9 entry daha
  • şimdi buraya bilmeden ve araştırmadan kafadan sallayan bir takım arkadaş doluşup, "çok iyi oldu, zaten gümrük birliği bize hep zarardı" vs demeye başlar.

    1/95 sayılı kararla türkiye ile ab arasında gümrük birliğine tam olarak geçmeden önce, yani 1996 yılına kadar, türkiye ab bölgesine 100 euroluk mal satarken, ab bölgesinden 300 euroluk mal ithal ediyorduk. gümrük birliğinin etkisi ile bugün türkiye ab'ye 100 euroluk mal satarken, ab bölgesinden 135 euroluk mal satın alıyor. yani ab ile olan dış ticaret açığımız neredeyse kapanmak üzere.

    gümrük birliği ve ab üyelik sürecinin yarattığı güven sayesinde türkiye'ye yönelik doğrudan ve dolaylı yatırımlardaki artış, demokrasi ve kurumsallaşmamız üzerindeki çapa etkisi dolayısıyla sayısız olumlu etkisi de cabası.

    dolayısıyla eğer ab ile olan gümrük birliği askıya alınır da ab ülkeleri bize 3. dünya'ya uyguladıkları ithalat vergi oranlarını ve standartları uygulamaya başlarlarsa ekonomimiz için çok yıkıcı bir etkide bulunur. çünkü halihazırda ihracatımızın %40'a yakını ab ülkelerine gerçekleşmekte. avrupa ile yolları ayırmak anlamına gelecek böyle bir gelişme gerçekleşirse, ayrıca yatırımların dibe vuracağını ve sermaye kaçışının hızlanacağını da şimdiden söyleyebiliriz.
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap