20 entry daha
  • soylari tukenmese ne olurdu acaba dunyanin hali diye dusundurten tur. zira, genome*projesi sonuclarinda siyahmis sariymis irk diye bir gercekligin olmadigi, insan dnalari arasinda hicbir farkin olmadigi ortaya cikarken; kedi ile aslan arasindaki genetik benzerligin bile homo sapiensle arasinda bulunmadigi belirtilen neanderthallerin, yasasalardi ne savaslar, ne katliamlar gorecekleri, nelere kurban edilecekleri bir merak konusu.

    kuzey avrupa'da bir donem ikamet ettikleri biliniyor, arkeolojik kazilarda bulunan, buyuk olcude korunmus kemikleri ve araclari bu ulkelerin muzelerinde yer almakta. dis gorunus olarak insanlardan daha kisa fakat daha kalin kemiklere sahip, dar alin, derin goz cukuru ve geride cene yapisina sahip, akilli bir tur. arac kullaniyor, toplumsal bir duzen icinde yasiyorlar. toplu halde bulunup, yasadiklari cevreden cok uzaklasmiyorlar. belli bir alan icerisinde avlanarak ve besin toplayarak hayatlarini surdurdukleri icin uzun zaman hicbir sekilde yeni arac ve gerec gelistirmiyorlar. buzul cagi basladigi zaman gruplar halinde guneye gocmeye basliyorlar ancak bircogu oluyor. ortadaogu'ya kadar gelmeyi basarip burda homo sapiens ile karsilastiklari soyleniyor. iki irk birbiri ile iletisim kurmuslar, hatta neanderthaller yeni arac yapimlarini ogrenmisler insanoglundan. bilimadamlarina gore daha buyuk bir yakinlasma olmamis; genetik yapi farki yuzunden bu iki tur birbiriyle karisamamis. ortadogu maceralari ne sekilde sonlanmis bilmiyoruz ama savasci olmadiklari goz onunde tutuldugunda bir de gectigimiz birkac bin yillik insanoglu tarihi dusunuldugunde zavalli neanderthal yavrucaklarin birtakim tanrilara kurban gittikleri konusunda supheler duymuyor degilim.

    bu tur bulgular, bir yandan da, dunya uzerinde bir zamanlar baska akilli irklarin olup olmadigi sorusunu getiriyor akla. keske olsalarmis diyor insan. ya da acaba onlar kurtulsalarmis da homo sapiens yok olsaymis ne olurmus, dunya daha farkli bir yer olur muymus acaba, acabaaa?
263 entry daha
hesabın var mı? giriş yap