• haci ali adli bir osmanli kovboyunun amerikalilar tarafindan soylenis bicimi.

    1850'li yillarda amerikan ordusu guneybati bolgelerindeki col iklimi sartlarinda tasimacilikta kullanilmak uzere develerden yararlanmaya karar verir. misir ve turkiye'den 75 kadar deve ithal edilir. develeri gutmek icin de amerikan donanmasi istanbul'dan birkac isci getirir. ancak gelenlerin cogu amerika'ya kapagi atmak icin belese yolculuk etmek isteyen osmanli rumlaridir ve amerika'ya ayak bastiktan sonra kayiplara karisirlar. deve cobanlarindan iki musluman turk ise teksas'in ucsuz bozkirlarini gorunce vatan ozlemi agir basar* ve alti ay calistiktan sonra turkiye'ye geri donerler. iki deve guducusu, haci ali ve yorgo karalambo develerin basinda kalir.

    develerin bir kismini bu ikili kaliforniya'ya kadar getirir. yuk, posta vb islerde denenirler. sonunda amerikan ordusu develeri kullanmaktan vazgecer. arazi sartlari develer icin pek de uygun degildir ve katirlara karsi dezavantajlari vardir. yiyecek temini zordur. atlari urkutmeleri problem yaratir. 1862'de amerikan ordusu develeri harac mezat satmaya baslar. haci ali ve yorgo'nun ordudaki gorevleri sona erer, kendi baslarinin carelerine bakarlar. daha cok develerin yeni sahipleri icin bakicilik vs. yaparlar. 1870'lerin sonlarina gelindiginde ise develerin sayisi iyice azalmistir, arizona'da son birkac deve kalmistir.

    yorgo karalambo los angeles'ta kalir ve seyislik yapar. viski duskunlugu yuzunden basi sikca derde girer. 1867 yilinda amerikan vatandasi olup george allen adini alir. 1913 yilinda kaliforniya'da vefat eder.

    haci ali bir sure los angeles limani (bkz: san pedro) ile sehir arasinda deve ile tasimacilik isi yapar. madencilikle ugrasir* ancak tutunamaz, arizona'ya yerlesir. 1880 yilinda amerikan vatandasligina gecer. tucson'lu gertrudis serna ile evlenir ve iki cocugu olur. sonra ailesini terkedip quartzite kasabasina yerlesir. 1902 yilinda fakirlik icinde hayata veda eder.

    1856'da gelen osmanlilardan ilyas calles adli bir baska rum ise kisa bir sure deve cobanligi yaptiktan sonra meksika'ya, sonora colune yerlesir. oglu plutarco elias calles 1877'de dogar, 1924 yilinda meksika cumhurbaskani olur.

    i-10 otoyolu uzerinde california'dan arizona'ya gectikten yaklasik 30 mil sonra quartzite'da otobandan ciktiginizda isaretler sizi haci ali'nin piramit seklindeki turbesine goturur. 150 yil oncesinin bu maceraci osmanli kovboyu ziyaretinizden memnun olacaktir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap