7 entry daha
  • gerizekalıdır. aptalın önde gidenidir.

    29 yıldır şu dünyadadır; ama şu dünyaya ilişkin hiçbir şey öğrenememiştir. insanlara hala güvenir mesela. onlara hala yüreğini açar. içinden geçenleri içtenlikle ve dürüstlükle söyler. insanlara ve yaşama ilişkin beklentiler içindedir. onlardan da içtenlik ve dürüstlük bekler. insanların iyi olduğuna inanır hala. dünyanın güzel günler göreceğine inanır. haksızlık, yalan ve dedikoduyla karşılaşınca şaşırır. bunların nasıl var olabildiğini kafası bir türlü almaz. 40 yaşındaki bir adamın renkli pantolon giymesini, iki erkeğin sevişmesini, bir kadını hiçbir zaman evlenmek istememesini yadırgamaz; ama bir insanın başka bir insanı çekiştirmesini, insanların birbirlerini ezmelerini, bir insanın bir başkasına haset etmesini anlamlandıramaz.

    29 yıldır şu hayattadır; ama hayattan hiçbir şey öğrenememiştir. insanlara güvenir. insanların kötü olabilecekleri aklına gelmez. idealisttir. idealisttir de ne kendi istediği gibi olabilmiştir, ne de toplumun istediği gibi. tüketim toplumuna hizmet etmemek için direnir; ama onu değiştirmek için bir şey de yapmaz; yapamaz. toplumun uyumsuz bir parçasıdır kısacası. diğer uyumsuz parçalar en azından "uyumlu" davranmayı becerebiliyorken onu da yapamaz. çıkıntılık eder. dikkafalıdır.

    tamarix, sen bu kafayla uzun yaşamazsın ya da siktir et, uzun yaşama zaten. öyle yüce bir yüreğin, üstün bir yeteneğin, bir dehan da olmadığına göre uzun yaşamana gerek de yok zaten. toplumun istediği gibi biri olmadın; olamadın. kendi istediğin gibi biri de olamıyorsun. şu sistemin içinde, şu insanların arasında olup da kendi istediğin gibi biri olmak diye bir şey de olamaz.

    almıyor kafan. 29 yıldır almadıysa bu saatten sonra da almaz. insanlar böyle. "sen neden öyle değilsin? sen neden öyle olmak istemedin?" diye sormayacağım. bir yanıtı yok. yıllardır almıyor kafan; ama insanlar böyle işte. hep böyleydiler. sorun sensin. yüreğini içtenlikle açıyor ve sonucunda acı çekiyorsun. iyi ve güzele hala inatla inanıyorsun. sen nasıl bir fanusta yetiştin böyle? sen fanusundan hiç mi çıkmadın? gerizekalısın işte. incinebileceğini bile bile aklından ve yüreğinden geçenleri söylüyorsun. bak yine yapıyorsun. aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar bekliyorsan gerizekalısın. herkes "iyi" görünmeye çalışırken sen olduğun gibi görünüyorsun. insanlar laf ettiklerinde kırılmayacaksın o zaman. başına gelen her şeyden sen sorumlusun.

    bıktım senin büyüyememişliğinden. neden çocuklarla yetişkinlerle olduğundan çok daha iyi anlaştığını söyleyeyim ben sana. senin yüreğin hala çocuk çünkü. insanlar bir zamanlar çocuk olduklarını unutup çocukları sevmeyebilecek kadar yetişkin oluyorlar da sen yetişkinleri anlayabilecek kadar bile büyüyemiyorsun.

    insanlar böyle. uyumsuz olan sensin. en azından bunu kavrayabildin sonunda.

    bu konu üzerine düşün bir süre.

    ekleme: ben iyi bir insan oldugumu iddia etmedim. yasami ve insanlari anlama ve anlamlandirmada sorun yasadigimi soyleyip kendime isyan ettim. hatta sirf o anlamin cikabilecegini dusunerek de "yuce bir yuregimin olmadigini" ekledim. bir insan kendisinin iyi oldugunu nasil soyleyebilir ki? cok sacma. bunca yilda yasamdan ogrendigim pek cok sey var elbette; ama "insanlar boyle" derken "insanlar kotu, bense iyiyim" demiyorum. topluma uyum saglamakta sorun yasadigimi ve buyurken ogrendigim bazi seylerin aslinda bu uyumsuzluga etkisi oldugunu soyluyorum. ictenlik ve durustlukle icimden gecenleri soylemeyi ogrendim; cunku tersinin dogru olmadigi soylendi bana. tersini yaptigim zaman kendimi ikiyuzlu ve yalanci gibi hissediyorum. yaptigim zamanlar da oluyor ve o zamanlar kendimden nefret ediyorum. oylesine kusurlu ve hatalarla doluyum ki, yasadigim celiskiler, ilkelerime aykiri davranislarim, zaman zaman soyledigim yalanlar, ani cikislarim, kalp kirislarim, kendi niyetimi sorguladigim anlar ve bu gibi pek cok seyin iyi bir insan olmaya gayret etsem bile bundan ne kadar uzak oldugumu her defasinda bana yeniden gostermesi ve bunun bende yarattigi kaygi ve stres ile basa cikamiyorum bazen.

    siradan bir insanim. yani hicbir ozelligim yok. belirli seylerin dogru olduguna inanarak buyudum yalnizca. oyle yetistirildim ve insanlari anlamak konusunda sorun yasiyorum. "ben cok iyi bir insanim, oysa insanlar kotu" demiyorum. uyumsuzum diyorum. farkli olmayi ozel olmakla bir tutmadigim gibi uyumsuz olmayi da iyi olmakla bir tutmuyorum. hatta kosullar degisse kotuluk yapabilecek bir insan haline gelebilecegimi coktan fark ettigim icin kendime inancim da sarsilmis durumda. umarim yeterince aciklayici olmustur.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap