• açıkça ırkçı olanlar da vardır elbet, ama çoğu insanımızda, kendisinin dahi farkında olmadığı bir ırkçılık ve ayrımcılık vardır.

    "ama başka ülkelerde de öyle" olması bizi mazur göstermez; iki yanlıştan bir doğru çıkmaz.

    uzun uzun yazıp izah etmektense, bu örtülü ırkçılığı bir kaç örnekle açıklayalım.

    - "komşularımız kürt/alevi, ama çok iyi insanlar"
    (alt metin: default olarak öyle olmamamaları gerekiyor, ama hayret, öyle bunlar!)

    - "beni hep yabancıya benzetirler"
    (alt metin: bu "yabancı" mutlaka anglo-sakson kökenli avrupalı ya da amerikalıdır. hiç olmadı, ispanyol, italyan felandır. böyle diyen birinin, "beni hep yabancılara benzetirler, aynı bangladeş'li gibiyimdir" diyebileceğini düşünebiliyor musunuz?)

    - "çok beyaz tenliyim, güneşte kalamıyorum, kahretsin!
    (alt metin: beyaz ırka aitim ben. "aynı marsık gibiyim, fellah gibiyim" diye "şikayet" eden bulamazsınız)

    - araplarla, kürtlerle, ermenilerle, alevilerle, çingenelerle ilgili deyişlerin neredeyse hepsinin aşağılayıcı nitelikte olmasına ise değinmeye bile gerek yok (arap yağı fazla bulunca kıçına sürer, kuyruklu kürt, kürt ne bilmiş bayramı, zır zır içer ayranı, ermeni gelini gibi (kahpe), çingen çalar, kürt oynar, çingeneden çoban, yahudiden pehlivan olmaz, "mum söndü" vs)

    - benim alevi/kürt/ermeni arkadaşlarım bile var
    (tebrikler! normalde olmaması lazım, ama çok yüce gönüllüymüşsün!)

    türkiye'de ırkçılık, o çok eleştirdiğimiz abd, ingiltere ve hatta güney afrika'dan, israil'den bile daha yaygın ve derindir. bahsedilen ülkelerde, yukarıdaki örneklerden birini bile dillendirseniz, sokağa çıkacak haliniz kalmaz. ama bizde bu kadar yaygın olması bir yana, insanlar nerdeyse farkında bile değil.

    sadece, bu hakaretlere ve ayrımcılığa muhatap olanlar farkında, ama ne söyleseler terörist ve hain ilan edildiklerinden susturulmaları da kolay oluyor.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap