1559 entry daha
  • bir tercih sebebi olan vites türüdür. ben şahsen manuel kullanmayı tercih ederim. yaşadığım şehir itibariyle çok fazla dur-kalk trafiğe girmediğimden, otomatik şanzımanın eksikliğini hissetmiyorum. her ne kadar kullandığım aracı eşimle paylaşıyor olmamdan dolayı aracım otomatik olsa da, 115 bg ama manuel şazımanlı bir arabayı 160 bg ve otomatik şanzıman olan bir arabaya atercih ederim (sadece sürüş keyfi açısından bu karşılaştırma, donanımsal özellikleri hesaba katmıyorum).

    bunun dışında yukarıda bir arkadaş alıntıladığını belirttiği bir metin vermiş vites türleri ile ilgili. ama sanıyorum alıntıladığı kişi/site konuya tam hakim değil. nitekim, tam otomatik ve yarı otomatik şanzımanlar için yazdıkları pek doğru değil. durumu şöyle madde madde açıklarsam sanırım daha net bir şekilde ifade edebilirim:

    tam otomatik şanzıman
    1. tork konvertörlüdür, baskı-balata sistemi yoktur. tüm işlem yağın içerisinde hareket eden parçalar ile gerçekleşir.
    2. vites geçişleri nispeten hissedilir durumdadır (yeni modellerde bu sarsıntılar ciddi şekilde azaltılmıştır).
    3. yakıt ekonomisi olarak kötüdür.
    4. sürüş performansını olumsuz etkilerler.
    5. maliyeti görece ucuzdur, bakım masrafı yüksek değildir. (yarı otomariklere göre)

    yarı otomatik şanzıman (güncel çift kavramalıları kastederek yazılmıştır. eskilerden kalma tek kavramalı yarı otomatikler olsada, güncel hiçbir araçta bulamazsınız)
    1. baskı-balata sistemi ile çalışır. anlatma kolaylığı açısından otomatikleştirilmiş manuel şanzıman diyebilirsiniz. hatta çift kavrama sistemi vardır (dsg, edc, powershift, stronic vs..)
    2. vites geçişleri tamamen sarsıntısızdır.
    3. yakıt ekonomisi olarak çok iyidir. manuel vitesten bile az yakanları mevcuttur.
    4. sürüş performansına çok ciddi katkıları vardır. benim diyen manuel vites kullanıcıları bile kalkış performanslarında ancak yarışabilir kendileriyle
    5. maliyetleri yüksektir, baskı-balata sistemleri çok çabuk aşınır. arıza yaptığında bakım masrafları çok yüksektir.

    velhasılı kelam, vites tipi bir tercihtir, bir yaşam biçimidir. her ikisininde iyi ve kötü yönleri vardır. yine yukarıda bir arkadaş harika açıklamış, aynen alıntılıyorum:

    "manuel araç kullanmayı öğrenmek bir zorunluluk, daha sonra manuel kullanmaya devam etmek sadece tercihtir."

    edit: imla
208 entry daha
hesabın var mı? giriş yap