• mustafa kemal atatürk, bazı kendini bilmezlerden cesaret alarak saldıran şeref yoksunları haricinde hangi partiyi ya da görüşü desteklerse desteklesin hala birçokları için bu ülkenin ortak değeri ve kıymetli bir öğesi.

    eleştirme, putlaştırma goygoylarını bir kenara bırakarak söylüyorum, atatürk'ü bu ülkeden silmek kolay kolay olacak bir şey de değil.

    hatta akp içerisindeki sivri zekalı, kendini bilmez bazı kraldan çok kralcılar milleti atatürk'ten uzaklaştırmak isterken daha da yakınlaştırdı. izmir marşı'nın sembol olmasından tutun da, bayramların daha çoşkulu kutlanmasına kadar. artık insanlar atatürk'e ve yaptıklarına daha bağlı. (bağlı olmayanlar zaten hiç bağlı değildi, onları konuşmaya değer bulmuyorum.) kırmızı çizgiler daha kalın. bundan 10 sene önce "eleştirilebilir olması için çabalanan" büyük önder, artık daha fazla hassasiyetle korunuyor. akp istemeden de olsa ülkenin yarısını olduğundan çok daha fazla atatürkçü yaptı.

    bununla beraber ahmet hakan gibiler bile kalkıp şöyle yazılar yazabiliyor. hoş, ahmet hakan gibilerinin samimiyetinden her zaman şüphe etsem de, şöyle yazılar görmek ve "ahmet hakan'dan kemalist yaratan karanlık" geyiğini yapmak hoş.

    erdoğan, menderes ya da özal'dan farklı bir son yaşamak istiyor. menderes ya da özal, tıpkı demirel gibi ya da çiller gibi "türk siyası tarihindeki birçok sıradan isimden biri" ve erdoğan'ın bu isimlerden farklı olarak kalıcı olmaya ihtiyacı var. yaptıkları çok daha radikal ancak tıpkı geçenlerde tartışılan (bkz: 15 temmuz'un akp'den sonra unutulacak olması) konusu gibi, erdoğan bu ülkede değiştirdiği şeyleri kalıcı hale getirme hevesinde.

    işte akp'nin belirli söylemlerinin arkasında hep bu kaygı var. eğer erdoğan ortak değer olursa, yaptıkları daha kalıcı hale gelecek, daha zor dokunulabilir olacak.

    15 temmuz'u kurtuluş savaşı'yla, çanakkale savaşı'yla kıyaslamalarının sebebi bu:

    (bkz: kurtuluş savaşı ile 15 temmuz aynı önemdedir)

    https://www.haberler.com/…-kurtulus-9833521-haberi/

    (bkz: mart 1915'i yaşamadınız ama 15 temmuz'u yaşadık)

    atatürk sevgisi ile erdoğan sevgisini kıyaslama sebebi de bu:

    https://tr.sputniknews.com/…k-daha-fazla-seviliyor/

    yine başka bir atatürkleştirme çabası:

    (bkz: biz adam diyoruz torunlarımız atam diyecek)

    erdoğan'ı zihinlere tıpkı bir ortak değer gibi yerleştirmek ve böylece kalıcı hale getirmek. menderes, özal, demirel gibi isimlerin beceremediği şeyi becermek.

    aslında gaye bu. akp hükümetinin son 15 yılda ülkede yaptığı değişiklikleri kalıcı hale getirmeye yönelik en büyük hamlesi bu.

    erdoğan menderes ve özal'ın üzerine çıkmalı. yoksa akp anap'tan beter bir dağılma sürecine girecek, ülkede yaptıkları değişiklerin hepsi geri döndürülebilir olacak.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap