• isviçre ve japonya'nın başı çektiği ülkeler. genel olarak isviçre biraz daha ön plana çıkıyor tartışmalarda.

    zamana sadık kalmak çok temiz bir medeniyet ölçüsü gibi gelir bana.

    ölçüt olarak, metroların bir kaç dakika geç kalması isviçre ahalisinin suratını asmasına, cık cıklamaya başlamasına sebebiyet verebiliyor, hatta japonya'da işi abartıp, bir dakika zamanından sapan trenler geç kalmış kabul edildiği için geciken trenler için şikayet formu doldurma hakkınızın olduğu belirtilmiş.

    http://www.bbc.com/…he-nation-that-hates-to-be-late

    isviçre'de ''dakik olmam, sana değer verdiğimi gösterir'' şeklinde bir anlayış olduğu belirtiliyor, aksi takdirde büyük kabalık.

    http://www.dailymail.co.uk/…nctuality-revealed.html

    burada farklı kültürlerin dakikliğe değer verme ölçütü tartışılmış.

    japonya, güney kore gibi aşırı sanayileşmiş ülkelerde dakiklik önemli. güney kore'de de randevuya geç kalmak büyük saygısızlık şeklinde bir algı var.

    malezya'da beş dakika gecikeceğim genelde bir saat seni orada dikeceğim anlamına geliyor, özür dilenecek bir durum gibi algılanmıyor çoğunlukla.

    çin'de on dakika gecikirseniz, geç kalmışsınız sayılmıyor.

    meksika, ulan okurken tam türkiye gibidir bu dedim harbiden öyle safdsafasd. milletin randevuya yarım saat geç kalması son derece olağan.

    almanya ise tahmin edebileceğimiz gibi, randevunuzdan on dakika önce buluşma yerinizde olmanız bekleniyor.

    brezilya'da buluşacağınız zaman,'' ingiliz gibi yapalım'' şeklinde bir deyim var, yani zamanında gel lan beni dikme oralarda bak, gibisinden bir laf.

    hindistan'da da dakikliğin bir erdem olarak kabul edildiği belirtilmiş. pek inanasım gelmedi buna.

    nijerya, gana, suudi arabistan, fas, kazakistan, yunanistan, rusya tahmin edebileceğiniz gibi bu konuda bok gibi.

    fas için, ''morroccan time'' dedikleri şey varmış, artık buluşma bir saat sonra mı olur bir gün sonra mı olur belli değil.

    kazakistan dakiklik konusunda şakaları olan bir ülkeymiş, gevşeklikten düğünlere falan geç gelmenin normal olduğu söyleniyor. dağıstan düğünlerinin görüntüleri gözümün önüne geldi, benzer coğrafya. birbirlerinin kafasında kiremit kırmak için telaşa mahal yok diye düşünmeleri normal tabii.

    şurada skala ise meksika tahminimi doğrular vaziyette, aşağı yukarı benzer ciddiyette kabul ediliyoruz bu konuda: http://www.businessinsider.com/…al-countries-2015-2
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap