2 entry daha
  • 1852 yılında sultan abdülmecid tarafından müslim ve gayrimüslimlere sivil veya askeri başarıları için verilmeye başlanmıştır.
    nişan yeşil şeritli kırmızı kurdelaya sahipti.göbek kısmında sultanın tuğrası bulunur etrafında ise osmanlıca gayret hammiyet sadakat kelimeleri ve 1268 tarihi yazılıdır.genelde kurdelanın bağlandığı ay yıldızın altındaki küçük yıldızda sah kelimesi yazılıdır. nişanın arkasında ise darphane-i amire damgası ve sah kelimesi mevcuttur.
    nişanın 5 tipi vardır. 5. sınıf nişanın göbek kısmı gümüştendir ve göğse takılır. darphane-i amire tarafından 6000 adet basılmıştır.
    4. sınıf nişan altın göbek kısmına sahiptir ve boyutu 5. sınıftan daha büyüktür. darphane-i amire tarafından 3000 adet basılmıştır.
    3. sınıf nişan boyna takılırdı. bu nişan da altından bir göbeğe sahipti. boyut olarak 4. sınıftan daha büyüktür. darphane-i amire tarafından 800 adet basılmıştır.
    2. sınıf nişan boyna takılan madalya ve karın kısmına takılan şemseden oluşur. boyna takılan kısmı 3. sınıf nişandan küçüktür. aynı zamanda 3. sınıf nişan ile 2. sınıf nişanın şemsesi de takım olarak kullanılabilirdi. darphane-i amire tarafından 150 adet basılmıştır.
    1. sınıf nişan şaş adı verilen uzun kurdelaya takılan madalya ve 2. sınıf şemseden büyük bir şemseden oluşur. 1. sınıf nişan bazı durumlarda murassa yani pırlantalı olarak da verilmiştir. madalya kısmı 2. ve 3. sınıf nişanlardan büyüktür. darphane-i amire tarafından 50 adet basılmıştır.
    not: 1. ve 2. sınıf nişanlar verilen kişilere padişah tarafından sunulurdu.
    not2: 1. dünya savaşı sırasında nişanın nadir olan kılıçlı versiyonu çıkmıştır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap