17536 entry daha
  • başlık hoşuma gitmese de, hatta abartılı bulsam ve daha çok "insanın algı paradigmalarını değiştiren bilgiler " gibi bir başlığı daha doğru bulsam da, aradığım en yakın başlık bu, bu yüzden buraya yazacağım;

    dünyanın jeolojisi ile ilgili birkaç amatör bilgi:

    1- dünya'nın katmanları, dönüşündeki santrifüj etkisi sebebiyle, içten dışarıya doğru en ağırdan en hafif-uçucu maddeler olarak sıralanıyor. özellikle dünya'nın henüz tam katılaşmadığı dönemlerdeki bu durum, ağır elementlerin* çekirdekte, daha hafif karbon bazlı maddelerin kabukta, su bazlı karışımların kabuk üzerinde ve gaz halindeki maddelerin* * * en dış katman olan atmosferde yer almasına sebep oluyor.

    2- normalde ağır element ve bileşikler çekirdekte yer alır dedik. olay sadece bu kadar basit olsaydı, muhtemelen yakın bir zamana kadar metal denilen kavramı bilemeyecek, odun bazlı bir medeniyette var olacaktık. ama dünya'nın sivilcelerine benzeyen yanardağlar* insanlık için büyük bir şans. sivilcelere elle yapılan basınç sonucu patlaması gibi, dünya'nın kütlesinin basıncı sonucu metaller çekirdek ve magma'dan çatlaklar yoluyla yüzeye veya yüzeye çok yakın mesafelere yükselerek soğuyarak buralarda katılaşıyorlar. biz bu donmuş magmaya maden diyoruz.

    3- bizler, yani kara canlıları, aslında başımızın üzerinde yer alan 100 km'lik, adına atmosfer dediğimiz bir gaz okyanusunun dibinde yaşayan canlılarız. bu mantıkla, deniz dibinde yaşayan ıstakoz ve karideslerden pek farkımız yok.

    güncellenecek...
24081 entry daha
hesabın var mı? giriş yap