1 entry daha
  • hayvancılık endüstrisinin çevreye olan etkisini daha önce sözlüğe yazmıştım, oradan aynen kopyalıyorum.

    --- spoiler ---

    dünya'da insan nüfusundan çok daha fazla çiftlik hayvanı nüfusu var, sistematik olarak bu hayvanları üretip, tarım ürünleriyle besleyip, içilebilir su kaynaklarını kullanıp sonra da kesip yiyoruz. sadece inek, koyun ve domuz toplam sayısı 10 milyarın üzerinde. buna kültür balıkçılığı ve tavukçuluk da eklenince rakam 20 milyar adetlere varıyor.

    bu hayvanlar o kadar kalabalık ki ürettikleri sera gazı şu an herhangi bir endüstri dalından daha az değil. genel sera gazı üretiminin %14'ü livestock dediğimiz çiftlik hayranlarından geliyor. ufak bir bilgi; metan, karbondioksitten çok daha etkili bir sera gazı ve metan emisyonu en yüksek endüstri şu an hayvancılık.
    https://image.slidesharecdn.com/….jpg?cb=1400545491

    şimdi bu işin sadece sera gazı salınımı kısmı.

    burada 400 gram et için(1lb) ne kadar su gerektiği gösteriliyor. mesela 400 gram dana eti üretmek için 7 ton su gerekiyor.
    https://s3.amazonaws.com/…3aa3e5ae/7040000961_d.jpg

    1 kilo dana eti elde etmek için tam 25 kilo tahıl gerekiyor.
    https://cdn.theconversation.com/…-13895-15hj37l.jpg

    hayvancılığın sürdürülebilir olması için ormanlık araziler her yıl daha fazla tarım alanına çevriliyor. bu da istatistiklere yansımayan bir başka sera gazı etkisi.

    bu hayvanların ürettiği aşırı kirlilik deniz ve okyanuslarda son buluyor. malesef sıçtığımız bok uzaya gönderilmediği için doğal dengeyi bozuyor ve fitoplanktonların ölmesine neden oluyor. dünyada oksijen üretiminin(fotosentez) en büyük kaynağı okyanus bitkisel mikroskobik canlılarıdır(fitoplankton). bu da karbondioksitin atmosferden organik emilimini azaltıp küresel ısınma hanesine bir artı daha katıyor. şu sıcak yaz aylarında neden 20 sene önce klimasız otururken artık klimasız yaşanmadığını sorun kendinize. konformist olmak bile bundan kaçmaya yetmiyor.

    --- spoiler ---
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap