1 entry daha
  • sanatın herhangi bir yerde, herhangi bir insanın hissettiklerini, düşündüklerini anlatmakta en iyi araç olduğunu uzun süredir düşünüyorum. plastik sanatlardan anlamayan benim gibi birisi için de sinema ve edebiyat en iyi iki ortamı sunuyor. edebiyatla ilişkim çok eskilere dayansa da çok sıkı bir roman okuyucusu olmadığım için günümüz eserlerinden ziyade klasikleri, türünün öne çıkanlarını okumayı tercih ediyorum. bu alışkanlığımı çeşitli sebeplerle bir yana bırakıyor ve bazı güncel kitaplar da okuyorum. beni adetimin dışına çıkaran son kitap ise mevsim yas oldu.

    kitabın kürt coğrafsayındaki faili meçhuller, terör ve genel olarak hayatın zorluklarını anlatan bir roman olduğunu biliyordum ama beni bu kadar sarsacağını düşünmemiştim.

    her şeyden önce derdini anlatmaya çok uygun bir dili var mevsim yas'ın. kederli, usanmış, bunalmış, net yazılmış ve sizi kendi iklimine çeken bir üslup var. ajitasyona başvurmadan, sanat eseri olduğunu unutmadan yazmış yazar. bu metni başka birine benzetmek durumunda kalırsam albert camus, yabancı derim. tanpınar okurken hissettiğim hüzün neyse bunu okurken hissettiğim acı, yorgunluk, yalnızlık odur. günlükler, mektuplar ve romanın hikayesinde üslubun daha farklı ve belirgin olması gerektiğini düşünsem de üç karakterin de benzer coğrafyada, benzer kaderleri yaşadığı hatırlanınca aralarındaki benzerlik haklılandırılabiliyor ve bu durum sırıtmıyor. üslubunun çok etkileyici olduğunu tekrar belirtmek istiyorum. çok kısa süren bölüm aralarında sigara içmek, tanık olduğunuz dram karşısında nefeslenmek ihtiyacını hissediyorsunuz.

    kürt coğrafyasında geçen dramlar bunlar. siyasetin, savaşın, radikal islamcılığın gölgesinde yitip giden, mahvolan hayatlar bunlar. çok kısa sürede her bir karakter ile arkadaş oluyor ve empati duymaya başlıyorsunuz. yazılanların hiçbiri propaganda değil, bu yüzden bu önemli bir edebi eser.

    uzatmayayım, okunması gereken bir kitap. okurken ahmet aslan dinledim. yazarın yeni kitaplarını dört gözle bekliyorum.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap