40 entry daha
  • bob marley dunyayi degistirmistir. muziginin disinda yokluk icinde yasayan jameikalilarin sesi olmustur.
    babasi, jameikayi kolonilestiren ingiliz hukumetinin yolladigi beyaz norval marleydir. annesi cadella marleydir ve bu ingiliz adam tarafindan zorla hamile birakilmistir. 1950 yillarinda bob marley ve annesi, jameikanin ghettosu kingston mahallesine yerlesmislerdir. it kopugun yasadigi bu yerde bob marley ilk kayitlarini yapmaya baslamistir. wailers adiyla anilan tayfa ile burda tanismistir ve bunlar bob marleyin ahbaplari peter tosh ve neville livingstondur.

    biraz geriye donmek gerekirse, jameikada 20.yyin basinda afrikali zenciler jameikada ve diger amerika kitasinda yasayan zencileri afrikaya geri donmeye ve afrikaya sahip cikmalari icin cagrilarda bulunmuslardir. bu afrika kokenli hareketin simgesi etopya krali selassie idir. jameikada gun gectikce selassie tanri olarak gorulmeye baslanmistir ve 1930 yillari civarinda ras tafari dusuncesi ortaya cikmistir. rastafarianlar judeo-hristiyan bir dusunce tarzi benimsemislerdi ama hic bir zaman tam aciklanmis bir doktrinleri yoktu.

    marijuana'nin kutsal bir bitki olduguna inaniyorlardi, zararlarindan haberleri yoktu. marijuananin insanin kendini tanimasinda cok buyuk rol oynadigini ve erdem kazandirdigini saniyorlardi. bob marley de ras tafari dusuncesini kendisine benimsemisti. rasta sac modeli de bu insan grubundan cikmistir.

    bob marleyin hayatina geri donersek zaman zaman ingiltere ve amerikada yasamis ama hic bir zaman jameika kokenlerini unutmamistir ama 1976 yilinda jameikadayken, yanlis hatirlamiyorsam tam olarak 3 aralik 1976da bob marleyin evine politikacilar tarafindan oldugu sanilan bir saldiri duzenlenmistir. 83 kursunun atildigi saldirida sans eseri olen olmamistir ama bob marley gogsunden ve kolundan, karisi rita marley kafasindan vurulmustur. kimsenin olmemesi de etopya krali selassie'nin bir alameti olarak dusunulmustur. bu olaydan sonra bob marley jameikada yasamamis sadece bir kac konser icin gelmistir.

    bob marleyin olumu su sekilde olmustur. bir turne sirasinda new yorktayken konser sirasinda fenalasmistir. bir gun sonra sabah kalktiginda aksam neler olup bittigini hic bir sekilde hatirlayamamistir. daha sonra central parkta arkadasiyla kosarken bayilmis ve hastaneye kaldirilmistir. hastanede kanser oldugu ve 8-10 haftadan fazla yasayamayacagini ogrenmistir. madem ki niyazi olucam bari turneyi tamamlayim diye dusunmus ve new yorktan bir sonraki konser icin pittsburgh'a gitmistir. pittsburgh konserinde tekrar fenalasmistir ve bu konser kendisinin son konseri olmustur. konserde de son olarak redemption song u soylemistir. pittsburgh konserinden sonra durumu cok kotulesmistir ama beklenenin aksine 6-7 ay daha yasamistir kanserli sekilde.

    11 mayis 1981 gunu miamide vefat etmistir. kendisi icin jameikada milli toren yapilmistir ve mezarinin basinda onbinlerce jameikali defnedilirken redemption song u soylemistir. cok cok kral adammis bob marley. 'one love' isimli sarkisi bbc tarafindan yuzyilin sarkisi secilmistir.
278 entry daha
hesabın var mı? giriş yap