenlara teslim olmamalıdır) daha sonra bazı topraklarını brackenlere verir ve oğlu hoster’i de rehine olarak kızıl kale’ye gönderir. tytos, brackenlarında rehine göndermesini önerir. kuzgunağaç’ın da teslim olmasıyla beş kral’ın savaşı resmi olmamakla birlikte nehir toprakları’nda sona erer.
    derinorman kalesi’nin geri alınması: dağ klanları tarafından desteklenen stannis baratheon’un ordusu, derinorman kalesi’ni demiradamlardan geri alır ve gloverlar tekrardan kaleyi yönetmeye başlarlar. ayrıca stannis, asha greyjoy ve tristifer botley’i esir alır.
    kışyarı kuşatması: stannis baratheon komutasındaki kuzeyli ordu, kışyarı’yı roose bolton’dan almak için saldırıya geçer. ramsay kar’ın sur’a gönderdiği mektuba göre stannis yenilmiş ve öldürülmüştür. ancak mektubun doğru olup olmadığı bilinmemektedir

    kaynak: http://viki.gameofthronestr.com/beş_kralın_savaşı
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap