8 entry daha
  • glomerüler filtrasyon hızının azalmasından dolayı akut böbrek yetmezliğine neden olur. tedavi edilmediği takdirde son dönem böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilir. bu yüzden nefrolojinin en önemli hastalıklarından bir tanesidir.

    -nefrotik sendromun nedenleri: minimal değişiklik hastalığı, membranöz nefropati, fokal segmental glomerüloskleroz gibi primer nedenlerden kaynaklı olabilir. ayrıca diyabet, amiolidoz, sle gibi sekonder kaynaklı da olabilir.

    -kliniği: proteinüri en önemli bulgusudur ve ayırıcı tanıda en çok kullanılar bulgudur. ayrıca ödem, hiperlipidemi ve hipoalbüminemi de diğer önemli bulgularıdır. fizyopatolojisinde hipoalbüminemi önemli bir rol üstlenir. albümin kaybı nedeniyle proteinüri olur. ayrıca osmotik dengeyi sağlamak için damar dışına sıvı çıkışı olur bu da gode bırakan ödeme neden olur. ayrıca bu hastalarda hafif miktarda hematüri de görülür ama hematüri ön planda değildir.

    -tanı ve tedavisi: tanı genel olarak proteinüri düzeyine bakılarak konulur ve altta yatan nedeni bulmak için biyopsi almak gerekebilir. tedavisinde ise genel olarak steroid verilir. ek olarak bunlara ace inhibitörü de verilebilir.

    ek olarak: nefritik sendromda hematüri ön plandayken, nefrotik sendromda ise proteinüri ön plandadır. ayırıcı tanıda en çok kullanılan parametrelerdir.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap