18 entry daha
  • örgütü kimin kurdurduğu, kimin desteklediği önemli değil; bu örgütü kim ne amaçla büyüttüyse onun daha sonrasında yararlanabileceği imkana bizzat sınır komşusu olarak sen sahiptin. ancak zamanında sınırı geçmek yerine, sınırın diğer tarafında türbe kaçırdın?

    türkiye olarak artık "dış güçler" safsatasıyla onu bunu boklamak yerine harekete geçmemiz gerekiyor. satrançta defalarca şah mat olduk, oynamayı dahi bilmiyoruz, gerekince kıçımızı kaldırmıyoruz, sonra "amerika şunu etti, almanya bunu etti, rusya bizi üzdü" diyoruz.

    2014'te ışid'in yükseliş döneminde ve en azgın dönemlerinde bütün dünya ışid'i zaten şeytan olarak bellemişti. ortada rusya da yoktu, amerika da yoktu. esad, kürtler, esad karşıtı örgütler ve güneye çekilmiş ırak vardı.

    ışid, yeterince güçlü ve büyükken (kürtleri tek noktaya sıkıştırdıklarında) türkiye'nin pekala "beni tehdit ediyorlar" diye ırak ve suriye'ye geçen sene nasıl yaptıysa girişme hakkı vardı.

    türkiye neyi seçti?
    1- bahanesi bile varken (bir şekilde türbeye saldırdılar deyip başlatabilirdi) ışid'e saldırmamayı, aksine koskoca türk silahlı kuvvetlerini ülke içine kaçırmayı tercih etti.
    2- bunun bahanesi "istihbaratımız yetersizdi, bombalar patlardı" olamaz; zira senin istihbaratının dünyadan haberi yoksa özrün kabahatinden büyük.
    3- zaten bombalar patladı er ya da geç?
    4- ışid ile 2013'te belli bir temasımız olduğu açık (büyükelçilik olayı vs.), ülkenin içine bile bile bu adamları sızdırdığımız da belli. ancak bunları sızdırırken "sonra ters düşersem yakalayamam" düşüncesindeysek çok amatör bir istihbarat takibimiz olmalı, aldığını takip etmemen mümkün mü? tüm o baskınlar nasıl yapıldı?
    bu da geçerli bir bahane değil, hücre evleri teker teker alındı ve hala da alınıyor.

    sonuç:
    ** türkiye'nin istihbaratı bir rus istihbaratı olmayabilir, ancak düşündüğümüz kadar kötü değil. (son 15 yılda kötüye gittiği gerçek, ancak hala yeterince iyi.)
    "yani ışid'in nerede olduğunu bilmiyorduk o yüzden giremedik" bahanesi geçersiz.
    ** "2014'te orada kimseler yokken ışid'e girişseydik ambargo yerdik" tezi de geçerli değil. zira ışid gibi "şeytani" bir oluşumu ezmemiz; iyi bir pr ile yapıldığı takdirde bırakın yergiyi, tüm dünya kamuoyundan takdir alırdı (pr; akp gibi imajı çok zayıf, ikna edicilikten ve karizmatiklikten çok uzak insanlarla biraz zor, ancak ona rağmen"şeytani örgütü bastırma" kahramanlığı o kadar baskın ki, gönülsüz yapsan bile sana karşı kozları olamazdı.) , daha sonraki hamleler için büyük bir koz olurdu bu.
    (nasıl ki kürtler şu an "ışidle savaşan kahramanlar" diye biliniyorsa)
    + işi kürtlere bırakmadan kendin hallederdin, şimdi "kuzey ırak kürt oluşumu"nu uzaktan seyrediyor olmazdın, hatta bizzat kurulmasında adım atıyor olabilirdin (iyi polis-kötü polis),
    +bu esnada kürtlerin "kurtarıcısı" olarak, ülkendeki kürtleri de sakinleştirmiş, hatta türkmen-kürt transferi bile yapıyor olabilirdin (uzun vadede).

    -> peki biz ne yaptık?

    türkiye ağzının dibindeki fırsatı kaçırdı, buna girişmek istemedi. neden? bunun cevabı çok, ancak "gücümüz yoktu" bu cevaplar arasında değil:
    - ya bir anlaşma gereği "bekle" komutu alındı (bu vatana ihanet eşdeğerinde),
    - ya da türkiye oyalandı (bu da "kandırıldık" lafları ile denk bir yetisizlik, kabiliyetsizlik örneği)

    hem fırsat kaçırdık, hem de "suya sabuna dokunmayayım" mantığıyla uzak durduğumuz ancak girip yok edip ödül alabileceğimiz topraklardaki çapulcular, ülkemizde sağlık hizmeti görmüş olmalarına ve bizim onlara saldırmamış olmamıza rağmen ülkemizde yine bombalar patlattılar, yüzlerce insan öldü. bizim elimizde ne var? ışid çıktığında elimizde 0 vardı (oyun başlangıcı), potansiyel 10 alma şansımız vardı, biz ise oyunu -10 ile bitirdik.

    türkiye şöyle yapmalı, böyle yapmalı tatavalarını geçin arkadaşlar. türkiye bir halt yapamıyor. bu devlet, türk tarihindeki en yeteneksiz, en vasıfsız, en politika özürlü insanlar tarafından yönetiliyor. rezillik diz boyu.
51 entry daha
hesabın var mı? giriş yap