süleymaniye camii
-
kanuni'nin iradesi ve izniyle, açılışının mimar sinan'a yaptırıldığı 1550-1557 tarihli osmanlı camisi. beyaz mermerleri marmara adası'ndan, yeşil mermerleri arabistan'dan, taşlar istanbul ve yalova'dan, küfeki istanbul'dan, alçı ve kireç iznik-bursa'dan, kerestesi istıranca'dan ve demiri bulgaristan ile kurşun da sırbistan'dan getirilmiştir.
camiyi çevreleyen dış avlunun, 11 kapısı mevcuttu. caminin giriş kapısında, kelime-i şahadet yazısı süsler. mermerden köşeli iç avlu, 28 adet revak kubbesiyle kaplıdır. son cemaat yeri pencere alınlıkları ve mihrapta bezeli ayetler nakkaş hasan çelebi'nindir. özgün vitrayları sarhoş ibrahim efendi dökümüdür. büyük kubbedeki, ayet-i kerime, ünlü nakkaş karahisari şemseddin efendi tarafından yapılmıştır.
akustik de mükemmellik için, mimar sinan, ana kubbe örgüsüne ve köşelerine, yaklaşık 70 adet büyük küp koyarak sağlar. kandil ve şamdanlardan yükselen is, giriş kapısı üstündeki ishaneye çekilir. ısınan ve kirlenen hava dışarı verilirken, biriken isten mürekkep yapılır.
tiryaki çarşısı, olarak bilinen kemerli dükkanlar, 19.yy sonlarında, üretilen özel bir macun olan tiryak dan adını alır. doğal özlerden oluşan bu bitkisel macun, özellikle panzehir etkisiyle bilinirdi.
kanuni ve hürrem sultan'a ait, türbeler dışında, mimar sinan'ın türbesi, külliye biraz daha dışında olan, bir mimarın, pergelinin şekline benzeyen tarzıyla, ilgi çekicidir.
(bkz: kanuni dönemi osmanlı mimarlığı)
(bkz: mimar sinan)
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap