• beyin okuyarak* pazarlama stratejisi gelistirme, marka kazima bilimi.
    insanligin gelecegi icin distopya olusturabilecek potansiyele sahip, onde gelen markalarin ve reklam firmalarinin arastirma-gelistirme icin simdiden buyuk miktarlar fonladiklari, trilyon dolarlik pazar!
    beynin, muhtelif cisimler karsisinda kimyasal etkilesimini desifre ederek, pazarlanacak metanin (i.e. marka, ideoloji) tuketiciye kabul ettirilmesi, insan beyninin manipule edilmesi, programlanmasi, gudulmesi. analog bir kavrami gene sayisallastirma ve basitlestirme tesebbusunun* bir baska ayagi.
    zevklerimiz, tatlarimiz buyuk oranda irsi kaynakli olsa da, cevremizin kisisel gelisime etkisi kuskusuz cok buyuk. ozellikle, gorsel, isitsel ve yazili medyanin yordamiyla pazarlamada kaydedilen basarilar herkesin malumati. coca-cola'nin rakibi pepsi karsisindaki ustunlugunu kanitlayan meshur testin sonuclari carpici: birkac duzine denek aliniyor, ve her birine ara ara coca-cola ve pepsi yudumlatiliyor, markalari sakli tutularak. ayni esnada ekrandan coca-cola'nin ve pepsi'nin amblemleri ve baskin renkleri gosteriliyor. once, icirilen urunun kendi reklami, bir sure sonra ise o an icirilen urun degil de digerinin reklami gosteriliyor. tabii bu arada deneklerin beyinsel tepkileri fmri vasitasiyla kaydediliyor. sonuc bircogumuz icin sasirtici degil; denekler, icirilen urunden bagimsiz, ne zaman ki coca-cola reklamini gorseler, beyinlerindeki hosnutluk bolgesi aktive oluyor ve boylece bilincaltindaki marka kompleksi en samimi (ozgun) kisisel tercihlerin onune gecebiliyor.
    bu tartismali konuya iliskin makaleler icin su linke gozatilabilir:
    http://www.commercialalert.org/…d/82/article_id/202
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap