3 entry daha
  • cinsel seçilim de denen ve doğal seçilim ile birlikte evrim kuramı’nın mekanizmalarından birini oluşturan darwin teorisi.

    insanlar için seçilecek olma görevi erkeklerde, seçme görevi kadınlarda. bunun temel sebebi yumurtanın az ve değerli, spermin değersiz olması. değer ile kast edilen ahlaki anlamda değil elbette. bir kadının hayatında toplam yapabileceği çocuk sayısı 15 diyelim, bir erkek bunu bir kaç ay içinde yapabilir.

    erkeğin içgüdüsel amacı olabildiğince dişiyle birlikte olup genlerini aktarmak (poligami), kadının içgüdüsel amacı iyi bir gen havuzundan yavru yapmak ve hayatını kolaylaştıracak kaynağa erişimi olanı seçmek (hipergami). ataerkil toplumla birlikte her iki cinsin doğasına aykırı bir düzene geçip her erkeğin çocuk sahibi olabildiği, her kadının hipergamisinin dizginlendiği bir yere geldik. evrimsel anlamda bu durum doğamıza aykırı olduğu için, bildiğimiz anlamda doğal ve cinsel seçilime engel olduğu için negatif sonuçlar doğurur diyebiliriz ama diğer taraftan ataerkil toplum sayesinde bilinen medeniyetimiz oluştu.

    21. yüzyılla birlikte işler değişiyor, yeniden poligami-hipergami ikilisinin etkin olduğu bir döneme giriyoruz. bunun medeniyetimize etkilerini zaman gösterecek ama görecek kadar uzun yaşama şansımız yok ne yazık ki.

    - makaleden bir paragraf-
    "darwin'i, kendi deyimiyle “hasta eden” bir konu, uzun süre soru işareti olarak kalmıştır: tavus kuşlarının göz kamaştırıcı renkleri ve devasa kuyruğu... çünkü o dönemlerde oldukça detaylı olarak analiz edilebilen doğal seçilim ilkesi dâhilinde, bir türün bireylerinin hareketini bu kadar kısıtlandıran ve avcılara bu kadar net bir şekilde yerini belli eden bir yapının evrimleşmesi, daha doğrusu doğal seçilim tarafından desteklenmesi olanaksızdır. nasıl olur da, hayatta kalma konusunda bu kadar ciddi dezavantaj sağlayabilecek bir yapı tavus kuşlarında evrimleşebilmiştir?"

    ilişkili olarak;
    (bkz: hipergami/@toroslardir benim yurdum)

    ayrıca;
    (bkz: cinsel seçilim teorisi)
    (bkz: evrimsel psikoloji/@toroslardir benim yurdum)

    okumanıza değecek makale
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap