1 entry daha
  • sir roger penrose.. royal society üyesi, oxford üniversitesi rouse ball kürsüsünde matematik profesörü.
    1931'de doğmuştur. 1964'de kara deliklerin birer singularitye ulaşacağını matematiksel olarak göstermiş, kendisinin anlamadığı tarafları sonradan stephen hawking ele alıp geliştirmiştir. bugün fizikte penrose diagramlari adı verilen kara delike yaklaşan bir cismin akıbetinin nasıl olacağını görmenizi sağlayan matematiksel yapilar anladığınız üzere bu adamın eseridir.

    iki boyutlu bir öklid düzlemini kendi kendini tekrar ederek kaplayan şekillerin neler olduğu sorusunun* daha gelişmiş bir versiyonunu ele almış -zamanında ipe sapa ne zaman geleceği belli olmayan bir sorudur kendisi- hatta ele almakla bırakmayıp çözmüş, 10 yıl sonra kimyada çok işe yaradığını görüp eüzü besmele çekmiştir.

    fizikte yeni teorileri olduğunu da eklemek gerekir. kendisi string theory'cilerine hiç uymayarak, twistor uzayi adını verdiği bir uzay ile genel gorelilik teorisinin reel sayilar uzerine kurulu yapısını kompleks sayilara genişleterek -yani uzay-zaman geometrisindeki bir değişiklik ile- kuantum fiziğini görelilik teorisi ile bağdaştırmaya çalışmıştır.

    quantum consciousness fikrinin hameroff ile fikir babasidir. escher'in bir çok resminde bu adamın etkisi görülür..

    ayrıca bir ai'cıya bu adamın adını kesinlikle vermeyiniz. zira uyuklayan bir ai'cı bile sizinle 3 gün 3 gece tartışmak için frankestein gibi beklemektedir.
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap