200 entry daha
  • milli ekonomi özel ve kamu ekonomisi olmak üzere iki ana başlıktan oluşur.ülkemiz milli ekonomisinin %60 ı özel ekonomiden oluşurken kamu ekonomisinin payı ise %40tır.

    özel ekonomide amaç bireysel fayda elde etmektir. bu sebepledir ki özel mal ve hizmetler verilir,rekabet ortamı yaratılır ve dışlama ilkesi etkilidir.keza piyasa arz ve talebe göre şekillenir.

    kamu ekonomisinde ise tam kamusal mal ve hizmetler verilmekte ve toplumsal ihtiyaçlar karşılanmaktadır.bundan herkes yararlanır.fiyat mekanizması ve dışlama ilkesi bulunmaz. örnek olarak adalet ve milli savunma hizmetleri verilebilir.hizmetlerin devamı sağlamak için vergi sistemi getirilmiştir. bu açıklamalar ışığında vergi devlet ve vergilendirme yetkisine sahip olan kurumların kamu harcamalarını finanse etmek için kişilerden ödeme güçleri oranında aldıkları zorunlu karşılıksız nihai parasal ödemeledir.

    devletin maliye ve vergi politikalarını çok iyi bir şekilde yürütmesi gerekir.tarihe yön veren olayların hepsine keyfi alınan vergiler önemli rol oynamıştır
239 entry daha
hesabın var mı? giriş yap