52 entry daha
  • hakkında şu entry'ye çoğunlukla katılıyorum: (bkz: #65124426)

    velakin biraz limited bence. orta sınıfın taptığı şeyler hakkında üç beş şey ben de söyleyeyim:

    sadece bomonti bira değil. her türlü birayı içeriyor liste bence. hatta bana kalırsa alkol genel itibariyle tanrısallaştılıyor. (rakıdan bahsetmiyorum bile artık.) burada hemen şunu ekleyelim; bourdieu açısından bakıyorum sınıf algılarına. dolayısıyla sınıfı yaratan onun paylaştığı taste'tir. bourdieu burada çok deterministik kaçıyor tabii. benim için böyle bir şey söz konusu olmamakla beraber, tek bir sınıfa da ait değiliz artık. sherry turkle'ın kişilik analizleri üzerinden düşünürsek, son cümle daha bir anlamlı olacaktır.

    devam edersek orta sınıf tarafından tapılan objelere/konseptlere; pragmatizm bence 1 numaraya oynuyor. bakın, diğer sınıflarda böyle bir şey yok demiyorum. tabii ki mevcut. fakat orta sınıfımız, sosyal ağlarını örerken (pun-intended) illaki o ağın köşeleri pragmatizmin çengellerine tutturulur. bununla beraber, sosyal ağlarına da , denize düşenin yılana sarıldığı gibi sarılırlar, bozulmasından korkarlar. o yüzden tek tip bir çevre sahibi olurlar genelde. zaten sınıf değiştirme konusunda da en atıl küme budur dolayısıyla; bu kısmı çok ayrı mesele.

    ama efendim, internet çıktı vs, her şey değişti tabii. fakat orta sınıfımız hala atıl, hala o güvende hissettiği sosyal çevresini, işini, evini, barkını, doğduğu şehri bırakamıyor. kazık bağlamışlardır hayatlarına. o kazık etrafında otlanırlar genelde. ekran arkasından şahaneler ama. slacktivism denilen olay bunların altından çıkıyor genelde.

    buna bağlı olarak, tek tip iletişim biçimine alışkınlardır. azıcık farklı bir aksan ya da hareket ölümüne dikkatlerini çekerler. farklı tepkilere katlanamazlar. onlara anlamsız geliyorsa, maruz kaldıkları bilgi/iletişim kaynağı ya da formu bozuktur, işe yaramazdır, tehlikelidir. hipster/punk vs gibi başka kümelerle kontakt haline geçmelerinden bahsetmiyorum bile.

    ha öbür taraftan, yukarıda anlattığım tüm nedenlerin hem tetikleyicisi hem de sonucu olarak, sınıf algısı en çok bu kümede yaşanır.

    yukarıda bahsettiklerimi çoğu akademisyende yakın planda görebilirsiniz. çoğu ait olduğu sınıfı hack'lediklerini ve başka sınıfta varolduklarını sanarlar ama ve lakin, arabeske tapınmakla, orta orta/alt ya da alt sınıfın zevklerini yukarıdan bakıp övmekle, sınıf değiştirmiyorsunuz. geçmiş olsun.
111 entry daha
hesabın var mı? giriş yap