1 entry daha
  • son günlerde çıkan haberlere göre almanya heyecan içinde fipronil içerme ihtimali olan tüm zehirli yumurtaları toplatmış ve sorun teşkil eden markaların isimlerini de vermiş.

    burada tabi insan derin düşüncelere giriyor (çok da derin değil gerçi. ilk akla gelen de denebilir). acaba türkiye'de böyle bir ilacın kullanımı ne gibi standartlarda oluyor. bu arada, almanya da bu ilacın sorunsal olduğunu yeni fark etmiş değil. avrupa birliği 2013 yılında arıların korunması için fipronil kullanımıyla ilgili de karar almış. yumurta konusuna geri dönecek olursa, anladığım kadarıyla almanya'nın özellikle hollanda'dan aldığı yumurtalara fipronilin bir şekilde bulaştığı görülüyor. sonra ise birden fazla markada bu durumun olduğunu fark ediliyor.

    konunun uzmanı pek tabi değilim ancak biraz araştırma sonucunda vardığım noktalar şunlar oldu. bu ilaç aslında tavukların üzerinde kullanılmıyor. ekinlerin haşerelerden korunmasında kullanılıyor. önemli olan nokta da bu ilacın gıda üretiminin olduğu yerin yakınında da kullanılmaması. ayrıca okuduğum bir kaynakta almanya'da fark edilen bu zehirli yumurtalarda ölçülen değerlerin çok da yüksek olmadığı ve 65 kg bir insanın bir günde 7 taneden fazla yumurta yemesi durumunda bir sorun teşkil edeceği belirtilmiş. ancak burada varolan sorun 16 kg'lık bir çocuğun günde 1.7'den fazla yumurta yemesi durumunda oluşuyor. bu da bu maddenin özellikle çocuklar için daha çok sorun teşkil ettiğini gösteriyor.

    kısacası bu fipronil denilen madde türkiye'de kullanılıyor mu? nasıl ve hangi standartlar/kurallar altında kullanılıyor? hatta en merak ettiğim kısım ise bu herkesin heyecan halinde tükettiği organik çiftliklerinde ki durum nedir?
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap