2588 entry daha
  • kriz denince siz bekliyorsunuz ki, böyle, yazar kasalar havalarda uçsun, gazeteler sayfa sayfa "ooo kriz" yazsın, piyasayı tefeciler bassın, bankerler intihar etsin. yahu, 15 temmuz'da iktidarda chp olsaydı tankların önüne yatmayıp arkasından yürüyecek olan bu necip "millet", şu an, başbakanlık önünde yazar kasa fırlatmaz, belediye otobüsleri ile mitinge taşınmaz. olmaz o iş boşa beklemeyin. zamlara bahane bulmaya başladılar bile. başta en yavşak trol olmak üzere tüm kadroları ile "bu zamlar ülke savunması için" propagandası saatler içinde yürüdü gidiyor. zam haberinden önce propagandasını yaptı, yandaş satılık medya. muazzam bir kitle bu. neyse.

    "hele bir öncelikle referandumda evet çıksın, sonrasında da ekonomi patlamasın" diye yıl başından beri 215 milyar tl kamu kredisi dağıtıldı. bu krediler verilirken kağıt üstünde "yatırım yapma" şartı arandı, ama her devlet işinde olduğu gibi takibi yapılmadı. bu çok düşük faizli kefilsiz kredileri alan esnaf, ya eski kredilerini kapattı, ya da parayı gayrimenkule yatırdı. yatırıma, üretime, sanayiye, işsizliğe hiçbir katkısı olmadı.

    asıl soru ne peki; şu an vatan için acilen vergi zammı yapmak zorunda kalan hükumet daha birkaç ay önce bu 200 küsür milyar tl'lik kredi pastasının finansmanını nasıl sağlamıştı? iktidara geldiği ilk günden beri yaptığını yaparak, hazır yiyerek. "sat sat bitmiyor ne komünist bir ülkeymişiz" zihniyetine yakışır şekilde, 94 yıllık cumhuriyetin en köklü kurumlarının bir havuzda toplandığı varlık fonu'nu rehin vererek. varlık fonu ve arap sermayesinden gelen sıcak para sayesinde, piyasalar hareketli tutulmak ve 4 lirayı gören dolar biraz dizginlenmek istendi.

    ama işte "yatırım yapma" şartının peşi bırakılınca, dönüp dolaşıp aynı yere geldi her şey. sadece, teknik olarak akp ilk sıradan engele kadar biraz daha zaman kazandı. belki bizim referandumdan hepimizin neler olduğunu bildiği şekilde "evet" çıktı, ama dış politikada 5 dakika sonrasını bile göremeyen stratejik derinlik, yine kandırıldıkları bir senaryoda, beklemedikleri referandumun "evet-hayır" ikilemi arasına tüm ülkeyi sıkıştırıp bıraktı. kriz dedikoduların yükselmesine, akp'nin her zamanki gibi yine eli kolu bağlı hazırlıksız yakalandığı bu saçma gündem bile yetiyor.

    son 15 yılda ülke bir daha yakalayamayacağı küresel fırsatları kaçırdı. son birkaç yıldaki akıl dışı kararların cezasını da tahminen kapitülasyonlar gibi birkaç nesilde ödeyecek. bütün finansal can suları ekonomik açıdan uzun vadeli hiçbir katma değeri olmayan beton rezidans yığınlarına gömüldüğü için, sağlam basıp sıçrayacak bir ekonomik zemini, sıkıca tutunacak dalı kalmayan bir ülkeyiz artık.

    buradan kısa ve orta vadede çıkamayız. uzun vadede tek çıkış umudumuz da eğitim. o konuyu da biliyorsunuz zaten.

    yapacak bir şey yok. zorla güzellik olmuyor. milli irade falan işte.
751 entry daha
hesabın var mı? giriş yap