3 entry daha
  • 2008 yılında abimin geçirdiği bir motor kazası sonucu ayak bileğinde 5 cmlik bir alanda parçalı kırık olduğunu öğrendik. ilk gidilen hastanenin acilinde ayağı dize kadar alçıya almışlar, kırığı ve alçıyı gören doktor "bu kırık alçıya mı alınır?" diye hemen alçının açtırılmasını ve abimin de bir üniversite hastanesine naklini sağlamış.

    üniversite hastanesindeki doktorlar ilk başta ameliyata kadar verdiler, ancak çok uzun süren bir süreçte iki defa (birinde yanlış parça gelmişti, diğerinde de dondurma ameliyatı yapacağız diye tutturdular bizimkiler razı olmadı) ameliyat olamadı. üniversitenin ve profesörlerinin tavrı bu süreçte çok sinir bozucu olsa da onların ameliyat edememesi ve sonradan önerilen ameliyata bizim razı olmamamız ayağa biraz toparlanma şansı vermiş olmalı ki sonrasında çekilen filmlerde bulduğumuz yeni doktorumuz dondurma işlemine falan gerek olmadığını ancak ayağın diğer ayaktan biraz daha kısa kalacağını, bunu da ilizarov adı verilen bir sistem kullanarak bir miktar uzatabileceklerini söyledi.

    ilizarov bilekten dize kadar gelen kemiklerin içinde ince demir parçalarının geçtiği bir sistem. ancak ilizarov sonrası da demirin bacağı deldiği noktalarda yara iltihaplanmaları görmek mümkün ve hastanede ilizarov sonrası bacağın yara kangreni olması sebebiyle bacağı kesilmek zorunda kalmış pek çok hasta gördük. o nedenle bu iltihaplanmaların ve yaraların önüne geçmek için eve çıktıktan sonra da ilk başlarda her gün alkol ve batikonla pansumanını yapıyorduk.

    sonrasında ilizarov çıkarıldıktan sonra bacak boyu diğer bacakla yine tam anlamıyla eşitlenmedi ve ayak iyi kötü eski hareketliliğini kazansa da parçalı kırığın olduğu yer kışın özellikle hala ağrıya sebep veriyor.

    tanım: tedavi sürecinde çok dikkatli olunması gereken zor bir kırık çeşidi.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap