300 entry daha
  • arkadaşlar bu akşam cuma. akşam annenizin keklerini limonatayla gömerken bunları da okuyabilirsiniz. ödevleri pazara halledersiniz. çok bilenler n'olur ukalalık yapmasın zira keyfini yeni çıkaracak öğrenci arkadaşlara faydası olması ümidiyle karaladım. yoksa biliyorum hepiniz üstadsınız.*

    daldan dala atlayarak anlatmayı severim ama bi yerden başlamak lazım. önce mana point'leri çözelim. şimdi bunu mana well'de fullediğimizi biliyoruz. artı bir de dungeon kalesinde haftada bir kez tek bir hero tarafından kullanılabilen mana vortex'ler var. zorda kalınca savaş öncesinde burayı ziyaret edip mana cap'imizi 2 katına yükseltebiliriz. hatırlatma: mana cap=knowledge*10*modifier. ayrıca mages guild olan tüm kalelerde akşamdan kalındığında ertesi günün sabahı mana yine fullenir. bilenler sessiz olmak kaydıyla kitap okuyabilirler. maharet savaştan 0 manayla dönen elemanı son adımında kaleye sokmak. çünkü oyunda movement point herşey demektir. güçlü orduyla savaşabildiği kadar savaşacaksın.

    büyük haritalarda mana well'lere nadir denk geldiğimizden uzun yollarda mana sıkıntısı çekmemek için level atlarken *basic intelligence'ı kesinlikle kaçırmayalım. çünkü expert seviyede intelligence sayesinde mana cap, knowlege'ımızın on katının bir daha "2" katına genişliyor ki bu velinimettir. aynı karakterle üstüne bir de dungeon mana vortex'e uğradığınızı düşünün.

    (acele yok en sonda en baba skillerden bahsedicem)

    temel taktikleri geçiyorduk, kaleyi boş bırakma taktiği vereyim millet nasiplensin. diyelim kalemiz insan kalesi castle. kuşatma yaklaşıyor 1 gün kalmış. kalede 7 slot var halberdier döşeyebileceğimiz. önümüzde iki opsiyon var, rahatta dinle:

    a- bir grup askeri(stack) komple tek slota yerleştirip 1 turn dayanmalarını rica ederiz.
    b- (şampiyon taktiği) en boktan ünitelerinden 1'er tane farklı slotlara yerleştirip, castle tepesindeki archerların her turn karşı taraftan adam eksiltmelerini bekleriz.

    (cevap: b)

    şimdi "e iyi de güçlü bir siege'e karşı ikisi de boku yiyor" denmemeli çünkü homm3 sineğin yağını hesaplama işi. yani kaybedileceği belli olan bir kalenin bile amaaan: "biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir."

    kalede eğer boktan hero bırakacaksak defans özelliği yüksek olanı tercih etmeli, hatta öyle ki primary skill'i armorer olan kalsın. expert level'da 20 tane boktan piyadeyle 15% defans bonusu sayesinde çok sağlam dayanır ve asıl ordu yetişene kadar yararlık gösterir.

    biraz açılışlardan bahsedelim. eğer turnuva oynuyorsak netten falan yani. milletin en beceremediği kaleler ör: swamp'tır. oysa pek bilinmez. swamp aslında en avantajlı "rush" açılış kalesi. rush muhabbetinin incelikleri var az çok değineceğim. öbür türlü didaktik anlatım oluyor pek anlaşılmıyor. daldan dala atlamak örnek vermek daha etkili. burada artist artist yazıp swamp'ı itin götüne sokan bi eleman vardı nerde o?!?!

    swamp'ta (yeni kurallarda) daha ilk turn'de 6.level wyern yapıp "rush" kullanabiliriz. ikinci rush kalesi ise evet "stronghold". hani oyuna başlar başlamaz "en az 3 hero" diyoruz ya. bunların tamamının basic attack skill'leri 4. ve aralarında eğer "crack hack"i (en iyi attacker) veya daha iyisi "dessa"yı (en iyi logistics) yakalarsak tüm orduları bunda birleştirip diğer elemanlarla harıl harıl "cyrstal" arıyoruz. etraftan bulduğumuz treasure'larda exp yerine altını tercih edip daha ilk haftada 6. level cyclops ve 7.level hz.behemmoth basıyoruz. düşünsenize henüz tekno yapılanma sürecinde olan rağkip bir kaleye henüz ikinci haftasında behemmoth ile saldırıyorsunuz ve adam capitol kastığı için belki castle bile yapmamış. cyclops ile önümüzdeki duvarları taşa tutuyoruz.

    paula abduldan gelsin.
    rush = "fortune favours the brave" ya da daha klas tabiriyle "fortune assists the bold".

    şimdi ilk saldıran olmak için main hero ve ikinci kolorduyu iyi kullanmak gerekiyor. main hero eğer ilk haftalarda kale etrafındaki "saw mill" ve "stone mine" gibi olmazsa olmaz kaynakları ele geçirdiyse sürekli otobanı kullanmalı. ilk hedef hep anayolu bloklayan creature'ları indirmek olmalı. yoldan çok uzak olamamak kaydıyla +attack +defence +knowlegde +spellpower veren buildingler ziyaret edilebilir ama atağı sırf 2 arttırabilmek adına yol kenarında 4 günlük mesafe katetmek düşmana feci avantaj sağlar. yol haricinde ilerlemek hep movement point azalması ile cezalandırılır. tekrarlıyorum ana hero hep yolda kalmalı, mobil olmalı. diğer hero'lar hafta başlarında ana karaktere ordu ulaştırmalı. (aşağılardaki a'dan b'ye, b'den c'ye, c'den d'ye taktiği) ve biri de (tercihen tanklı hero) ilave ordu çıkartmak için kalede beklemeli.

    kurucu babalar rush'ı daha da avantajlı kılmak için hota (horn of the abbys)'yı çıkardılar.
    http://heroescommunity.com/…ewthread.php3?tid=26298
    güncel versiyon bu ve muhakkak bunu indirin. oyunun "sözde hd" denilen piyasadaki "ubisoft" versiyonu tam bir fiyasko ondan uzak durun. hem ubisoft sadece telifi alabilmiş. oyunu çok akıcı hale getiren bazı kısa yol tuşları (community modları) var bunlar sözde orijinal versiyonda yok. bi arkadaş çok güzel yazmış. #68298326 bu arkadaşlardan çok yok sahip çıkalım.

    özetle rush'ta temelde henüz ilk haftadan capitol'e kasmak yerine en vurucu time yüklenip kendine en yakın olan kaleye süpriz saldırıyı hedefliyoruz. çünkü amaç altınsa eğer capitol'e ulaşana kadarki süreyi ve meblayı harcamak yerine başlangıç resource'larıyla ordu basıp ilk haftalardan ikinci bir kale ele geçirmek daha karlı. buradaki ustalık şu: observatory tower'lar çok önemli rol oynuyor. özellikle kronometreli oyunlarda tower ile etraf açılıp; acaba rush kasılırsa göte gelme ihtimali var mı yok mu çok iyi değerlendirilmeli. ayrıca etrafta maden, treasure chest, beleş altın, ıvır zıvır var mı hızlıca bakılmalı. her ihtimale karşı rush'a pirince giderken eldeki bulgurdan olmama adına anında "u" dönüşü yapıp city hall'e yanlayabilinmeli. neyse.. çok iyi rush kalelerinden zaten bahsettik. stronghold ve swamp kaleleri. castle da başarılı aşağıda geniş anlatıcam. rampart ve folloş elemental handikaplı. süpriz inferno (efreet sultan basılabilirse). hota'nın diğer avantajı da artık session başında 2.level üniteler hazır geliyor. ör: necro kalesi için oyun başında zombiler (walking dead) mevcut yani doğrudan vampire lord kasabiliriz ki kale kuşatmasında karşı tarafa atlatıp defence çekebiliriz.

    bu arada human kalesinde yani castle'da da çok başarılı rush yapılıyor. adı üstünde stable denen bi mefum var. her pazartesi günü ziyaret eden hafta boyunca 20% civarında bonus movement sayesinde haritanın diğer ucuna varılabiliyor. castle yakınlarında eğer bir "ilave stable" daha varsa kaleden getirdiğimiz upgrade olmamış cavalier'leri bedavaya champion yapıyoruz ki 6.levelda champion jouisting effect sayesinde müthiş bir tanktır. her adım attığı hex için ilave damage getiriyor "jousting bonus". ayrıca 4.level ilave ünite üreten tek kale burası. evet griffin tower'dan bahsediyorum. hele şansımıza bir de edric denen griffin ustası gelirse ve bu pençeli arkadaşları "royal griffin"e upgrade edersek savaş sırasında sahanın ortasına koyup 40~50 ünitelik bir griffin pile'ı ile her vurana retaliation verebiliyoruz. retaliation royal griffin'de sınırsız. unutmadan bir castle cheat'ı olarak belirtelim birden fazla arcangel'ı farklı slotlara koyarsak biri savaş sırasında ölürse öbürü ile ölen meleği resurrect edebiliyoruz.

    gördüğünüz gibi tecrübe çok önemli. hele oyunun random akışına göre kartlarımızı oynamak oyunu daha da zevkli hale getiriyor. random demişken:

    normalde hiç tercih edilmeyen primary skiller olan scout ve pathfinding eğer 2.kolorduda var ise ve level alarak expert olurlarsa oyunu alırız arkadaşlar. unutmayalım oyunu kazandıran genelde ikinci kolordudur. çünkü tüm madenlere artifact'lara treasure'lara ulaşmak için hem uzağı görmek hem de arazide hızlı gitmek şart. oysa asıl hero'muz hep otobanda kalacak. main hero ile asla ama asla (bkz: ne çıkıcam otobana giderim ben sahilden) dememeli.

    büyülerde oyunun "kaderini değiştirenler" demeyelim de akışına yön verenler, ağırlıklı olarak earth'te (town portal, implosion) ve air'de (dimension door, fly, chainlightning). "turnuvalarda dimension door yasaklanıyo yeaaaaä" diyen dallamalar var dinlemeyiniz. kendi alabilseymiş o kazansaymış. dimension door almak kolay mı ya. oyunun amaçlarından biri zaten dimension door ve town portal'a mümkün mertebe kısa sürede ulaşmak. tabi ona ulaşmak demek onu görmek demek değildir onun irfanına sahip olmak demektir. onun geleneklerini sonraki nesillere aktarmak demektir. sen air'de expert olmadan dimension yap bakalım swampta ben seni göreyim dağın öbür ucunda. save/load yasak yalnız haaa.

    kullandığımız her kalenin muhakkak bir vurucu elemanı var. human kalesinde moral çok önemli mesela. genelde öğrenme aşamalarında hep castle kullanıldığı için örnekleri oradan veriyorum ama diğer kalelerde de muadilini siz de kendiniz bulursunuz. bu arada "moral" grafik olarak sanki 3 kademe yükseliyomuş gibi görünüyor fakat 12 kademe dahi yükseldiği oluyor. yani: "nasılsa grupta angel var eh herodan da expert moral geldi o yeter" diye düşünmemeli. grafiği 3'e kadar çizmişler ama sağ tuşla görüntülenen listede hepsi yazıyor. necrolarda moral olmaz. burada bazı çok bilenleri zamanında şeyaptım ezdim. moralvari skilleri en çok etkileyen okul "water" olduğundan necrogillerde water magic skill olarak pek seçilmez. ben böyle rule of the thumb gibi anlatmayı seviyorum. yoksa tabi bu işlerin çok bileni çok olur. "aman ben water aldım da necroma falanca çayırı ele geçirdim" diyeni çok olur ortamların.

    ne diyorduk necro.. necro'ların mesela vampire lord'u evet güzel de onu bi de kullanmak önemli. vampir deyince aklına ne geliyor "blood lust" :))) bas lord'a defence'i bas lord'a stone skin'i ver blood lust'ı, boktan 1.~ 2. level büyülerle yolla savaşın en sağına çek defence'i hababam retaliation versin her emişte self resürrecte olsun. artı bu kalenin speciality'si necromancy olan iki adet ablası var biri vdomina abla öbürü de isra teyze. evet erkek gibi görünen bir teyzemiz çünkü çok taşşaklı. bu arada cheat gibi bişey var skettle transformer diye: ikinci veya üçüncü bir kolordu ile oyunun ilk haftalarında ele geçirilen kalelerin 1. ve 2. level üniteleri necro kalesinde sket warrior olacak şekilde devşirilir. ejder kökenli olmak kaydıyla (hydra dahil) tüm 7. level üniteler ise bone dragona çevrilebilir.

    --- spoiler ---

    game of thrones'da sarı kızın ejderinin undead'e evrilmesi buradan araktır.

    --- spoiler ---

    şimdi forumlarda buuuuuu "tank" terimi var onda kalalım biraz. hani bazen: "ulan çok sağlam ordu oldu ama hero iki adım gidiyo kalıyo movement point'i tüketiyo" deriz ya. şu çok önemli: "ordunun toplam hızını ordunun en yavaş ünitesi belirler" o yüzden eğer ilk hafta değilse yani etraftaki kuru kalabalığı dağıttıysak, ordudaki 3~5 speed'li elemanları kaleye bırakmalı (en yukarıda bahsettiğim slotlara yayma taktiğiyle) ve yollarda bize katılmaya çalışan üniteleri sayıca fazla bile olsalar yavaşlarsa gruba almamalıyız.

    açılışlarda çoğu random map'te kimliksiz kaleler oluyor yakınlarımızda. bunları muhakkak alıp taverna ardından town hall kuralım. bedavadan 500 kağat getirir sanki altın madeni gibi. sonradan paramız oldukça city hall basıp yeni altın akışını daimi kılıyoruz.

    yine açılışlarda tavernada eğer "estates" skill'i olan hero varsa ilerde bunlarla expert estatese terfi edip altın kaynağı olarak kullanabiliriz.

    aaa taverna demişken durun az daha atlıyodum:
    rissa +1 mercury, calid +1 sulfur, sephinroth +1 crystal ve saurug +1 gem verir her gün. bunların hangisini denk getirirsek hemen alalım

    bir de günde +350 altın getiren çocuklar var :
    aine, jenova, octavia, clavius, nagash, ve caitlin. (düşünsenize daha ilk haftada satınalma maliyetini karşılıyor yanında getirdiği ordusu da cabası).

    yine her kalenin "bağımlı" olduğu bir ana rezerv var örneğin castle'da gem, rampart'ta crystal, dungeon'da sulfur, necro'da mercury gibi. muhakkak başlarda bunların madenlerini ne pahasına olursa olsun ele geçirmeliyiz.

    biraz da sefere çıkalım:
    şu çok önemli. sefere giderken bazen beraberlik gibi bi durum olup rakibimiz son anda kaçabiliyor. kaçırmamak için savaşta "wait" kullanırken dikkat etmeli: wait kullanıldığında, bir sonraki turn'de en hızlı eleman en son saldırır. initiative'leri speed'lere göre takip etmessek sıra rakibe geldiğinde kafaya chain lightning yeriz ve adamı kaçırırız. oysa speed tuzağına örnek taktik verelim: "mass(expert) slow+mass haste". ha bunlar yoksa ya da expert seviyede değilse: her vuruşta, vuruşun tam gücü kimin toplam hp'sine yakınsa o üniteye saldıralım. yani attığımız yumruğa değsin manasında. rakibi gerçekten yenmek demek; hero'sunu kaçırmadan ganimetini almak demektir.

    ehh işler ters gitti adam kaçtı kalesine.. bu durumda ise sefere çıkmadan önce diğer kolorduları öyle sıraya dizmiş olmalıyız ki: dünyanın taa öte ucundaki kalenden; "her hero'nun sondan bir önceki adımı bir sonraki hero'ya takviye yapacak şekilde" saldırdığımız kaleye kadar tespih gibi konuşlanmış olsun. yani a'dan b'ye, b'den c'ye, c'den d'ye ve siege!. yani savaştan kaçtığını sanan rakibin zaten asker sıkıntısı çekiyorken hemen ertesi gün kalede duran "tank" elemanları bir turn'de ulaştırabiliriz. yoksa hatırlayın tankları ne yapmıyorduk otobana sokmuyorduk.

    ana karakter gelişirken diplo/scoolar/pathfinding/first aid/eagle eye/tactics gibi gay skillerden muhakak kurtulalım onların da aralarında bir hiyerarşi var.

    şimdi gay skiller: artillery, ballistics, diplomacy eagle eye, estates, first aid, learning, luck, mysticism, pathfinding, resistance, scholar, scouting, sorcery, tactics

    baba skiller: archery, air magic, armorer, earth magic, fire magic, ıntelligence, leadership, logistics, navigation, necromancy, offense, water magic, wisdom

    pekiiiiiiii........ en "baba hero" nasıl olmalı:

    1- babadan "logistic" gelmeli :)
    2- offence
    3- leadership
    4- air
    5- earth
    6- water
    7- wisdom
    8- intelligence

    eğer denizciysek bunlardan birinden fedakarlık yapıp yerine navigation almalı eğer necro oynuyorsak yine bir skill yerine necromancy kafadan gelecek. offence feda edilebilir. water opsiyonel çünkü onda da baba büyüler var. dediğim gibi bu ana karakter statları oysa random oynayacaksak asıl zevk karakterimize göre oyunu yönlendirmekten geçiyor.

    bu işte uzmanlaşmanın yordamını yazmışız çoğumuz ama,
    bence asıl yöntem sevgilimizi heroes bağımlısı yapmak :)))

    vurduğunuz insin gençler!!
151 entry daha
hesabın var mı? giriş yap