• dizel motorlarda genellikle turbo fanının yağ sızdırmasından dolayı oluşan motorun sapıtması durumu.
    turbo fanınından sızan yağ motora ulaşır, motor iç sıcaklığı yüksek olmasından dolayı kızgın yağ buharı ortaya çıkar ve motor tam gaz halimde kendi yağını yakmaya başlar. motor çalıştıkça turboya yağ pompalanır, turboya yağ pompalandıkça, sızdıran turbo motora yağ beslemeye devam eder ve bu durum yağ bitene kadar bir loop halinde devam eder.
    kontağı kapatsanız da bu durum devam eder ve motor tam gaz kendini yakmaya başlar. eğer hiçbirşey yapmazsanız motoru ve bilimum birleşenini elinize alırsınız.
    bu durumla karşı karşıya kaldığınızda ise yapabileceğiniz bir kaç şey vardır.
    en mantıklı metod motorun hava almasını önlemektir. bunun en kolay yolu ise kaputu açıp motorun hava girişine co2 bazlı bir yangın söndürücü tutmaktır. bez tıkamak, tahtayla hava girişini kapamak gibi yöntemlerden bahsedilse bile sapıtmış bir motor ve hayvan gibi çıkan yanık yağ buharı eşliğinde bunu yapmak pek kolay değildir.
    ikinci metod ise vitesi 5 e takıp debriyajdan ayağı hızlı bir şekilde çekmektir. tabi bunu yaparken el freninin çekik olması gerektiğini lütfen unutmayın. ayrıca debriyaj balatasını hatta komple şanzımanı elinize alma olasılığınız da var. ama motoru mu ele almak yoksa debriyajı mı derseniz ben debriyaj derim. ayrıca bu metodu otomatik araçlarda kullanabilir misiniz orasını bilemem.
    bu ender rastlanan fenomenin türkçe karşılığı bazılarınca ambeleye kalkmak olarak tabir edilse bile halk olarak bunun tam karşılığı olan bir terim henüz bulamadık.
    aşağıdaki youtube linkinden örneklerine rastlayabilirsiniz.
    https://youtu.be/rlrfil14eti
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap