• 1948 yılında kurulan bir sanat kurumu(adı üstünde). ahmet telli ankara için önemini şurada anlatıyor.

    ayrıca tarihçesi resmi sitelerinden alıntılayarak:

    --- alıntı ---

    sanat kurumu

    ankara’nın en köklü kurumlarından birisi olan sanat kurumu, 1948 yılında “sanat sevenler klubü” olarak kurulmuştur. ardından, 1952 yılında klüp, “sanat sevenler derneği” olarak adını ve yapısını değiştirmiş, kültür ve sanat yaşamındaki yerini almıştır. 1967 yılında derneğin yapısı, bakanlar kurulu kararı ile “kamuya yararlı dernek” şekline dönüştürülmüştür. “sanat sevenler derneği” adıyla etkinliklerini sürdüren derneğin adı, 1981 yılında “sanat kurumu” olarak değiştirilmiş tüzüğü de bu değişikliğe göre yeniden düzenlenmiştir.

    amacı “ güzel sanatların toplum içinde yayılmasını ve gelişmesini sağlamaya çalışmak” olan kurum, bu doğrultuda; türk güzel sanatlarındaki değerli yapıtların tanıtılması, sanat gösterilerinin düzenlenmesi ve desteklenmesi, sanatçıların tanıtılması, güzel sanatlarla ilgili değişik toplantıların düzenlenmesinin yanı sıra, sergi, gösteri ve kurslar düzenlenmesi, sanatçı ve sanat severlerin yardım, dayanışma ve iş birliğinin sağlanması ve güzel sanatların çeşitli dallarında ödüller verilmesi gibi çalışmalar yapmıştır ve yapmaktadır.

    sanat kurumu 63 yıllık geçmişinde sanat ve sanatçı adına, adı saygı ve sevgi ile anılan, sanatı ve sanatçıyı sanat severlerin yanı sıra geniş bir kitle ile tanıştıran ve paylaştıran bir kültür ortamı olmuştur.

    pek çok değerli sanatçının üyesi olduğu sanat kurumu ankara’nın sosyal yaşamının gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. nitekim, gerek düzenlediği etkinliklerle olsun, gerekse kurumun lokalinde oluşan birliktelikler anı ve belleklerde yer alan ve her vesile ile dile getirilen, yazıya dökülen pek çok tatlı ya da acı olayın yaşandığı ve paylaşıldığı ortamları oluşturmuştur.

    kurum aynı zamanda cumhuriyetimizin kültür başkenti de olan ankaramızın, bu kimliğine uygun bir kuruluş olmaya ve imkanlarının elverdiği ölçüde hizmet vermeye çalışmıştır.

    aydınlanmacı, ilerici, devrimci ve demokrat cumhuriyet kazanımlarını sanat seven özünde hep yaşatmıştır.

    diğer yandan kurumumuz tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve yaşatılmasına önem vermekte, bu konuda duyarlı davranmaktadır. ülkemizin tarihi ve kültürel varlıklarının korunmasında duyarlı sanatseverlerimizin ülke sevdalısı kişi ve kuruluşların bizim çabalarımıza destek olmalarını bekliyor ve arzuluyoruz.

    sanat kurumunun sanat yaşamımızda ayrı ve önemli bir yeri olan diğer bir uygulamasıda “sanat ödülleri”dir.

    hiç kuşkusuz sanatçı için en büyük ödül, yapıtlarını sunduğu toplumun ona yönelttiği ilgi ve beğenidir. bu yönüyle sanat kurumu ödülleride parasal bir değer içermemekte , bir sanatsal onur niteliği taşımaktadır. nitekim, ülkemizin kültür ve sanat yaşamına bu yolla da katkı verilmesini amaçlayan sanat kurumu ödülleri her yıl sanat dünyasının ilgi ve heyecanla izlediği pek çok ünlü sanatçımızın yaşam öyküsünde kıvançla belirttiği bir sanat etkinliğidir.

    sanat kurumu ödülleri başlangıcından bu güne tiyatro, plastik sanatlar, yılın sanatçısı, çocuk tiyatrosu ve sinama ödüllerinden oluşmuştur. bu ödüller içinde, yılın sanatçısı ödülü bir kez ve sadece “ruhi su”ya verilmiş, daha sonra bu ödül uygulamadan kaldırılarak, diğer ödüller içinde değerlendirilmiştir. uygulamadan kaldırılan bir diğer ödül ise, çocuk tiyatrosu ödülüdür. 1986-1989 yılları arasında üç kez verilen ödül daha sonra bu alandaki etkinliklerin azalması nedeniyle uygulamadan kaldırılmıştır. sinema ödülü ise 1992-1993 döneminde, sinema tarihi araştırmacı ve arşivcisi “agah özgüç”e verilmiş, ardından ankara film festivali’nin düzenlenmesi üzerine, bu ödül de uygulamadan kaldırılmıştır.

    sanat kurumu ödülleri içerisinde en uzun geçmişi olan ve uygulaması sürdürülen, tiyatro ödülleridir. ödüllerin amacı “ülkemizde gelişen tiyatro sanatını desteklemek, sahne sanatlarının çeşitli alanlarında çalışan sanatçıları teşvik etmektir”. 1964-1965 döneminden bu yana verilen tiyatro ödüllerinin ilk sahipleri güner sümer, beyhan hürol ve cüneyt gökçer’dir ve bu ödüllerin sahipleri tiyatro dünyamızın yüzakı kişilerdir. çok uzun olan listede yer alan ve aklımıza hemen geliveren pek çok bu sanata katkı yapan tanınmış yönetmen, oyun yazarı, oyuncular ile diğer tiyatro emekçileri bu ödüllerin sahibi olmuş, tartışmasız tüm kesimlerce kabul görmüş ve alkışlanmışlardır.

    sürekli ödüllerimizden birisi olan, plastik sanatlar ödülleri 1983 döneminde verilmeye başlanmış ve ilk ödül sahipleri, resim dalında eren eyüboğlu ve erol akyavaş, fotoğraf dalınjda şahin kaygun olmuştur. bu dalda da ödüller, ülkemizin plastik sanatlara katkısı olan bu sanatlar da ulusal ve uluslararası haklı bir üne kavuşan sanatçılarımızın olmuştur.

    bir diğer önemli ödülümüz ise “sanat kurumu onur ödülü”dür. 1992-1993 döneminde uğur mumcu bu ödülün ilk sahibidir. sanatın çeşitli dallarında yaptıkları katkı ile öne çıkan değerlerimize sunulan bu ödül diğer ödüllerimiz gibi gururla sunduğumuz kurumumuzun simgesi olagelmiştir.

    sanatın sürekliliği göz önüne alındığında simgesi “kurumuş ağaç kaleminden filizlenen çiçek” olan sanat kurumu 63 yıldır sanat adına toplumu aydınlatma işlevini sürekli yerine getirmeye çalışmış ve gelecek projelerini bu temele dayandırmış bir oluşumdur.

    bu yönüyle değişik kesimlerden gelen sanat’a ve sanatçı’ya yapılan saldırılar ve yozlaştırma çabalarının etkisizleştirilmesi için sanat kurumunun ve benzer kurumların korunması, desteklenmesi bir çağdaşlık göstergesidir.

    bir diğer önemli öğe ise her bilinçli yurttaşın sanatın “insanlaştıran, düşündüren ve aydınlatarak yücelten” özelliğini sanat etkinliklerine katılarak duyumsaması ve sanat ile yaşamayı her ortamda paylaşmasıdır.

    h. ilker çetin
    sanat kurumu başkanı
    --- alıntı ---
hesabın var mı? giriş yap