6 entry daha
  • 2014 yilinda 3 haftaligina gittigim sehir. murmansk city ve murmansk oblast var. sehir 9 ay karlar altinda kaliyor. dunyanin en kuzeyinde ki tren istasyonu bu sehirdedir.

    kisin giderseniz thermo ic camasiri goturun, cunku cok soguk gercekten. yolda yururkende dikkat edin, kar gibi gorunsede altinda buz olabiliyor.

    sehirin hava limani hayatimda gordugum en kucuk hava limani idi, buyuk bir mustakil ev kadardir hemen hemen.

    sansliysan sehirde northern lightsi gorebiliyorsun, gercekten buyuleyici bir sey.

    sehirde calisanlar hava surekli soguk oldugu icin senede diger oblastlara gore 3-4 hafta fazladan tatil alirlar.

    cok kuzeyde bulunan murmanskta 6 ay gece, 6 ay gunduz deyimine en cok yaklasan noktalardan biridir, yazin en kisa gece 3 dakika iken, kisin en uzun gunduz 3 dakika olabiliyor.

    sehirde kesinlikle gitmeniz gerek dedigim yer: lenin icebreaker dir. ikinci dunya savasinda bu icebreaker onemli rol oynamis. aklimda kalan bilgiye gore bu kocaman icebreaker 200 kilo uranium ile (20 de olabilir) yillarca denizin ortasinda enerji gereksinimi duymadan kalabilecegi idi.

    sehire son yillarda doga ile ic ice tatil yapmak isteyen insanlar moskava ve petersburg gibi sehirlerden akin ediyor. catirini ve matrasini getirip daglarda kamp yapiyorlar, balta degmemis ormanlar bunlar ve cok guzel yerler gorebilme imkani sunuyor. istenmeyen supriz ise bir ayi ile karsi karsiya gelmeniz olabilir. o yuzden, eger bir ayiyi bogabilme gucunde degilseniz, usta bir tur operatoru ile bu doga seyehatini yapmanizi tavsiye ederim.

    av sezonunda giderseniz geyikte avlayabiliyorsunuz galiba ama tam bilmiyorum.

    ayrica sehirde dunya 1000 metre buzlu suda yuzme sampiyonlari yapiliyor. trt nin geleneksel sporlar diye programinda bu sampiyona hakkinda guzel bir bolumu var. ilk 1 dakikada ilk kez soguk suya giriyorsan kalp krizi ihtimail yuzde 20 imis. girmeyin

    sehirde ingilizce bilen insan araki bulasin (bkz: welcome to russia) yani bir arkadas, sevgili veya tanidik yoksa gidince nasil basinizin caresine bakacagini dusununde gidin.

    birde son uyari: (bkz: çok soğuk lan!)
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap