• ülkemizde açık kalp ameliyatlarının ve kalp nakli denemesinin ilk uygulayıcılarından olan kalp cerrahı.

    1930 kahramanmaraş doğumlu bayazıt, 1954'te istanbul üniversitesi tıp fakültesi'ni bitirdi. 1962-1967 yılları arasında haydarpaşa göğüs hastalıkları hastanesi bünyesinde, siyami ersek'in kurduğu istanbul göğüs cerrahisi merkezi'nde görev aldı. 1963 yılında siyami ersek'in baş asistanı olarak türkiye'de gerçekleştirilen ikinci açık kalp ameliyatına katıldı. ingiltere'de romatizmal kalp cerrahisi alanında çalıştı.

    22 kasım 1968'de ankara yüksek ihtisas hastanesi'nde ekibiyle birlikte ilk kalp naklini gerçekleştirdi. ancak hasta sadece 18 saat yaşayabildi. sonraki dönemde bayazıt, daha çok açık kalp ameliyatlarına yöneldi. 1973-1975 arasında abd teksas kalp enstitüsü'nde ameliyatlara katıldı. cleveland'ta ilk koroner bypass ameliyat denemelerinde konuk cerrah olarak bulundu. türkiye'de bu ameliyatların gelişimini sağladı. 1979'da ankara yüksek ihtisas hastanesi başhekimliğine atandı ve bu görevi 18 yıl sürdürdü.

    meslek hayatı boyunca 600'ün üstünde koroner bypass ameliyatı ve bir o kadar açık kalp ameliyatı gerçekleştirdi. arcus aorta'da doğuştan gelen bozuklukların cerrahi yöntemle giderilmesi ve ritim bozukluklarının cerrahi tedavisini türkiye'de ilk uygulayan cerrahlardandır.

    hakkında yazılmış bir kitap için (bkz: kalbin son imparatoru)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap