4 entry daha
  • teknoloji kavramının içinin boşaltılmasıyla alakalı bir durum.

    kelimenin kökeni yunancadan gelmekte, zanaat/sanat/hüner bilimi gibi bir anlamı var birebir çevrildiğinde. üretim ya da hizmet için kullanılan teknikleri, becerileri, işlemleri, metodları içeren bir kavram. teknolojik anlamda günümüzde en çok üzerinde durulan konular sanal/arttırılmış gerçeklik, hyperloop, yapay zeka gibi konular, ama bunlar adı üstünde, teknik bilgi içeren ve bunları geliştiren hususlar, bundan ekmek çıkmıyor.

    cep telefonlarında, bilgisayarlarda yapılan şey ise teknolojinin çok küçük bir kısmının insanların günlük hayatta daha iyi candy crush oynaması, bahattin dayının fotoğraflarını daha yüksek çözünürlükte görebilmesi gibi amaçlarla uyarlanmasından ibaret. bir teknoloji ortalama bir insanın eline düştüğünde zaten ordularda, laboratuvarlarda, uzay araştırmalarında belki de 10-15 yıldır kullanılıyor oluyor.

    ha ama insanlara cep telefonu haberi verirken "teknoloji" etiketini yapıştırınca olay sanki birden entelektüel seviye atlıyormuş gibi oluyor. oysa bu teknoloji meraklısı insanların çoğunun tek yaptığı cep telefonların teknik özelliklerini ezberlemek. "aabi zaten iphone'un ekranlarını da samsung üretiyormuş" deyince teknolojiden anlamış oluyorsun genel kabulde. lafım tabii ki oturup işlemci mimarilerini, yonga setlerinin artılarını, eksilerini tartışabilen insana değil. bilen insanı her zaman saygıyla, merakla dinlerim.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap