5 entry daha
  • ben çok şüpheci bir insanım. önüme gelen veriyi aklımdaki uygun rafa yerleştirmeden önce kılı kırk yararım, altından girer üstünden çıkarım. kaynağı ararım, sorgularım. o da yetmez karşıt görüşleri en has savunucundan daha azimli takip ederim, can kulağı ile dinlerim, okurum, araştırırım. benim midem kolay kalkmaz inanmadığım görüşleri dinlerken. görüş bana salakça da gelse oturur tam konsantrasyonla sindiririm anlatılanları.

    ancak sizi temin ederim dünyanın düz olması mümkün değil. hem de sandığınız kadar çok sebebe de gerek yok bunu kanıtlamak için. tek başına kütle çekimi yeterli. dünya kütlesinde bir cismin evrende tepsi gibi düz olması mümkün değil.

    yarın iki tane dev el dünyayı alıp köfte gibi dümdüz ezse bile bir milyar yıl geçmeden yine şu anki haline geri döner*. düz olduğu o milyar yıl sırasında da tepsinin merkezinden uzaklaştıkça yerçekimi ivmesi dramatik bir biçimde artar. bu artış öyle belirgin olur ki kenarlara yakın inşa edilmiş iki katlı evler bile dik duramaz dünyanın merkezine doğru eğilirler. insanlar ayağa kalkıp yürüyemez, mıknatısla çekilir gibi yuvarlanıp dururlar.

    bu anlattıklarım fiziğin giriş kısmıdır. tartışılacak bir tarafı yoktur. uçağı uçuran, arabaları götüren, uyduları yörüngede döndüren temel fizik kurallarının tepsi dünyada yapacağı etki budur. bu gerçeği yok sayıp kendi cehaletinizden kurtulmanızı sağlayacak bir belirsizlik ikliminde tartışacaksak kusura bakmayın ona kimse rağbet etmez.

    bana genel görelilik ve kütle çekimi ile açıklanan fiziki olayları açıklayacak sağlam teoriler ile gelirseniz düz dünyanız konusunda da ciddiye alınmayı hak edersiniz.

    ne yazık ki o zamana kadar anlattıklarınız evrenle çelişiyor ve fikirlerinizi matematik dili ile de yazılabilen tutarlı teoriler haline getirmediğiniz sürece de çelişmeye devam edecek.

    edit: sözlük yazarı xenu tepsi dünyanın yer çekimi ivmesinin kenarlara gidildikçe artmadığını ancak ivmenin yönünün merkeze doğru eğildiğini belirtti. verdiğim örnekler yine geçerli ancak ivme artışı hatalı bir tabir olmuş görünen o ki. kendisine düzeltme için teşekkür ediyorum. hazır edit yapmışken şunu de eklemek isterim düz dünya teorisinde dünya kendi ekseninde dönmemekte bu durumda bahsedilen yer çekimi ivmesi daha da fazla olacaktır.
124 entry daha
hesabın var mı? giriş yap