104 entry daha
  • bu sansürün sadece çıplaklık ve cinsellik ile ilgili olduğunu sanmıyorum. burada bir çok değişken söz konusu.

    malum sevişmek kültürümüzde yok . bu nedenle sevişme sahnesinin makaslanmasına şaşırmıyorum. diğer sahnelerde ise fragmanlardan ve fotoğraflardan anladığım kadarıyla cinsel bir çağrışım yok. hatta filmi sansürsüz izleyenlerin belirttiğine göre çıplaklık o denli göze sokulur cinsten de degil.

    bu durumda bu sahneler neden sansürlenir diye düşününce çıplaklık tek başına bir neden gibi gelmiyor bana. iki sahnede de ortak olan tanrı ve yaratılış imgeleri mevcut. ben sansürün çıplaklığa ek olarak bu yüzden gelmiş olabileceğini düşünüyorum. zira ülkenin siyasi iklimini düşününce gayet geçerli bir neden.

    sansürdeki bir diğer değişken ise yaş sınırı. +18 limiti yememek için bu sahneler sansürlenmiş olabilir. zira film +15 olarak gösterimde. gişe yapamayacaklarını düşünüp bu işe kalkışmış olabilirler. ancak geçen seneden deadpool gerçeği var. +18 sınırı ile gayet de gişe yapabildigini gösterdi. zaten blade runner gibi bir filme bir çocuğun gidebileceğini düşünmek ayri saçmalık. film +15 ama tamamen dolu salonda yaş ortalamasi neredeyse 30'du.

    sansür konusundaki en ilginç değişken devletin bu konuda bir talebinin olmaması. tamamen stüdyonun ya da dağıtıcının bir tasarrufu bu. singapur, birleşik arap emirlikleri, hindistan gibi ülkelerle aynı sınıftayız. türkiye algısının dışarıdan bakinca ne kadar kötü bir seviyeye geldiğinin bir göstergesi bu. içimi en çok acıtan kısım da bu oldu benim. devlet bu sansürü uygulasa bu kadar acı verici olmazdı.

    sansür konusunda kimin parmağı varsa bir tepki gösterilmesinden yanayım. bu şekilde otosansür şeklinde olmasi gelecek diğer filmler için korkmama neden oluyor. başka sansürlerin önünü açabilir bu karar. bir şekilde buna tepki gösterilmeli ve tekrar edilmesi engellenmelidir.

    edit: siyad konu ile ilgili sony pictures'a hitaben bir mektup yayınladı. sansür'e karşı tepki için güzel bir haber.
    türkçe
    ingilizce
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap