6 entry daha
  • titck nun duyurusunda bu kapsam dışında kalan "domperidon" etkin maddeli ürünlerin piyasada bulunmasında bir sakınca olmadığı yazıyor, yani sadece kombinasyon olan ilaçlar geri çekilmiş, halihazırda piyasada olan ürünlerin ise birinci sınıf b seviyesinde (nihai kullanıcıya ürün sağlayan tüm yerler, eczaneler, depolar vb. ) geri çekilmesine karar verilmiş.
    bu kombinasyonları piyasaya veren firmaların literatür, meta-analiz çalışmaları, çalışma raporları değerlendirilmiş nihayetinde çalışma sonuçları yeterli bulunmamış,
    domperidon etken maddeli motilium adlı ilaç johnson & johnson firması tarafından 2010 yılında ruhsatlandırılmadan çok önce eczacıbaşı tarafından 90'lı yılların sonlarına doğru piyasaya verildi ve uygun dozlar ile çok iyi neticeler elde edildi, o güne kadar pek çok yan etkisi olan ürünün pabucunu dama attı, yine o yıllarda gastroprokinetik olarak piyasaya verilen cisapride etken maddeli "prepulsid" adlı ilaçın da kardiyak yan etkilere neden olduğu gerekçesi ile geri çekilmesi sonrası gayet güvenli olarak yıllardır binlerce kutu satıldı.

    domperidon un prospektüsünde prolaktinoma yani bir hipofiz bezi tümörü, ketokonazol içeren ağız yolu ile alınan antifungaller ( mantar ilaçları ) ile birlikte kullanıma ait uyarılar bulunmaktadır ayrıca, mide de bir tıkanma, kanama, delinme vb. olması durumunda sindirim sistemindeki hareketleri arttırması nedeni ile böyle durumlarda dikkat edilmesi uyarısı vardır.

    domperidon içeren bu kombinasyon ilaçların avrupa ilaç ajansı european medicines agency-ema tarafından bir süre önce incelemeye alındığı, kardiyovasküler yan etkileri nedeniyle ilaçların kullanım süresinde, dozunda ve hangi rahatsızlıklarda kullanılacağı konusunda kısıtlamaya gidildiği belirtilmiş.

    özetle, yıllardır bu ilacı doktor kontrolünde ve dozunda kullanan ve prospektüste yer alan uyarılara dikkat eden kişiler tarafından kullanılmasında sakınca olmadığı yazılmış ama, basında çıkan haberlere göre öcü ilan edilmiştir.
    önce şu sağlık bakanlığı denetimine tabi olmayan ve tarım bakanlığı kanalı ile ülkeye 40 düvelden sokulan ve üzerinde "ilaç içermemektedir" ibaresi koyulup, bal gibi de ilaç etken maddesi içeren ürünlere bir denetim getirmesi dileğiyle.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap