3 entry daha
  • hatlarını durdurmayı göze alamayan, minimum arıza ve minimum duruşla, maksimum üretimi hedefleyen fabrikaların veya tesislerin, malzeme ambarlarının, ihtiyaç olabilir, arıza çıkınca hemen yenisiyle değiştiririz düşüncesiyle, bir fabrika daha çıkaracak kadar yedeklerle dolmalarına neden olan hede.

    insan, yapılan her yedek parça siparişinde ve sizi kendilerine ustaca ve sinsice bağlamış olan parça ve yazılım üreticilerinin, sizden normalde olabileceğinden 2-3 bazen 7-8 kat fazla ücret istemeleri durumunda, savaşların artık silahlarla değil de, bu şekilde bir teknolojik oyunla gerçekleştirildiğini ayn-el yakîn müşahade ediyor ve kahroluyor.

    dün, çalıştığım yerde, siparişi bir başkası tarafından yapılmış olan özel bir power supply'ın, üretici firma tarafından 30 milyar tl'ye fatura edildiğini görünce, nutkum tutulur gibi oldu ve 'kurtarmaya azmin neden bu kadar süreksiz, sen mi yoksa ümidin mi yüreksiz' dizelerinin şairininin ifade ettiği yılgınlığımıza ve tükenmişliğimize lanet ettim.

    alet 25-25-30 ebatlarında bir kutu ve içindeki bir karttan müteşekkil. görünce çıldırır gibi olup, 'yok mu bunu yapabilen bir insan evladı türkiye'de' diyorsunuz. ama elin almanı japonu öyle bir bağlamış ki sizi, başka bir firmanın ürünü işinizi görmüyor. eliniz kolunuz bağlı yani.

    bundan başka, mesela bir tesis kuracaksınız. tesisi yapan yabancı firma, kullandığı malzemelerin, 5-6 sene sonra yeni sürümlerini çıkarıyor. sizin 5-6 sene sonra eski sürüm parçaya ihtiyacınız olunca, üretimden kalkmış parça, sizin için üretilecek olduğunda, normal fiyatını 5'e 10'a katlıyor. mesela, 2-3 bin $'lık bir endüstriyel pc için adam sizden 20-25 bin dolar istiyor ve sizi her 6-7 senede bir tesisinizi modernize etmeye mecbur ediyor. dişini sık, ancak onu yapabilirsin.

    bir yerlerden öyle bir sille yemişiz ki, elimizi kolumuzu bağlamış menhus zincir, pas tutup çürüyeceğine, daha da kuvvetlenip, bahtımızı bağlamaya devam ediyor.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap