2 entry daha
  • bloomberg haber kanalından alantı yapayım, adresi paylaşacağım.

    4 haftalık ilk talep toplama dönemi sonunda 12 bin 800 vatandaşın, 370 milyon lira değerinde, yaklaşık 2,5 ton (2 bin 462 kilogram) altınını yastık altından çıkararak, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası aldığını dile getiren şimşek, bir ay gibi kısa sürede yastık altından ekonomiye kazandırılan bu tutarın başarı olduğunu vurguladı.

    taleplerin yarısından fazlası kira sertifikasına
    şimşek, gelen taleplerin yarısından fazlasının altına dayalı kira sertifikasına yönelik olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

    nacizane analiz edelim,
    ülkedeki seçmen sayısı (18 yaşından büyük insan sayısı) 58 milyon, bunların hepsi 1 gram altın verse, 58 ton altın toplanması gerekirdi, oysa ki toplanan altın sadece 2,5 ton. kaba hesapla seçmen sayısının sadece yüzde 4 ü 1 gram altın vererek katılmış diyebiliriz.

    altın toplamayla elde edilen borçlanma tutarı (hazinenin halktan para alarak borçlanması tabirini kullanalım) 370 milyon tl. hiç yoktan iyidir diyelim ama gelen rakam devede kulak sayılabilir. borsada 80 milyon tl sermayesiyle factöring işi yapan credit west firmasının işi gereği sadece mart 2017 tarihinden bu güne kadar, tahvil bono ihraç ederek piyasadan topladığı tutar 155 milyon tl dir. altınbaş holding in kendi halinde bir kuruluşundan biraz daha fazla para toplanabilmiş. bu nedenle yapılan işi başarılı bulmak çok mantıklı değildir.

    ikinci paragrafa gelince vatandaşa altını ver, karşılığında sana altın tahvili (faizli) yada kira sertifikası verelim denmişti, nedense haberde kira sertifikası talebinin çoğunlukta talep edildiği konusunun belirtilmesine gerek duyulmuş.

    evet anladık, muhafazakar kesim daha çok destek olmuş. hem de seçmen sayısının, yüzde dördünün (birer gramla katıldığı), yarısından biraz daha fazla. üstelik savunma sanayisi için destek istenilen bir anda toplanılan rakamın başarılı olduğu vurgulanmış, takdir sizin kamuoyu...

    bir de bir ay gibi kısa bir süre vurgusu var, o daha ilginç, halka arz olan herhangi bir hisseye bir haftada yada bir günde olan talebe bakın, bir de bir ayda toplanan bu talebe. bir ay oldukça uzun bir süredir.

    http://www.bloomberght.com/…astik-altindan-cikardik
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap