• yozgat, isminin nereden geldiği hakkında soruların hala cevaplanamamış olduğu il(di).

    bu ilin ismini sasaniler koymuştur. bilen bilir, peştunca "ywbaz" kadim demektir. ii. kavadh burayı fethettiği zaman halk çok sevinmiş, bu kutsanmış topraklara kadim sultanları kavadh'ın adını direkt olarak koyma kararı vermişlerdi.

    şimdi diyeceksiniz neden "aslen yobazgavat olan bu güzide ilimizin adı neden iki adet hakaretten oluşuyor?"

    çekememezlik. evet çekememezlik. bu il her zaman vahşi imparatorluklara, emperyalizme, haksızlığa isyan etmiştir. muhalefetliğiyle bilinir. aslında döneklik yapmayan, davasından vazgeçmeyen, pes etmeyen, onurlu, şerefli insanlara bu yüzden kısaca "yobaz" denmiş ve "yozlaşmak" gibi saçmasapan bir kelime uydurulmuştur

    "bu gavat neyin nesi?"
    diye soracak olursanız, ii. kavadh'ın iyi kalpli ve bonkör biri olduğu bütün coğrafya tarafından bilinirmiş. kendisi haremindeki bütün kadınları eşe dosta kısmet ettiği için, kötü yoldan kurtardığı için kendisinin adını eşini paylaşan anlamında kullanmaya başlamış bir kısım cahil türk halkı.

    işte bu yüzden, yobazgavat ilimizin adı şimdiki kırpılmış halinden kurtulmalıdır. kadim ve parıltılı tarihi acımasızca koltuk altına itilen yobazgavat bir gün yeniden yükselecektir.

    bonus: "manavgat ismi nereden geliyor?" diye düşünmüşsünüzdür. ben de düşündüm ve araştırdım. olay yine büyük imparator ii. kavadh'a dayanıyor. kendisi manavgatı fethettiğinde oranın portakallarından mest olmuş, buraya farsça meyve mekanı anlamına gelen "manav" isminin konmasını istemişti. sasaniler bir gelenek olarak güzel şehirler fethedildiğinde sultanın ismini sonuna ek olarak koymayı pek severler. bu yüzden manavgavat da cumhuriyet döneminin çekememezliği, kıskançlığı yüzünden kırpılmış, eski ihtişamlı halindense şimdiki sönük ismine mecbur kalmıştır.
hesabın var mı? giriş yap