7 entry daha
  • 1768-1774 osmanlı-rus savaşı sırasında yaşanan baskındır. rusya' nın baltık donanması, cebelitarık boğazı' ndan dolaşarak ege denizi' ne kadar geldi. bu bilgi fransız elçiler tarafından divan-ı hümayun' a söylenmesine rağmen itibar edilmedi. bazı vezirler düşmanın doğru düzgün bir donanmaya sahip olduğuna bile inanmıyordu.

    rus donanması ege denizi' ne gelip osmanlı donanması ile çatıştı. çatışmada osmanlı donanması' nın üstünlüğü ortaya çıktı ve ruslar geri çekildi. bunun üzerine düşmanın bir daha saldırmaya cesaret edemeyeceğini düşünen osmanlı donanması çeşme limanına girerek demir attı. rus donanması ise ege' de dolaşıyordu, osmanlı donanması' nın yerini öğrenince cüretli bir plan yaparak saldırmaya karar verdi.

    rus donanması limana direkt saldırmaktansa ateş gemilerini gönderdi. ateş gemileri bir nevi intihar gemileriydi, büyük bir gemiye yaklaşır ve hem kendini hem de hedefini imha ederdi. osmanlılar ateş gemilerini anlayamadılar ve rusların teslim olmak için yaklaştıklarını zannettiler. ateş yemeden donanmanın kıyısına gelen gemiler patlayarak osmanlı gemilerinin de alev almasına neden oldu. savaş düzeninde olunmadığı için gemiler yanaşık düzen dizilmişti. bu nedenle yangın kısa sürede yayılarak bütün donanmanın imha olmasına neden oldu.

    bu olay avrupa nezdinde rusya' nın prestijini artırdı ve savaşın osmanlı aleyhine dönmesinde önemli bir etken oldu.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap