• yabanci menseeli kavramlarla dusunen turkiye insanlarina bir alternatif olarak sundugum kavram.
    avrupa birligi- bati- avrasya diye dusunuyoruz hep. ya da islam birligi- hritiyan birlligi gibi, medeniyetler catismasi gibi kavramlar.
    kavramlari olusturanlar ise yonlendirme yapanlardir. bugun tartismalar bura uzerinden donuyor.
    akp'nin dis poltikada elestirilecek cok seyi var ama yaptiklari iyi bir sey, afrika'da yapilan yatirimlar. turkiye, cin'den sonra afrika ile en guclu diplomatik baglari olan ulke. elcilik sayisina bakin gorursunuz. thy afrika da en cok noktaya ucan havayolu. yilda binlerce ogrenci turkiye burslari afrika'dan turkiye'ye gelip okuyor.
    ama bu calismalari bir kavram cercevesinde yapmayinca isler istenen etkiyi gostermiyor. bugun dunyadaki guclere alternatif olarak afrasya birligini sunabiliriz. turkistan devletleri uzerinde turkiye etkisi, cin'in diger asya ulkelerindeki etkisi malum. afrika uzerinde ikisinin isbirligi ile kurulack birlik, ortadogudaki sorunlarin da cozumunu zorlayabilir.
    buna karsi cikan avrupa birligi ve bati ulkeleri (abd, avustralya ve o bloktaki, japonya, singapur vb.) olacaktir. rusya ise yeni bir guc odaginin cikmasindan memnun olmaz.ama afrasya birligi, dogal kaynaklar ve dunyanin uretim ussu olan afrika asya birlikteligi, bati dunyasina ya da su anki yerlesik duzene diz cokturecek onemli bir birlik olacaktir. avrupa birligi izole olacaktir. ab nin gucsuzlesmesi rusya ve abd'nin etkisini azaltacaktir.
    kisacasi, avrasya mi bati ittifaki mi demek goz boyamadir. su anki yerlesik duzene alternatif sunmayan, hangisi daha az kotu demekken, afrasya birligi bu duzene gercek bir alternatif sunmaktadir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap