2 entry daha
  • edward j. erickson, amerika birleşik devletleri ordusu’ndan sahra topçu yarbayı olarak emekliye ayrılmıştır. amerika birleşik devletleri, avrupa ve ortadoğu’da çeşitli askerî görevlerde bulunmuştur. 1991’de körfez savaşı’nda 3. zırhlı tümen’de topçu harekât subayıdır.
    sonraki kariyerinde izmir ve napoli’de nato görevlerinde bulunmuş ve türkiye ve ortadoğu’da uzmanlaşmıştır. 1995’de saraybosna’da ıfor’da görev almış ve 1997’de emekli olmuştur.

    erickson, 2003’te ırak’ın işgalinde aktif göreve çağırılarak 4. piyade tümen komutanı siyasî danışmanı olmuştur. sivil hayata dönen erickson 2005’de ingiltere’de university of leeds’de doktorasını tamamlamıştır. 2007-2008 yıllarında bağdat’ta ırak savunma bakanlığı siyaset bilimi profesörü olarak çalışmıştır.

    askerî tarih profesörüdür. colgate üniversitesi ve saint lawrence üniversitesinden birer de yüksek lisans derecesi vardır. birinci dünya savaşı’nda osmanlı ordusu konusunda saygın bir uzman olan yazarın pek çok kitabı ve makalesi bulunmaktadır.

    büyük hezimet; balkan harpleri’nde osmanlı ordusu adlı kitabının yenilgi ve askeri ıslahat 1877-1910 (ss. 1-46) adını verdiği ilk bölümünde edward j. erickson, osmanlı imparatorluğu’nun balkanlardaki hâkimiyeti hakkında kısa bir tarihî arka plan oluşturmakta, 93 harbi’nin kaybedilme sebeplerini irdelemektedir. 93 harbi sonrasından 1910 yılına kadar osmanlı ordusunda meydana gelen reform faaliyetlerini kronolojik sıralamaya göre anlatan yazar, ordunun alman askerî sisteminin etkisi altına girişini de geniş çaplı bir biçimde gözler önüne sermektedir.

    devrim ve şark meselesi 1877-1912 (ss. 47-66) başlığını taşıyan ikinci bölümde yazar, şark meselesinin tarih sahnesinde ortaya çıkması hakkında bilgiler vermekte, bu meselenin ana sebebi olarak gördüğü makedonya’nın durumu, makedonya kelimesinin tanımı, sorun haline gelmesi ve avrupalı devletlerin bu mesele karşısındaki tutumları hakkında ayrıntılı bilgiler sunmaktadır. osmanlı devleti’nin iç siyasetinden de söz eden yazar, ittihatçıların yönetimi ele geçirmesi ve faaliyetleri hakkında bilgiler vermiş, osmanlı devleti aleyhine meydana getirilen balkan ittifakını okuyucuya ayrıntılı bir
    içimde sunmuştur.

    felaketler silsilesi 1911-1912 (ss. 67-98) başlıklı üçüncü bölümde, 1911-12 yılında osmanlı ordusunun durumu, mevcudu, ordunun komuta kademesi, harekât ilkeleri ve doktrinleri, kullandıkları top, tüfek sayıları ve markaları, meydana getirilecek seferberlik ve harekât planlamaları ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. balkan savaşı’nda osmanlı devleti’ne karşı savaşacak olan bulgar, yunan, sırp ve karadağ ordularının asker sayıları, kullanacakları silahların miktarları belirtilmekte, izleyecekleri savaş planları da açıklanmaktadır. balkan savaşı öncesinde meydana gelen trablusgarp savaşı’na da değinen yazar, son olarak savaş öncesi osmanlı ve balkanlar hakkında genel bir değerlendirme yapmaktadır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap