29086 entry daha
  • futbol değişti.

    teknolojinin gelişmesiyle beraber, bütün sporlarda ivmeli bir şekilde gelişmeler yaşandı. futbolcuların giymiş olduğu o bol formalardan tutun da, taktiklere kadar akıllara gelebilecek herşey, çok ama çok değişti.

    ve bu değişime ayak uyduranlar maddi-manevi her türlü kazanmaktalar, bunu da hak ediyorlar.

    modern futbol mu daha kaliteli yoksa geçmiş futbol anlayışı mı bilmiyorum. ancak modern futbola ayak uyduramayanlar sahneden birer birer geri düşecekler, burası kesin.

    dünyanın modern futbol kapsamında en iyi takımlarına bakıyorum; 2 mesele dikkatimi çekiyor:

    birincisi, başarılı ve kaliteli futbol takımlarında genç futbolcular yer alıyor. ayrıca belirtmek gerekir ki; bu futbolcular aynı zamanda iyi birer sporcu olma özelliği de taşımaktalar. yani spor yapmak için en önemli ihtiyaçları olan vücutlarına vakit ayırıyor, fit olmaya özen gösteriyorlar.

    gençlere yatırım yapmak ve genç yetenekleri yetiştirmek modern futbolun en önemli kurallarından birisi. bu hem ekonomik olarak hem de sporun genç yaşta yapılmasının bir avantajı olarak oldukça önemli. bu sebeple, kulüpler çeşitli ülkelerde futbol okulları açıp, insanları futbola teşvik edip, genç yetenekleri keşfediyorlar. bu konuda inanılmaz bir yarış söz konusu ve bu yarışta yer alabilenler geleceğin takımları olacaklar.

    ikinci mesele ise hız. dünyanın en büyük kulübü size göre hangisi bilemiyorum ancak, herkesin kabul ettiği belli başlı kulüpler var. real madrid, barcelona, paris saint-germain, bayern münchen, juventus, manchester united gibi. bu tarz takımların en büyük özellikleri, futbolu kontrollü ama hızlı oynamaları.

    90 dakikaya yayılan futbol müsabakalarında takım olarak hızlı ve girişken olmak fizik gücüne, kondisyona ve tabii ki atletizme bağlı. bütün bunların ortak kaynağı ise, hak vereceksiniz ki, çok çalışmak. çok ama çok çalışmak.

    büyük kulüplerin ardında kalmış, ama spor konusunda eğitimli mütevazı kulüpler için de geçerli bu. östersunds'un galatasaray'ı elemesinin en önemli açıklaması modern futbolun gerektirdiklerini sahaya daha iyi yansıtmış olmalarıdır. napoli, benfica, monaco gibi takımların maçlarını izlediğinizde bir sistem ve hız görürsünüz. futbolcular işlerine odaklanmışlardır ve ne yapacaklarını biliyorlardır.

    ben türk kulüplerinin ve türk futbolcuların bu konulardan çok uzak kaldıklarını düşünmekteyim. aslında bu zaten apaçık bir gerçek. insanların vizyonları dar, eğitimsizler ve hak ettiklerinden fazla para almaktalar.

    diğer kulüpler beni ilgilendirmiyor ancak beşiktaş'ın yukarıda bahsettiğim konularda artık modern futbola ayak uydurması gerekmekte. bana göre türkiye'de bu konuda kötünün iyisi olarak beşiktaş gösterilebilir. genç ve yerli futbolcuların kadroya monte edilmesi, yerli kadro yapılanması beşiktaş'ın yapmak istediği, en azından bu konuda samimi bir çalışma sergilediği konular. ama maalesef birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da yetersiz kalınmakta. bunun en büyük sebebi de malum geçmiş dönem borçlanmaları.

    fikret orman ve yönetiminin çalışmalarına ise genel olarak, modern futbola ayak uydurmuş takımlardan biri olma açısından umutla bakıyorum. bana göre adaletin olmadığı bir yerde başarılı olunmak isteniyorsa, herkesten önce adil olabilmeyi başarmak gerekiyor. paranın arkaplanda olması gerekiyor. ve tabii ki yabancı yeteneklerden daha az maliyeti olan yerli gençleri bulup takıma monte etmek gerekiyor.

    yerli gençlerden sonra ise dış dünyaya açılıp, farklı farklı ülkelerde futbol okulları kurularak, yabancı gençlere de el atılabilir, atılmalı da.

    umarım bu konular sadece beni rahatsız etmiyordur. kulübümüzde de bunları düşünen ve bu konuda bir şeyler yapmak isteyen insanlar umarım vardır. başkanımız fikret orman'ın kulübe altın çağ yaşatacağına inanıyorum... ama bunun için hatrı sayılır bir zaman gerekmekte. bir de sabır...
27248 entry daha
hesabın var mı? giriş yap