292 entry daha
  • dizi ve film kıyaslaması yapmak çok adil değil biliyorum ama ikisini kıyaslayacak olursak:

    the lord of the rings sinemada devrim yaratan, görsel efektlerinden oyuncularına, müziklerine her yönüyle bir başyapıttır.

    game of thrones ise dizi piyasasında çok önemli yer etmiş, bazı yönlerden çok iyi (görsel efekt, müzik vs.) bazı yönlerden de vasat (casting: emilia clarke ve kit harrington ikilisi özellikle) oldukça iyi bir dizidir. uyarlandığı kitaplardan ayrıldığı andan itibaren ciddi bir düşüş yaşamış olması bile bu gerçeği değiştirmez.

    kitapları kıyaslayacak olursak:

    the lord of the rings türünün ilk örneği, edebi açıdan çok başarılı olmakla beraber daha naif, daha masalsı bir hikayesi olan, yarattığı evreni adeta gerçekmişçesine detaylı anlatılmış bir başyapıttır. olaylar, middle-earth isimli evrende geçer. yazarı, university of oxford bünyesindeki merton college'da ingilizce profesörlüğü yapmış john ronald reuel tolkien'dir. fantastik edebiyata ilgi duyan herkesin mutlaka yolunun düştüğü, dünya tarihinin kutsal kitaplardan sonra en çok okunan kitabıdır.

    a song of ice and fire ise politik ve entrika yönleri ağır basan, fantastik bir dünyada geçmesine rağmen asıl odak noktası fantastik öğeler olmayan, kullanılan fantastik öğe miktarı da birçok fantastik romandan çok daha az olan, oldukça başarılı bir kitap serisidir. henüz tamamlanmadığı için edebiyat dünyasındaki yeri net belli olmasa da yabana atılacak bir seri olmayacağını öngörebiliriz. yazarı george raymond richard martin, gazetecilik bölümü mezunu, küçük yaştan itibaren yazmaya, üretmeye başlamış bir adamdır. richard ismini, isminin kısaltmasının j. r. r. tolkien'i andırması için aldığı söylenir.

    genel bilgilerin ardından, iki kitap serisi arasındaki en temel farkın yaklaşım olduğunu söyleyebiliriz. the lord of the rings, aslında mesaj vermek isteyen, iyilerin kazandığı, hobbit gibi küçük ve güçsüz olmanıza rağmen iradeniz sayesinde tüm zorlukları aşabileceğiniz fikrini temel alan, daha masalsı bir hikayeye sahiptir. a song of ice and fire ise, sonunu bilmemekle beraber, yayınlanan kitaplar itibariyle akıllı oynayanın, entrikaları iyi yönetenin üstün geldiği, çok daha gerçekçi bir hikaye anlatır. george r. r. martin, çocukluğundan bu yana büyük bir the lord of the rings fanı olup, seriyi birkaç yılda bir tekrar okuduğunu söyler. a song of ice and fire serisini ise, modern fantastik edebiyat eserlerine cevaben, "o iş öyle yapılmaz, böyle yapılır" demek için yazdığından bahseder.

    ikisinin en büyük ortak noktası ise, dizi ve film yapımları da oldukça başarılı olmasına rağmen kitapların bu yapımların daha üstünde olduğu gerçeğidir. ikisi de sadece uyarlamaları izlenerek geçilecek yapımlar değildir, okuyunuz, okutunuz.
155 entry daha
hesabın var mı? giriş yap