270 entry daha
  • zorunlu ön edit: bazıları okumadan taciz ettikleri için:
    lenin sonrası sovyet devrimi'nin stalin'in baskıcı yönetimiyle nasıl bir bürokratik-elit, politbüro diktatörlüğüne dönüşmesini eleştirdiği kitaptır.
    ayrıca herhangi bir yazarın siyasi ya da başka kimlikleri zerre umrumda değil,ben doğan metne bakarım,fakat orwell ideolojik yapısını katalonyaya selam ve neden yazıyorum'da ayan beyan belirtmiş,ben demiyorum yazar kendine sosyalist diyor.

    hayvan çiftliği çok ağır sosyalizm ya da
    komünizm eleştirisi değildir.
    hayvan çiftliği antikomünist propaganda için de yazılmamıştır,zira 1945lerde antikomünizm propagandası popüler değildir aksine sscb.nin zirve yıllarıdır, avrupa'nın 6 başkentini nazilerden kurtaran kahraman ordu kızıl ordunun zirve yıllarıdır.
    george orwell zengin bir aileden gelmesine rağmen bu zenginliği reddedecek kadar sosyalist/komünist bir insandır.
    hatta sırf bu yüzden takma isim kullanır.
    orwell 1936'da başlayan ispanya iç savaşına katılır cumhuriyetçilerin yanında.fakat cumhuriyetçiler içinde bölünmeler başlar bir grup stalin taraftarı bir grup lenin yandaşı olarak. klasik her sol grubun başına gelen yol yöntem tartışmaları. fakat bu bölünme franco yandaşlarının işine gelir cumhuriyet taraftarı sosyalistleri hitlerin de yardımı ile ezer.
    işte orwell tam da bu noktada leninist grubun içinde kendine yer bulmuş staline de yandaşlarına da sosyalizmden uzaklaştıkları için bir eleştirisi vardır fakat iç savaş sırasında yaşadıkları bunu ayyuka çıkartır.
    bir arkadaş demiş ki döneminde popüler olan 'antikomünist propaganda' ne popüleri kardeşim adam kitabı basacak yayınevi bulamaz,kimsede bu kitabı basacak yürek yok.üstelik popüler olsa öyle domuzla falan uğraşmaz direkt isim verir.
    bu kitap stalin'in sosyalizm değerlerinden uzaklaşmasını. proleterya diktatörlüğünü stalin diktatörlüğüne dönüştürmesini, dünyadaki diğer sosyalistleri birleştiren unsur olması gerekirken aksine bölünmelerine zemin hazırlamasını eleştirir.
    yoksa george orwell herkesten çok sosyalistir. ailesinin unvanını malını mülkünü reddedecek kadar,paris'te, londra'da sersefil bir hayat yaşayacak kadar, ispanya da boğazından kurşunlanacak kadar sosyalist değerlere bağlı bir yazardır.
687 entry daha
hesabın var mı? giriş yap