3 entry daha
  • yargılanan kişilere tek tip elbise zorunluluğu, ileride insan hakları avrupa mahkemesinde türkiye aleyhine açılacak muhtemel tazminat davalarında kaybedilen milyonlarca türk lirasına neden olabilir. yine giren çalışıp vergisini veren halka olur.

    -alıntı
    iham’ın konuya nasıl yaklaştığına gelindiğinde; 24.09.2013 tarihli ve 11871/05 sayılı hadade - romanya kararının önemli olduğu kanaatindeyiz.

    hadade - romanya kararına konu somut olayda başvurucu, duruşmaya tutukevi üniforması ile getirilmesinin insan hakları avrupa sözleşmesi’nin “işkence yasağı” başlıklı 3. ve “dürüst yargılanma hakkı” başlıklı 6. maddelerini ihlal ettiğini iddia etmiştir. başvurucuya göre bu hem aşağılayıcı muamele teşkil etmekte ve hem de suçsuzluk/masumiyet karinesini ihlal etmektedir. ancak mahkeme, somut olayın özelliklerini dikkate alarak, sözkonusu iddiayı yalnızca ihas m.3 kapsamında değerlendirmiştir. her ne kadar mahkeme üniforma giyilmesi hususunda başvurunun bu kısmını kabul edilemez bulmuşsa da, konu ile ilgili bazı ilkeler belirlemiştir. mahkeme; ihas m.3’ün ihlal edildiği sonucuna ulaşılması için aşağılayıcı veya kötü muamelenin, başvurucunun cinsiyeti, yaşı, ihtilaflı muamele sonucu ruh ve fiziksel sağlığında meydana gelen değişikliklere göre belirlenmesi gereken bir ciddiyet eşiğini aşması ve bu eşiğin aşılmasının tespiti için aşağılayıcı olduğu iddia edilen muamelenin özellikle başvurucuyu küçük düşürmek ve itibarını zedelemek için yapılıp yapılmadığının, muamelenin kamuya açık olup olmadığının, böylelikle başvurucunun kamuoyunda aşağılanıp aşağılanmadığının, kamuya açık değilse de başvurucunun kendisini ne kadar aşağılanmış hissettiğinin belirlenmesi gerektiğini belirtmiştir.
    -alıntı

    kaynak
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap