14 entry daha
  • bu kavga kanlı kavga. ellerinde pankartlar koro parçası, ruhi su'nun sanatının ve aktivizminin iyi örneklerinden biri.

    dikkat edin sözlerinin "bu kavga kanlı kavga" diye bir dizesi yok. yalnız çağrışımında var. melodisi ve ritmiyle bildiğiniz gibi güçlü, enerji odağı ve maya niteliğinde. sertliği, savaşkanlığı melodisiyle kamufle edilmiş. ellerinde pankartlar çok açık, sınıf savaşını hemen anlatıyor. böyle başlayıp bu pazar kanlı pazar ve bu meydan kanlı meydan biçiminde giden önsevişmesiz sözler, belki parça bugünlerde* yaratılmış olsa yapılmaz, yeğlenmezdi. 1970'lerin delifişekliğini yansıtıyor.

    kamuflaja geri dönelim, bu kavga kanlı kavga. söylenmiyor, hissettiriliyor. sınıf savaşı, en azından evrensel ezenler ezilenler mücadelesi. aşırı çıplak söylem önce sahibini muhatabını ürkütecek belki. sanatçının görevi çok zorlu. hem inandığı saflarda çoğalma ve yoğunlaşma sağlamak, hem korkutmamak, süregiden enerji bulmak zorunda. duyulmak ve izlenmek için sanat üretiyor. "bu kavga kanlı kavga" diye sözleri olsaydı bile, şarkının tarihi gösterdi ki çekim gücü yüksekti, elden bırakılmazdı. müziğinin güzelliğiyle etkililiği zedelenmekten koruyan kamuflajı sağlıyor. müzik alıp götürüyor, insanı yerinde duramaz hale getiriyor, dinleyen kendini sözlerin etkisine bırakabiliyor.

    bu daha başlangıç* onun direngezi'deki akrabası. ellerinde pankartlar da direngezi için yeniden remixlenmişti. her ikisinin ortak paydası bu sözcüğü burada ve şimdiye* çağrı demek, başarılı sanat ürünü oluşları şimdiye getirmeyi başarmak demek. her iki parça hem anlık duygularımıza aracılık ediyor hem uzun süre için maya ve enerji odakları. her ikisi, eminim çağlar içinde kendini kanıtlayacak. ellerinde pankartlar 10 ekim 2015 ankara barış mitinginde patlamadaki çakışma nedeniyle gücünü katladı ve kanıtladı. adeta ölenlerin canı oldu.

    ya hep beraber ya hiçbirimiz sloganı benim hissimce, ellerinde pankartlar ve bu daha başlangıç kadar sağlam değil, uzun vadeli etkisi az olacaktır, zira fazlaca örtüsüz çıplak, sürtünmeli, ifade sorunlu. doğru olduğu halde iticiliği var.

    (bkz: direngezi/@ibisile)
hesabın var mı? giriş yap