4 entry daha
  • 476 yılında hâkimiyet hakkı elinden alınan son batı roma imparatoru. son roma imparatoru değildir zira roma doğuda devam ediyordu bilindiği üzere. bazı ingilizce kaynaklarda ve britannica'da ismi romulus augustulus olarak geçer ve genellikle öyle anılır. tam ismi ise
    flavius romulus augustus. "küçük augustus" olarak de geçiyor, söylemeden etmeyelim.

    çağdaş doğu roma (bizans) kaynaklarına göre kendisinden sonra hâkimiyet odoakron(odovakar)'a ondan sonra da got hükümdarı theodorich'e geçti. ki theodorich yaşadığı süre boyunca kendisine imparator değil kral dedirtti.

    neyse, bu abimizi tahtan indirip napoli'de iyi tahkim edilmiş bir kaleye sürüyorlar böylelikle hem batı roma son buluyor hem de ortaçağ başlıyor. oradan sonraki akıbeti ile ilgili kaynaklarda herhangi bir bilgi yok yani belirsiz, roger collins augustulus'un 510 yılına kadar yaşamış olabileceğini yazsa da net değildir.

    bir diğer mevzu son imparator nepos mu yoksa augustulus mu, tartışması. değişik argümanlar sürülüyor yıllardır. tarihçiler henüz ortak bir paydada buluşabilmiş değil ancak şu durumda romulus augustus son batı roma imparatoru idi diyebiliriz sanırım.

    edit: işbu entry yeni bilgiler çıktıkça yeniden düzenlenebilir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap